Popsi popsi porkkanaa – tiesitkö, että se on musta?

Cuevas Bajas ja porkkanafestivaali

Andalusia ympäristöineen tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia osallistua isojen tapahtumien lisäksi kylien tarjoamiin erikoisiin elämyksiin. Meillä on kokemuksia sieltä täältä, ja tänään osallistuimme fiestaan, joka antoi maistelun lisäksi paljon tietoa. Cuevas Bajas on paikka, jossa viljellään violetteja tai lähes mustia porkkanoita. Genil-joki ja sen rinteiden rikas maaperä antaa ainutlaatuisen mahdollisuuksien näiden juuresten viljelyyn. Yhtä maukkaaseen tulokseen ei olla päästy ilmeisesti missään muualla. Kylä järjestää joka vuosi joulukuun ensimmäisenä sunnuntaina Zanahoria Mora (=Violetti porkkana) -festivaalin, johon osallistuu 5000 – 6000 ihmistä.

Olimme täällä  Roy Roosin järjestämän Andalucian elämysretket -ryhmän mukana. Lämmin suositus hänen retkilleen osallistumisesta! Kivoja kohteita löytyy ja Roy on asiantunteva opas.

Festivaalin ajankohta määräytyy siitä, että silloin mustien porkkanoiden sato on parhaimmillaan. Ne kylvetään elokuussa ja nostetaan joulukuussa syötäviksi. Yksi kylän viljelijöiden kehittämiskohteita on kehittää lajikkeita, jotka menestyisivät myös muissa ilmasto-olosuhteissa ja niin sadosta voitaisiin nauttia muinakin kuukausina.

Väkeä oli. Parkkipaikka meille vielä aamupäivällä löytyi, mutta kolmisen tuntia myöhemmin liikenneympyräparkkeerauskin näytti jo tältä.

Violetit  porkkanat ja niistä tehdyt tuotteet

Suurin osa violettien  porkkanoiden ja niistä jalostettujen tuotteiden myyjistä oli isossa karnevaaliteltassa.

Joidenkin kojujen kohdalla jono oli muita pitempi ja siitä päättelimme, että paikalliset tietävät, keneltä saa parhaat tuotteet. Esimerksi tästä.

Hetken päästä meilläkin oli tällaiset mustat porkkanat, jotka olivat käsivarren mittaisia ja painoivat reilun kilon kumpikin. Tämä ostos maksoi euron.

Hyvän näköisiä porkkanoita oli toki muissakin pöydissä.

Porkkanoista tehdään myös muita tuotteita. Esimerkiksi porkkanamarmeladia. Maistoimme ja kohta oli kassissa neljä purkkia lisää kannettavaa. 2€/purkki.

Tästä kuivatusta vakuumiin pakatusta tuotteesta saa hyvän käsityksen siitä, miltä porkkanan poikkileikkaus näyttää.

Tähän kuvaan kaadoin lautasille lisäksi myös perunalastujen tapaan kuivatut snacksit porkkanoista.

Myyntipöydät pursusivat kaikkea muutakin herkullista. Yksi meidän herkuistamme monessa muodossa on viikuna, ja Juha saikin tämän pöydän tarjontaan kulumaan kympin. Kaksi viikunakakkua ja kilo viikunoita.

Muutamasta muusta pöydästä ei tarttunut mitään mukaan, katselimme vain monipuolista tarjontaa. Alueella näköjään tehdään muutakin kuin viljellään porkkanaa. 

Pähkinöitä ja manteleita oli tarjolla monessa muodossa. Sokeroituina ja vähän vähemmän käsiteltyinä.

Ja aina markkinakojujen joukossa käsitöitä löytyy.

Cuevas Bajasin kylä

Leikkipaikkojen ja pomppulinnan lisäksi lapsille oli täällä tällainen härkä, jonka keikkuvassa, nykivässä ja pyörivässä selässä pysyminen vaati aika paljon taitoa.

Pikku kylän kirkko oli myös viehättävä.

”Tule Herra Jeesus” lukee kankaassa alttarilla. Sopii hyvin ensimmäiseen adventtiin.

Teimme vielä pikku kävelyn markkinahumun ulkopuolella nätissä pikkukylässä.

Kauniiden valkoisten talojen edessä kasvavien appelsiini- tai pomeranssipuiden taustalla lehtipuut pukeutuivat ruskaan.

Vähän ylempää portailta oli mukava katsella markkinakadulle alas.

 

Ja joissain ruusupensaissa oli vielä aavistus kukistakin.

Kamera kädessä. Totta kai, koko ajan.

Palasimme takaisin samoja katuja ja karnevaaliteltan läpi. Esiintymislavalla orkesteri teki sound checkiä.

Ja eturivissä istuvien naisten puvuista päätellen kohta olisi ollut tarjolla muutakin karnevaalitunnelmaa.

Kävelimme kuitenkin autollemme päin ja teimme jonkun saapujan onnelliseksi. Nimittäin meiltä vapautui parkkipaikka ainakin yhdelle jonottajalle.

Kylän yllä alkoi olla jo pilviä. Olipa hyvä, että karnevaalien pääosa oli teltassa.

Violetit porkkanat

Ennen tätä päivää emme olleet edes tietäneet, että kaikki porkkanat eivät ole oransseja. Musta tai violetti  porkkana on se alkuperäinen. Afganistanista peräisin oleva kasvi on maurien Espanjaan tuoma jo yli tuhat vuotta sitten.  Oranssin porkkanan jalostivat mustasta hollantilaiset  1600-luvulla, koska  Orania-Nassau -hallitsijasuvun  lempiväri oli oranssi, joten paljon käytetyn vihanneksenkin haluttiin sopivan hovin väritykseen. Sittemmin oranssia on nähty Hollannissa paljon. Muuallakin kuin porkkanoissa, esimerkiksi kakuissa, jalkapallojoukkueiden pelipaidoissa ja kansallisina juhlapäivinä ihmiset pukeutuvat oranssiin. Porkkanoiden rooli tässä värien kirjossa vähän huvittaakin. Minkähän juureksen suomalaiset voisivat jalostaa vaikka siniseksi?

Ihan kiva, että hollantilaiset kuitenkin jalostivat porkkanan oranssiksi. Musta tai violetti porkkana nimittäin värjää kalakeiton tuhkanharmaaksi ja kielen saman väriseksi kuin mustikka tai punajuuri.

Mustalla porkkanalla on niin käsittämätön määrä terveysvaikutuksia, että kielen värjääntymisestä välittämättä sitä kannattaisi varmaan syödä, kuten kyllä mustikkaakin. Ne sisältävät runsaasti antosyaaneja, joista niiden erikoinen väri on peräisin ja joka auttaa taistelemaan tulehdusta ja jopa joitakin syöpiä vastaan. Antosyaani on antioksidantti, jota esiintyy monissa ruoissa, esimerkiksi munakoisossa, mustikoissa, punakaalissa ja granaattiomenoissa. Mustaa tai ehkä ennemminkin violettia porkkanaa kutsutaankin tällä hetkellä  jopa superruoaksi.

Juuri nyt tuntuu siltä, että olisi ollut hyvä tuntea tällainen superruoka elämässä jo aiemmin. Se edistää sydänterveyttä, alentaa huonoa kolesterolia, hillitsee korkeita verensokeritasoja, siitä on iloa ruoansulatukselle ja laihduttamiselle ja se ehkäisee jopa suonikohjuja. Paksusuolen syövän ehkäisyynkin se sopii. Tällaisia tietoja löysin googlettamalla ”musta porkkana”.

Illalla mietimme, siirtyvätkö  violetin porkkanan terveysvaikutukset myös siitä tehtyihin tuotteisiin. Mitenkäs nämä marmeladit? Ovatko terveellisempiä kuin kaiken maailman aprikoosi- ja vadelmamarmeladit? Ainakin päätimme kokeilla.

Terveysvaikutuksista välittämättä kokeilemme kyllä näitä muitakin herkkuja: Viikunoista leivottua kakkua, sokeroituja pähkinöitä ja turronia.

Sämpylät söimme jo. Niihin oli raastettu mustaa porkkanaa pilkuiksi. Tuo olisi yksi idea, jota voisin kokeilla kotonakin. Raakasalaatissa musta porkkana voisi näyttää hauskalta vaikka lastuina.   Ja smoothie voisi saada siitä erikoisen värin.

Tällaisen ohjeen löysin violettien (tai mustien) porkkanoiden hyödyntämisestä:

Tuoremehu violeteista porkkanoista ja omenasta

Mehu violeteista porkkanoista

Yksi loistava tapa hyödyntää kunnolla violettien porkkanoiden hyvät ominaisuudet on tehdä niistä herkullinen smoothie tai mehu. Se sopii ihanteellisesti päivän aloittamiseen tai nautittavaksi illallisella.

Alla valmistusohjeet.

Ainekset

 • 2 violettia porkkanaa
 • 1 omena
 • 1/2 sitruunan mehu
 • 1 kupillinen vettä

Valmistus

 • Ensiksi pese violetit porkkanat ja omena huolellisesti.
 • Paloittele sitten omena ainakin neljään osaan helpottaaksesi tehosekoittimen työtä.
 • Sekoita porkkanat ja omena tehosekoittimessa ja kaada lempilasiisi.
 • Lisää sen jälkeen joukkoon kupillinen vettä ja sitruunamehu.
 • Sekoita hyvin ja nauti!
 • Jos omistat mehustimen, työstä omena ja porkkana mehustimen läpi, ja lisää juomaan sitruunamehu ja halutessasi vettä.

Smoothie taikka mehu on maultaan yhtä aikaa makea, hapan ja kirpeä, ja se antaa sinulle todellisen terveysboostin.

Kokeile ihmeessä!

Jos et vielä ole hyödyntänyt violettien porkkanoiden hyviä ominaisuuksia, nyt on hyvä hetki.

Hauskoja hetkiä porkkanoiden seurassa sinullekin! Ja hauskoja retkiä. Niillä tapahtuu aina. Tämän päivän hauska kohtaus tapahtui, kun poikkesimme paluumatkalla ystäviemme Annun ja Jyrkin kanssa katsomaan Casabermejan hautausmaata matkan varrella.

  

Istahdimme sen jälkeen parkkipaikan lähellä olleelle penkille pieneen eväshetkeen. Ohi meni espanjalainen mies koiran ja noin kymmenvuotiaan pojan kanssa. Mies kysyi: ”Are you from Finland?” Ällistyneinä vastasimme olevamme ja kysyimme ”How did you know?” Mies ei vastannut, iski vain silmää ja hymyili. Sitten vähän kauempaa hän näytti peukkua ja  autoamme ja ymmärsimme, että hän oli jekuttanut poikaa antamalla ymmärtää, että hän erottaa tuosta noin vain kansallisuudet.
Nyt sitten violettia porkkanaa popsimaan:

Voit seurata meitä tykkäämällä Facebook-sivustamme, seuraavaksi toivomme pääsevämme katsomaan lisää jouluvaloja joulun seimiä ja tutustumaan vielä uusiin joulunajan herkkuihin. Ehkäpä ehdimme vaeltelemaankin.

4 ajatusta artikkelista “Popsi popsi porkkanaa – tiesitkö, että se on musta?

 1. Johanna V.

  Hauskan näköinen sisältä tuo porkkana! Myös porkkanamarmelaadi kuulostaa yllättävän hyvältä, onhan porkkanassa makeutta, joten pitänee laittaa joskus itse kokeiluun! Sopisi varmasti paahtoleivälle hyvin. Viikunat ovat minunkin suosikkejani 🙂

  Tykkää

  Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   Tuo porkkana on hauska tuttavuus todellakin! Täytyy kyllä sanoa, että oranssi porkkana maistuu pikkuisen mehukkaammalta kuin tuo iso violetti, mutta ehkä on kysymys koosta. Porkkanamarmeladi hupenee koko ajan, vaikka yritämmekin pitää syömisemme kurissa, mutta se vain on niin hyvää. Samoin todellakin nuo viikunat ja viikunatuotteet. Kiitos kommentistasi!

   Tykkää

   Vastaa
 2. Jael

  Onpa nätti! Täällä Israelissa on myynnissä sellainen porkkansekoitus missä erivärisiä porkkanoita, myös musta tai melkein musta, mutta en muista onko se sisältäkin yhtä nätti kuin nuo. MUtta se tuttu oranssi on kyllä parhaimman makuinen porkkana:) Porkkanamarmelaadia sen sijaan olen itsekin tehnyt,muy rico:)

  Tykkää

  Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   Ainakin tuo meidän maistama ja ostama porkkanamarmeladi on muy rico tambien. Raakana taas ajattelin ihan samaa, oranssi porkkana on jotenkin mehukkaampi ja makeampi. Tietaysti se voi johtua myös siitä, että tuo maistamamme porkkana on myös aika iso, ehkä maku kärsii koosta. Kiva, kun kävit ja kommentoit, kiitos!

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s