Valladolid

Valladolid osui matkallemme Salamancasta Bilbaoon ja teimme siellä päiväkävelyn tutustuen kaupungin näkymiin. Reittimme alkoi Campo Granden puistosta, joka oli suosittu nähtävyys kaikilla turistisivuilla, jatkui Plaza Mayorille, Cathedral of Valladolidin kautta Yliopistolle, sieltä Plaza del Colegio de Santa Cruzin ja Plaza Españan kautta takaisin Plaza Mayorille ja siitä jälleen Campo Granden kautta automme parkkiin. Oli oikein kiva nähdä kaikki tämä. Oli vihreyttä. aukioita, puistoja näyttäviä rakennuksia ja yllätyksiäkin. Katso seuraavaksi kartalta reittimme.

Tässä kävelyreittimme kartalla.

Ihan ensimmäinen yllätys oli löytää helposti se ainoa parkkipaikka Campo Granden puiston etelälaidalta ja toinen yllätys oli heti kadun ylitettyämme tässä. Piti jäädä kiertelemään ja seurustelemaan kaverin kanssa. Niin teki tosi moni muukin, lapsiperheitä näkyi puistossa paljon.

Oli puistossa muutakin hauskaa nähtävää, ei ihme, että niitä lapsiperheitäkin riitti.

Kävelimme vähän poikittain puiston reunalle ja sitten törmättiin seuraavaan yllätykseen. Elävä musiikki kohtasi aukiolla, sen takana oli lapsille huvipuisto ja kadun varsi oli täynnä kioskeja.

Meillä ei ollut lapsia mukana, joten poikkesimme ihan aikuisten tavalla turisti-infoon ja kysyimme, mitä pitää nähdä. Saimme kartalle muutaman rastin ja lähdimme kävelemään. Ihan ensin tietysti joka kaupungin Plaza Mayor ja sen komeat kaupungintalot ja muut rakennukset.

Suihkulähde olisi varmaan myös ollut näyttävä, jos siinä olisi ollut vettä. Harmi.

Kreivi Ansúrezin muistomerkki on julkista taidetta Plaza Mayor -aukiolla. Se on Valladolidin kaupungin 1000-luvulla perustaneen kreivi Pedro Ansúrezin pronssispatsas, jonka päällä on kivijalusta, jossa on muita veistoksellisia elementtejä. Onkohan kaverilla jo iPad kädessä?

No, kadut olivat näyttäviä vesipulasta riippumatta ja patsaita oli muissakin kulmissa.

Esimerkiksi tämä Fuente Dorada joka on kuuluisa suihkulähde Valladolidin keskustassa sen nimeä kantavalla aukiolla. Siihen on kuvattu kaupungin työntekijöitä ammateissaan. Aika vähän vettä täälläkin.

Sitten tulimme Katedraalin seinän luokse. Harmi, sen ovet eivät olleet auki.

Eikä juuri nyt päässyt kokeilemaan edes torniin kiipeämistä.

Lähikortteleissa oli kyllä muitakin kirkontorneja näkyvillä.

Jatkoimme matkaa yliopistolle ja pysähdyimme tähän Oikeustieteellisen tiedekunnan julkisivun eteen. Se on rakennettu 1716-18 ja julkisivun seinät ovat täynnä vertauskuvia opetetuista asioista. Mitenkähän tuo edistäisi opintoja?

Plaza del Colegio de Santa Cruz oli nätti puisto keväisine istutuksineen.

Sitten tulimme Plaza Españalle ja erikoisten seinien ja patsaitten keskellä ihmettelimme, mistä oli kysymys, mutta sitten näimme erilaisten hedelmien ja muiden tavaroiden myyjien keräävän pois myyntipöytiään, eli ilmeisesti ruokatori.

Museo Casa de Cervantes olisi varmaan ollut kiva pistäytymispaikka. Jo piha houkutteli.

No, kun oltiin kävelyllä, jatkettiin pitkin katuja.

Ja sitten oltiin taas Plaza Mayorilla, josta jatkettiin vähän eri polkuja Campo Granden puiston läpi. Puistossa oli näköjään muitakin kuin lapsiperheitä. Nykyajan välineet. IPad ja kamerat.

Varsinkin kameroilla on varmaan käyttöä tässä ihanan vihreässä puistossa.

Valladolid on Pisuergajoen varrella Pohjois-Espanjassa ja se on samannimisen maakunnan sekä Kastilia ja Leónin itsehallintoalueen pääkaupunki. Kaupungin asukasluku on lähes 300 000. Näimme siitä jotain nyt, ilmeisesti kuitenkin olennaisia asioita. Yhden paikan ohitus jäi kaivelemaan, nimittäin joen varressa lähellä Plaza Mayoria on kuvista päätellen ihanalta näyttävä ruusupuisto, ja kun se on joen varrella, siellä olisi arvostelujen mukaan kiva kävellä. Ensi kerralla sitten!

Nyt jatkoimme Bilbaoon. Tai ei ihan sinne, koska olimme varanneet Euba-hotellin parkkipaikkoineen noin 25 kilometrin päästä. Eli sinne illaksi, sitten seuraavana aamuna kokopäiväretkelle Bilbaoon. Siitä sitten seuraava teksti. Ajomatka oli mukavan värikäs maisemiltaan.

Tervetuloa seuraamaan meitä myös Facebookissa Ailajajuha

9 ajatusta artikkelista “Valladolid

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Minulle tuli mieleen Valladolidista Meksiko, sillä Meksikossa on samanniminen kaupunki, joka oli siellä yksi meidän suosikeistamme siellä. Meillä on muuten harvoin tapana käydä turisti-infossa, mutta näppärästi sieltä näyttää kiteytetysti parhaat nähtävyydet hyvin saada tieoon. Ja onpa hieno tuo oikeustieteellisen tiedekunnan rakennus, eipä ole Suomessa vastaavia…

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Tuo Meksikon Valladolid on selvästi tunnetumpi. Googletin ennen kirjoittamistani nimellä ja etsin myös matkablogeja ja ihan jokainen löytämäni linkki kertoi Meksikon Valladolidista. No, nyt on sitten yksi teksti tarjolla Espanjastakin. Nuo turisti-infot ovat tällaisilla lyhyillä käynneillä tosi hyviä, olemme todella hyvin saaneet sellaiset ykkösvinkit, joita emme kaikkia etukäteen emme ole itsekään huomanneet. Ja usein kivasti tietoa esim pääsylipuista, joskus esim kaikkiin saman paikkakunnan keskeisiin kohteisiin yhteislippu, joka on ollut edullinen. Usein olemme poimineet mukaan myös jonkun perusesitteen. Ja Juha hahmottaa kaiken paremmin paperikartalta, tämäkin on ihan kiva juttu. Juha on muuten aloittanut yliopisto-opintonsa oikeustieteellisessä, siksi nauroimme tuota mahdollisuutta saada apua opintoihin jo seinistä. Ei nimittäin sujuneet Juhan opinnot siellä. Paljon omempi ura musiikinopettajana.

      Tykkää

      Vastaa
  2. reissukuume

    Ihanan elämänmakuinen kaupunki! Ja se välittyy myös tästä postauksesta 🙂 Upea tuo riikinkukko! Niin kauniit värit! Lapsuudenkodistani löytyy riikinkukon pyrstö… Olimme kerran Korkasaaressa, ja siellä joltain naiselta pääsi saksanpaimenkoira irti. Koira hyökkäsi riikinkukon kimppuun ja repi siltä pyrstön irti 😦 Korkeasaaren henkilökunnan mielestä oli vissiin hyvä idea lahjoittaa pyrstö traumatisoituneille lapsille, eli mulle ja siskolleni…

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Voi miten samalla hauska että traumaattinen muisto! Noidenkin riikinkukkojen pyrstöissä kävi pikkulapsia nyppimässä ja koskettelemassa. Olin aika hämmästynyt nähdessäni, koska lasten vanhemmat selvästikään eivät edes kiellelleet. Tosi on, että Valladolid näytti elämänmakuiselta. Oli kaikenlaista väkeä liikkeellä ja varsinkin tuo puisto reunoineen oli ihan kuin joku vappujuhla tms. Soittoa, leikkpuisto ja myymälöitä. Ja todella tykkäsin kaikesta vihreästä ja kukista.

      Tykkää

      Vastaa
  3. reissukuume

    Ihanan elämänmakuinen kaupunki! Ja se välittyy myös tästä postauksesta 🙂

    Upea tuo riikinkukko! Niin kauniit värit! Lapsuudenkodistani löytyy riikinkukon pyrstö… Olimme kerran Korkasaaressa, ja siellä joltain naiselta pääsi saksanpaimenkoira irti. Koira hyökkäsi riikinkukon kimppuun ja repi siltä pyrstön irti 😦 Korkeasaaren henkilökunnan mielestä oli vissiin hyvä idea lahjoittaa pyrstö traumatisoituneille lapsille, eli mulle ja siskolleni…

    Tykkää

    Vastaa
  4. Ne Tammelat

    Espanjalaiset kaupungit ja kylät ovat kyllä niin kauniita ja rakennukset koristeellisia! Hienoja nuo riikinkukot, myös takapuolelta 😀 Me pääsimme näkemään Lissabonissa niiden erikoista tanssia ja siinä kyllä pyrstösulat hytkyivät.

    Vaan olipa erikoisia nuo viherkatteet tuolla talojen välissä. Hauska idea tuoda vähän luontoa kaupungin keskelle ja ilmeisesti kastelukin on jotenkin mietitty niihin.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
  5. Eila / Metkaamatkustelua

    Olipa kiva löytää juttunne ja kuvia Espanjan Valladolidistä, jossa kävin syyskuussa 2005 kannustamassa suomalaisia agilityn MM-kilpailuissa. Kaupunkiin tutustumien jäi tietysti tärkeämmän eli kisahallissa istumisen vuoksi hiukan vähemmälle. Onneksi hotellimme oli Plaza Mayorin tuntumassa ja kisapaikka Pista Municipal de Hockey Canterac vain 2,5 km:n päässä, joten välimatka tuli käveltyä päivittäin eri reittejä pitkin. Omat valokuvat ovat vanhan PC:n muistissa ja siirtäminen Macin avulla blogiin odottaa tekemistä 🙂 .

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Tuollainen käynti olisikin siitä kiva, että kun on jokin tapahtuma menossa ja sitten ehtii kävellä eri reittejä, siinä tulee niin monenlaista. Me jouduimme vain valitsemaan yhden kiertokävelyn, mutta tuntui kyllä siltä, että sekin oli hyvä valinnoiltaan.

      Liked by 1 henkilö

      Vastaa
  6. Paluuviite: Espanjan auringosta kotiin 17 päivässä | Aila ja Juha

Jätä kommentti