Päiväretki Rigi-vuorelle

Rigi-vuori on yksi Luzernin suosituimpia nähtävyyksiä

Katsoitpa melkein mitä tahansa listaa Luzernin suosituimmista nähtävyyksistä, kolme asiaa keikkuu kärjessä: Pilatus-vuori, Rigi-vuori ja Luzernin Vierwaldstätter-järvi laivaristeilyineen. Itse kaupungista vain vanha Kappelisilta kilpailee näiden kanssa. Olemme kymmenen vuotta sitten käyneet nämä kaikki ja nyt lähdimme uusimaan kokemustamme. Valitsimme Rigi-vuoren.

Vuoret ja risteilyt

Sekä Pilatukselle että Rigille pääsee mukavasti Luzernista esimerkiksi aloittamalla matkan laivamatkalla. Laiva vie Luzernista sinne, mistä vuorten hammasratajunat ja gondolihissit sitten nousevat vuorten huipulle.

Hammasratajuna vielä menisi ja sellaisella kymmenen vuotta sitten nousimme Pilatukselle, mutta gondolihissit eivät houkuta. Eivät myöskään noin satasen paikkeilla olevat hinnat näistä laiva+junamatkoista. Kymmenen vuoden takaisen kodinvaihtomme isäntä antoi hyvän vinkin: Laittakaa navigaattoriin Seebodenalp, ajakaa sinne, ei maksa mitään ja sitten nautitte vaelluspoluista ja maisemista. Näin teimme nytkin.

Rigi-vuori on helppo valinta

Ei se ajaminen ehkä mikään nautinto ollut, mutta Juha on taitava ja varovainen kuski. Tie oli kapea, mutkainen ja kaiteeton. Vastaantulijoiden kanssa piti tehdä tarkkaa yhteispeliä, ettei kumpikaan joutunut olemattomalle pientareelle.

Tämä retkeilyvaihtoehto näytti olevan todella suosittu. Parkkipaikka oli aivan täynnä. Osa autoista oli joutunut hakeutumaan nurmikolle. Joukossa oli paljon lapsiperheitä.

Valitsimme panoraamareitin, jonka suorittamiseen oli arvioitu menevän puolitoista tuntia ja syötimme parkkimittariin aikaa viisi tuntia. Ihan niin paljon ei tarvittu, palasimme autolle noin neljän tunnin päästä.

Vuoren rinnettä olisi voinut patikoida ylöskin.

Ei meillä huono kunto ole, ei se neljän tunnin aika siitä johdu. Mutta kuka nyt tällaisissa maisemissa pysähtelemättä kulkisi?

Ihanaa!

Tähän maisemaan jähmetyimme pitkäksi aikaa molemmat.

Panoraamareitin polku on helppokulkuinen. Pikkulapset hyppivät edestakaisin, vanhoja ihmisiä tuli hitaasti vastaan ja näimme ainakin yhden pyörätuolinkin.

Reitin varrella oli paljon pysähtymispaikkoja. Oli penkkejä ja pöytiä ja näillä grillipaikoilla oli paljonkin perheitä grillailemassa eväitään.

Tässä yksi suurimmista syistä, miksi matka kesti. Mutta ei ainoa, istuskelimme penkeillä, katselimme ja nautimme vain. Aurinkokin paistoi ja lämmitti.

Aamupäivällä olimme seisseet ruuhkassa Zürichin kehäteillä ja päätimme ajaa takaisin Vierwaldstätterseen etelärantaa Weggiksen, Wiznaun ja Gersaun kautta. Reitti oli aivan ihana, vain yksi puute kiusasi koko matkan. Ei ollut yhtään luvallista parkkipaikkaa, joten kamera makasi joutilaana sylissä. Yksi lopulta löytyi ja sieltä auringonlaskun tunnelmakuva järveltä.

Parkkipaikkoja pysähtymiseen ei löytynyt myöskään jatkaessamme Schwyzin jälkeen Rapperswilin suuntaan. Lopulta avasin ikkunan ja otin pari kuvaa ihan vain lennosta. Oli pakko saada edes jokin muisto näistä ihanista vuorista ja auringonlaskun valosta.

Olipa ihana päivä taas Sveitsin upeissa maisemissa. Vuoren huipulta olisivat maisemat toki vielä upeammat, mutta nämäkin riittävät meille kyllä.

Pilatus vai Rigi? Vai molemmat?

Pilatus-vuoren hammasratajuna teki meihin vaikutuksen silloin kun siellä kävimme. Myös näköalat olivat valtavan hienot. Pilatuksen vaelluspolut eivät taas jyrkkyydessään kovin houkuttele, ennemminkin siellä mennään näköalatasanteille katsomaan ja kuvaamaan.

Rigi-vuori on jotenkin helpompi. Siellä on leppoisaa kävellä, istuskella, olla piknikillä ja samalla nauttia maisemista. Sopii ehkä meille paremmin.

Juttelimme yhden sveitsiläisen naisen kanssa, joka sattui istahtamaan samalle penkille maisemia ihailemaan. Hän suositteli meille näiden lisäksi Stanserhornia. Siitä pitää ottaa selvää. Meillä on hyviä muistoja myös Bürgenstockin vuoresta ja sen näköaloista. Siellä tekisi mieli käydä uudelleen.

Enää viikko Sveitsissä. Saa nähdä, mitä ehdimme vielä!

Tämä teksti kertoi yhdestä viimeisen viikon retkistämme kodinvaihtolomalla Weinfeldenissä. Lomamme oli ollut kuukauden pysähdys matkallamme Helsingistä Aurinkorannikolle. Voit helpoiten seurata matkamme jatkumista tykkäämällä meidän sivustamme Facebookissa. Tervetuloa mukaan!

4 ajatusta artikkelista “Päiväretki Rigi-vuorelle

  1. espanjaan Kirjoittaja

   Nämä Sveitsin maisemat todellakin kiehtovat aina vain uudelleenkin. En oikein osaa kuvitella nauttivani näistä yhtä paljon talvella, kun tykkään kovasti ruskasta, kukista ja vihreästä, mutta uskon kyllä, että varsinkin nämä vuorimaisemat ovat vaikuttavia. Kiva, kun kävit!

   Tykkää

   Vastaa
 1. Veera Bianca

  Kiva lukea Rigistä, koska olen käynyt jo kahdesti Pilatuksella ja jotenkin haluan vaan aina sinne takaisin! 😀 Varmaankin joulukuussa valitsen Rigin ja menen katsomaan miltä täällä näyttää lumisena! 🙂

  Tykkää

  Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   Pilatus on kyllä vaikuttava, viime matkalla nousimme hammasratajunalla sinne. Tällä kertaa piti valita vain toinen ja totesimme, että Rigille pääsee näin pitkälle ihan omalla autolla, mikä sopii meille mainiosti. Lumista Rigiä odotellessa siis! Kiitos kommentistasi!

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s