Girona – nähtävyys Kataloniassa

Girona ja sen nähtävyydet on helppo käyntikohde Kataloniassa. Matkaa Barcelonasta on noin sata kilometriä ja esim Espanjasta Suomeen ajaessa se sopii hyvin matkan varrelle. Noin sadan tuhannen asukkaan kaupunki on sekä moderni ja nykyaikainen että täynnä historiallista taustaa ja vanhaa kaupunkia. Me olemme nyt käyneet siellä kaksi kertaa. Ensimmäisestä kerrasta on jo vuosia, mutta viime viikolla pysähdyimme Costa Bravan alueelle neljäksi yöksi automatkallamme Espanjaan. Yhden päivän vietimme jälleen Gironassa. Parkkeerasimme auton keskustan reunoille Gironan keskellä virtaavan Onyar-joen varrelle, lähdimme kävelemään joen rantoja ja siltoja, viivyimme vanhassa kaupungissa ja erityisesti sen juutalaiskorttelissa, jossa vierailimme myös juutalaismuseossa. Sitten kävelimme Gironan mahtavan Katedraalin portailla, kävimme sisällä sekä siellä että vieressä olevassa Sant Pere de Galligantsin benediktiiniläisluostarissa. Lopuksi kiipesin vielä roomalaisajoilta peräisin olevalle muurille nauttimaan kävelystä ja maisemista.

Onyar-joki on näyttävä osa Gironaa. Kun kymmenisen vuotta sitten kävimme täällä, jokeen peilautuvat talot olivat paljon huikeampi näkymä kuin tämänkeväinen kuivuuden muuttama joki, jossa vettä oli huomattavasti vähemmän. Nämä kaksi kuvaa ovat niitä vanhoja kuviamme.

Ja nämä niitä uusia kuvia paljon kuivemman joen varrelta.

Vanhan kaupungin olennainen osa on juutalaiskortteli kapeine katuineen ja portaineen.

Viimeksi kun kävimme täällä, meitä jäi harmittamaan, että juutalaismuseo oli jo siltä päivältä suljettu. Nyt varmistimme, että pääsimme sinne. Museon pääsymaksu oli eläkeläisiltä vain kaksi euroa, eikä siis paljon muiltakaan. Museo oli hyvin järjestetty ja täynnä juutalaisten asemaa valaisevaa historiaa.

Ensimmäiseksi istahdimme katsomaan englanniksi tekstitettyä videota.

Museo oli täynnä juutalaisuuteen liittyvää symbolista esineistöä ja kuvia. Myös hautoja kuvaavat arkut täyttivät yhden huoneen.

Kolmannessa kerroksessa oli myös ulkona oleva terassi.

Kartoilla selitettiin valaisevasti juutalaisuuden ja kristinuskon historiallisia konflikteja, jotka johtivat erilaisiin toimenpiteisiin. 1400-luvulla juutalaiset karkotettiin Espanjasta, vain he saivat jäädä, jotka kääntyivät kristityiksi.

Vanhan kaupungin portaat johtivat myös Gironan valtavalle Katedraalille. Katedraalin portaat olivat aivan mahtavat. Niillä istuskeli väkeä, mutta kaikkein ihmeellisin katsottava oli nuorten poikien ryhmä, joka juoksi kilpaa portaat alhaalta ylös. Alhaalla oli heidän kannustajiaan. Siis ihan urheilutapahtuma Katedraalin portailla.

Katedraalin portaat toki olivat vapaina meidänkin kävellä.

Katedraali on sisältä erittäin juhlava ja monipuolinen. Erityisesti sivustoilla olevien kappelien eri aikakausilta ja eri lähtökohdista peräisin olevat koristeelliset seinät tauluineen olivat mahtavia.

Lähes vieressä on Pyhän Pietarin luostari, sielläkin pistäydyimme.

Onyar-joen yli on paljon siltoja, joilta on kiva katsella näkymiä. Erityisen hieno ja erikoinen on 1800-luvun lopulla valmistunut Eiffelin yhtiön suunnittelema punainen ristikkosilta.

Koko Gironan vanhan kaupungin reunoilla on Rooman valtakunnan ajoilta peräisin oleva muuri, joka on oikein sopiva kävelypaikka. Kävelimme takaisin parkkipaikkaamme kohti ja kun saavuimme sopivalle kohdalle, päädyin kiipeämään muurille. Edes katsomaan, miltä se tuntui ja näytti.

Juha ei lähtenyt mukaan, vaan jäi tänne. Kun olin päässyt alkuun, soitin Juhalle, että en sittenkään tule heti takaisin.

Sekä näkymät että itse muurin sisällä kulkeva kävelyreitti olivat kivoja. En tosiaankaan malttanut tulla saman tien takaisin.

Muurin varrella oli joitain pieniä näköalapaikkoja, joille voi kiivetä pari kerrosta portaita vielä ylemmäs.

Takaisin päin kävellessäni tunsin tulevani koko ajan vähän alamäkeen.

Tästä kartasta näkyy muurin sijainti vanhankaupungin ympärillä.

Kuten niin monissa espanjalaisissa kaupungeissa, täälläkin näkyi erilaisia muraaleja katujen varsilla.

Girona oli yksi käyntikohteemme. Figueresissa vietimme yhden päivän, ja sieltä poikkesimme myös Besaluun. Yhtenä päivänä kävelimme Rosesissa ja ajoimme sieltä Cadaquesiin Salvador Dalin kotimuseoon. Näistä on omat tekstit.

5 ajatusta artikkelista “Girona – nähtävyys Kataloniassa

  1. Mari/ Maailma kotina

    Moni sanoo, kun jonnekin ei ekalla visiitillä ehdi, että seuraavalla kerralla sitten. Monasti ajattelen, että enpä varmaan ehdi toiste tänne. Te käytte monasti uudelleen. Näkee varmasti eri silmin ja pääsee syventämään kokemusta.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
  2. Anna Koskela

    Girona on ihana. Käyntini siellä jäi vain liian lyhyeksi. Katedraali ja muurit totta kai tuli kierreltyä, mutta kaupungissa olisi voinut viettää paljon pidempäänkin aikaa. Surullista, että vedenpinta on noin altaalla. Toivottavasti sateita tulisi nyt reilusti.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
  3. Paluuviite: Costa Brava ja Katalonia – älä aja ohi! | Aila ja Juha

Jätä kommentti