Espanjalainen hautausmaa on paikallinen nähtävyys

Espanjan valkoiset kylät aukioineen, rinteineen, kapeine katuineen ja aukioineen ovat kaunista nähtävää ja niitä kiertelemme ihastellen katselemassa. Oletko samalla kurkistanut hautausmaan portin sisäpuolelle? Espanjalainen hautausmaa on hyvin eri näköinen, kuin se nurmikon, kukkien ja hautakivien alue, joka Suomessa on kirkon ympärillä.

Aamun aloitus: ”Mitä jos ajettaisiin tänään Casabermejaan ja tsekattaisiin se upea hautausmaa siinä tien vieressä?” ei heti saavuttanut varauksetonta ihastusta. ”Siis retkikohteeksi hautausmaa kaikista Andalusian hienoista paikoista???”

Hetken päästä olimme kuitenkin menossa.

Kauniita hautausmaita on joka paikkakunnalla. Esimerkiksi Marbellassa voi poiketa isolle hautausmaalle ennen moottoritien ylitystä, kun lähestyy kaupunkia Ojenin suunnasta. Nämä kuvat ovat Marbellasta.

Hautausmaat tarjoavat usein hyvin viihtyisän paikan istahtaa tai kävellä hetki ja katsella ympärilleen.

Nämä kuvat ovat Perianasta.

Monet valkoisten kylien hautausmaat ovat lisäksi ihanilla paikoilla ja toimivat samalla kauniina näköalapaikkoina ympäristöön. Tämä kuva on korkealla mäellä olevasta Comaresin hautausmaasta, joka on kylää vastapäätä olevan linnan mäellä.

Tältä mäeltä on parhaat näköalat myös itse kylään.

Näin hienoja näkymiä on Casaresin hautausmaalta.

Hautausmaalla on usein kuvia vainajasta tai muistoesineitä, jotka muistuttavat hänestä. Nämä lelut olivat 11-vuotiaana kuolleen pojan haudalta. Voin hyvin kuvitella, että esimerkiksi isoveli tai pikkuveli haluaa muistella veljeään näin ja tuoda hänelle viihdykettä ja nameja.

Hautausmailla on myös tunteikkaita värssyjä, joissa puoliso ja lapset vakuuttavat, etteivät koskaan unohda läheistään ja että hän säilyy aina heidän sydämissään.

Hautoja koristavat myös pyhimyksenkuvat, ollaanhan katolisessa maassa.

Yksi kauneimpia ja erikoisimpia, joissa olemme käyneet on juuri Casabermejan hautausmaa, joka näkyy vasemmalla rinteessä valtatielle A45 risteyksessä, josta oikealle mennään Colmenariin ja Riogordoon. Hautausmaalle on helppo ajaa käymättä edes kaupungissa, kun kääntyy Casabermejaan käännyttyään risteyksestä takaisin vasemmalle valtatien suuntaisesti, mutta ei tietenkään aja sille takaisin, vaan saman tien jyrkästi oikealle ja sitten rinteeseen.

Tajusimme tosin tämän vasta lopuksi, kyllä me etsimme hautausmaan ajelemalla ensin ylös ja alas kaupungin kapeita katuja.

Vaikka tuhkaus yleistyy Espanjassakin, yleinen tapa vieläkin on kennohautaus. Kennot ovat valkoisen muurin takana. Muistovärssyjen ja kuvien lisäksi kennon edessä on kukka-asetelma. Yleensä ne ovat värikkäitä ja suuria, mutta onpa jossain näkynyt kaktusistutuskin. Suomalaiselle mielikuva kaktuksista haudalla on vähän  vieras, mutta ehkä se on käytännöllistä? Käytännöllisiä ovat tässä ilmastossa ja ympäristössä myös tekokukat.

Suvulle voi olla varattuna isompi hauta, jossa on useampia kennoja. Nämä pienet kappelit ilmeisesti liittyvät sukuhautoihin.

Nimettömät kennot tässä suvun hautapaikassa odottavat vielä.

Hautojen julkisivupäädyt ovat kauniita, valkoisia ja kukitettuja.

Päädyn takana on itse hautaholvi. Vainajaa ei siis haudata maahan vaan tällaiseen holviin. Näissä kuvissa näkyy myös Casabermejan hautausmaan kaunis paikka. Hautojen yli on näkymä joko kauniiseen valkoiseen kaupunkiin tai kauas vuorille.

Jostain luin, että päällekkäin olevat pienemmät kennot olisi tarkoitettu vähävaraisille.

Hautaustavat ovat Espanjassa erilaiset kuin Suomessa. Vainaja siunataan ja haudataan noin vuorokauden kuluessa kuolemasta. Hautaamassa on melko pieni joukko läheisiä ja muistotilaisuus pidetään myöhemmin, kun muutkin ehtivät saada tiedon ja tulla paikalle. Sitä ennen jo heti kuoleman tapahduttua lähiomaiset kerääntyvät muistelemaan ja suremaan vainajaa usein hautausmaan vieressä olevaan tanatoriumiin, jonne muut voivat tulla esittämään osanottonsa.

Kuolleiden muistopäivänä on Espanjassakin tapana käydä haudoilla. Silloin sinne viedään erityisesti uusia kukka-asetelmia, jota yleisimmin ovat tekokukkia. Edellinen viikko näkyy toreilla ja kukkakaupoissa.

Oletko sinä löytänyt nämä nähtävyydet? Kerro kommenttina tähän tekstiin. Otamme tosi mielellämme vinkkejä myös uusista käyntikohteista, joten kirjoita vinkki,  jos jokin hautausmaa on sinusta sellainen, jossa pitäisi käydä. Kuulin jo Malagan englantilaisesta hautausmaasta, sen aion etsiä.

Kirjoittelemme koko ajan lisää matkoistamme Espanjaan ja tekemisistämme täällä. Jos tykkäät seurata, helpoiten olet kuulolla, kun käyt tykkäämässä meidän Facebook-sivusta.

18 ajatusta artikkelista “Espanjalainen hautausmaa on paikallinen nähtävyys

 1. Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Mä tykkää myös käydä matkoillani hautausmailla, jos sopivasti sattuu kohdalle. Etelä-Euroopan hautausmaat ovat niin täynnä tarinoita. Erityisesti vanhat hautausmaat ovat kiinnostavia, sillä sieltä voi lukea historian kulkua.

  Tykkää

  Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   Minäkin käyn hyvin usein, Espanjassa viehättää tämä valkoinen kauneus. Ja mielenkiintoisen käyntikohteen hautausmaista tekee se, että paikka yleensä on ihan paikallista aitoa nähtävää, ei mitään turisteille tehtyä. Kiitos kommentistasi!

   Tykkää

   Vastaa
   1. Aila

    Casabermejan hautausmaa oli ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa kokemukseni espanjalaisesta hautausmaasta, joka eroa paljon em. etelä-italialaisesta. Molemmat paikat ovat kyllä erittäin kauniit…

    Tykkää

   2. espanjaan Kirjoittaja

    Kiitos kommentista kaimani! Minä en ole tutustunut Etelä-Italian hautausmaihin ollenkaan, jotain pieniä välähdyksiä pohjoisemmista kyllä. Tuo pitääkin ottaa listalle. Kiitos vinkistä.

    Tykkää

 2. Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

  Käyn itse myöskin usein hautausmailla kun olen ulkomailla. Kreikassa ortodoksiset hautausmaat on kauniita, ja viime kerralla sain myös kuulla tarinoita kreikkalaisesta hautauskulttuurista. Siihen liittyi myös ikäviä puolia, sillä hautapaikka on kuulemma niin kallis, ettei omaisilla välttämättä ole varaa pitää läheisensä jäänteitä haudassa kovin pitkään. Onkin yleistä, että luut kaivetaan esiin ja siirretään ossuaariin eli luuhuoneeseen, jossa ne on pienemmässä tilassa. Jos on köyhä, eikä ossuaariin ole varaa, heitetään kalmisto yleiseen kammioon, missä on kymmenien tai satojen muidenkin ihmisten jäänteet.

  Tykkää

  Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   Huh, tuohan on kurjaa kuultavaa, että tällaisissakin asioissa noin voimakkaasti vaikuttaa varallisuus. Olen ymmärtänyt, että näillä espanjalaisilla hautausmailla on sellaisia pienempiä vaatimattomampia koloja vähävaraisille, mutta onhan tuollainenkin eriarvoisuus vähän tyhmää. Olen kanssasi samaa mieltä kovasti, näillä hautausmailla tutustuu erinomaisesti paikalliseen kulttuuriin. Kiitos kommentistasi!

   Tykkää

   Vastaa
 3. Sointu Hopia

  Casabermejan hautausmaa on ehdottomasti kaunein , missä olen milloinkaan käynyt. Sen sijainti on upea. Silläkin hautausmaalla näkyvät ihmisten tuloerot selvästi. Kookkaat sukumausoleumit kohoavat ylväinä korkeimmalla kohdalla ja tavallisten työläisten kerroshautaholvit omana alueenaan alueen vanhimmalla osalla. Muistomerkkien kirjoituksia on mielenkiintoista lueskella.
  Toinen erittäin viehättävä hautausmaa on Nerjassa. Satuimme paikalle muistopäivän ilta a ja valtavien kukkalaitteiden tuoksu oli huumaava. Omaiset olivat kokoontuneet yhdessä muistelemaan kuolleita sukulaisiaan ja ystäviään.
  Myös Iznajarin hautausmaa sijaitsee hienolla paikalla. Jostain kumman syystä lähes joka kerran kun olemme siellä olleet,on alkanut taivas tummeta ja ukkoskuuro noussut nopeasti päälle.

  Tykkää

  Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   Kiitos vinkeistäsi! Emme Nerjassa käydessämme huomanneet etsiytyä hautausmaalle ja Iznajariakin katselimme vain järven toiselta puolelta. Ehkä vielä nähdään nekin. Minua eivät kovasti haittaa rikkaimpien isot ja kauniit muistomerkit, ovathan ne tavallaan kaunistamassa samalla koko paikkaa. Mutta jos varattomilla ei ole mahdollisuutta saada kunnioittavaa kohtelua vainajilleen, se tökkii pahasti.

   Tykkää

   Vastaa
 4. Teija / Lähdetään Taas

  Minäkin olen muutamalla reissulla käynyt hautausmaalla. Kuubassa kävin, ja myös Japanissa. Jonkun muunkin muistan, mutta en muista yhtään, missä se on mahtanut olla.

  Toki pyhäinpäivänä tuli käytyä myös Hietaniemen hautausmaalla viemässä kynttilä muualla haudattujen muistomerkille.

  Tykkää

  Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   Hautausmaalla tutustuu paikalliseen kulttuuriin paljon enemmän ja syvemmältä kuin kaikenlaisissa turistikohteissa, se on yksi syy ihastua niihin. Olisipa jännää käydä noinkin erilaisissa maissa kuin Kuubassa ja Japanissa – ei taida toteutua enää meillä, vaikka juuri Japanista jonkin verran vielä varovasti haaveillaankin. Kiitos kommentistasi!

   Tykkää

   Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   Kiitos linkistä, kävin heti lukemassa ja paikkahan oli ihana ja mielenkiintoinen. Näissä hautausmaissa on niin hienoa se, että niissä pääsee sisälle paikalliseen kulttuuriin ja usein arvokkaaseen sellaiseen. Jatketaan!

   Tykkää

   Vastaa
 5. Terhi

  Käyn aina hautausmaalla kun sellainen sattuu kohdalle ja joskus olen pyytänyt kuljettajaa jopa pysähtymään hautausmaan kohdalla. Eri maiden hautausmaat ovat erilaisia, ne kertovat paljon maan tavoista ja kulttuurista. Täytyy sanoa, että kaikki eivät aina ymmärrä tätä harrastusta, mutta jokainen tavallaan.

  Tykkää

  Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   Minusta hautausmailla pysähtyminen on ihan yhtä hieno tapa tutustua kulttuuriin kuin mikä tahansa. Jokainen tietty tavallaan ja omien mielenkiinnon kohteittensa kanssa. Kiitos kommentistasi! Jatketaan vain samoilla linjoilla.

   Tykkää

   Vastaa
 6. Anna | TÄMÄ MATKA

  Paljon on tullut eri maiden hautausmailla kierreltyä. En ole lainkaan varma, onko se nyt niin tärkeää, mihin kunkin maallinen tomumaja laitetaan. Isoon vai pieneen hautaan. Komeaan vai vaatimattomaan. Tai jospa ei ole hautaa lainkaan. Tuhkiahan laitetaan mereen tai muistolehtoihin. Yksi kaunis idea oli metsä, jossa siis tuhkat pistettiin maahan ja puu kasvamaan päälle. Eli ei se ihmisen arvoa mitenkään vähennä, vaikka ei tammiarkkua ja mausoleumia saakkaan.

  Mutta tietenkin historiantutkijoiden mielestä olisi varmasti hyvä haudata ihmiset kokonaisena. Löytyisi tuhansien vuosien kuluttua tutkittavaa, eikä vaan tuhkauurnia 😀

  Tykkää

  Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   Oikeassa olet, eipä sillä ainakaan vainajan kannalta mitään väliä ole, millaiseen hautaan päätyy. Läheisten ehkä on, jos he joka kerran hautausmaalla käydessään kokevat eriarvoisuutta tai jopa sitä, että oman läheisen muistoa ei kunnioiteta samalla tavalla kuin muiden. Hauska näkökulma tuo historiantutkijoita varten säilöminen 🙂 Ehkä sillä ei ole ihan samaa merkitystä kuin meistä katsoen tuhansien vuosien päähän, kun muuta dokumentointia ei ollut. Kiitos kommentistasi!

   Tykkää

   Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   Voi, mene ihmeessä! Harvoin näillä kohtaa ketään, eli minua ei ole yhtään pelottanut mennä sisään, eikä kuvaaminen ole tuntunut kiusalliselta (lähes) tyhjällä hautausmaalla.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s