Antequera

Antequera on Malagasta 56km sisämaahan päin. Se on aito Andalusian espanjalainen kylä, jossa on linnoja, kirkkoja, puistoja, rinteitä ja katunäkymiä runsaasti, mutta ei liikaa turisteja. Sekä roomalaisajan että maurien historiaa on näkyvissä. Lähellä on myös useita kohteita, jotka voi yhdistää samaan retkipäivään, esim. Torcalin luonnonpuisto, Cartaojalin maisemat, Mollinan seimimuseo ja Fuente Piedran luonnonpuisto lintuineen, mutta kyllä Antequerassa koko päiväksikin käveltävää riittää.

Parkkeerasimme auton isolle parkkipaikalle Plaza de Toros härkätaisteluareenan lähelle. Vieressä on kaksi hienoa puistoa. Corazón de Jesús -puisto ja Corazón de María -puisto. Jotenkin tuntui jännältä havaita, että näiden uskonnollistaustaisten puistojen keskellä on härkätaisteluareena. Odotin ihan muurien takana näkeväni vaikka luostarin tai hautausmaan.

Corazón de Jesús -puisto on mäen päällä. Sen portin takaa näkyy komea patsas ja patsaan ympärillä on kaunis puisto istutuksineen.

Corazón de María -puisto on sen alapuolella ja leveiden käytävien varrella on lisää istutuksia ja penkkejä.

Tämän puiston keskellä on iso valkoinen rakennus, jonka siis ensin oletimme olevan jotain uskonnollista, mutta eipä ollutkaan.

Kävelimme rakennuksen toiselle puolelle ja sielläpä olikin Plaza de Toros -niminen ravintola ja sisäänkäynti isolle härkätaisteluareenalle.

Porte de Estepa on komea portti tällä suurella Antequeran liikenneympyrällä, joka on härkätaisteluareenan vieressä. Se on alun perin rakennettu 1700-luvun puolivälissä, mutta purettu vuonna 1931, koska se jotenkin haittasi kaupungin lisääntyvää liikennettä. Vuonna 1998 se kuitenkin rakennettiin uudelleen entisen laiseksi.

Sen takaa jatkuu kaunis katu, jota voi hyvin kävellä keskustaa ja sen nähtävyyksiä kohti. Näin kerran teimmekin ja katselimme kaupunkinäkymiä.

Ihan sivujuonteena, törmäsimme näyteikkunaan, jossa oli espanjalaisia koulupukuja. Lähetimme siitä oitis kuvan kouluikäisille lastenlapsillemme ja yhtä nopeasti saimme muutaman kauhistuneen vastauksen: ”Ei ikinä!” ”Onneksi Suomessa ei ole!” ”Noi kengät on ihan syvältä!” Asioilla tahtoo olla puolensa, jostain syystä Espanjassakin on tämä koulupukukäytäntö, mutta suomalaiset koululaiset eivät pakollisista vekkihameista ja collegepaidoista näköjään ihastuisi.

Kauniit kirkot eivät valitettavasti ole kovin hyvin päiväsaikaan auki turisteille. Niissä on aina kiva piipahtaa.

Käydessämme Antequerassa ensimmäistä kertaa oli lokakuu 2017 ja Katalonia oli juuri äänestänyt itsenäisyydestään. Kaupunkikuvassa näkyi Espanjan lippuja ihan toisin kuin aikaisemmin. Espanjassa lippu tuottaa mielikuvia Francosta ja diktatuurista, eikä sillä erityisemmin vieläkään ole kansallistunnetta nostatettu. Näiden parin viikon aikana tilanne oli muuttunut selvästi. Katalonian liput liehuivat Kataloniassa edelleen, kuten olivat liehuneet jo monta vuotta, ja nyt espanjalaiset muissa osissa maata liputtivat myös.

Tällä uudella vierailullamme emme jättäneet autoa tänne parkkiin, vaan etsimme parkkipaikan lähempää linnoitusta. Ei ollut helppoa löytää, kadut ovat kapeita ja jyrkkiä, mutta lopulta olimme väljällä Parking de Moraledon kentällä, josta lähdimme portaita myöten Mirador Iglesia del Carmenille. Hyvät näköalat olivat heti saatavilla sekä ylös että alaspäin.

Ylhäältä näkyy mielenkiinntoinen vuori Peña de los Enamorados, jolla on parikin nimeä ja tarinaa. Rakastavaisten vuoren tarina on legenda, jonka mukaan nuori kristitty mies vangittiin Granadan alueella keskiajalla ja hänet lähetettiin varakkaan maurilaisen perheen taloon, jossa hän rakastui tyttäreen. Rakastavaiset joutuivat kuitenkin pakenemaan isää ja lopulta hyppäsivät tältä vuorelta alas tyhjyyteen, koska he eivät halunneet erota. Joidenkin tarinoiden mukaan rakastavaiset olivat kristitty ritari ja maurilainen prinsessa.

La Peña de los Enamorados ei ole kuuluisa vain tästä legendasta, josta se on saanut nimensä. Se on myös kuuluisa profiilistaan, joka muistuttaa makaavan miehen kasvoja . On sanottu että hahmo näyttää taivaalle katsovan intiaanin päältä. Ajaessamme pois kaupungista, ohitimme vuoren lähempää.

Iglesia del Carmen oli avoinna ja onneksi menimme sisään (parin euron pääsymaksu).

Harvoin näkee mitään näin erikoista ja hienoa kirkkoa. Ruskea väri hallitsi seiniä, samoin kulta ja yksityiskohtia oli valtavasti.

Kiipesimme kirkon jälkeen portaita pitkin linnoitukselle.

Linnoituksen vieressä oli toinen kirkko tai oikeammin museo, Real Colegiata de Santa María la Mayor. Kävimme pikaisesti sisällä. Audioguidella olisi voinut kuulla museon sisällöstä, mutta tällä kertaa vain katsoimme, mikä paikka oli. Kelloilla oli kumea ääni.

Tiesimme olevamme jo vähän myöhässä linnoitusta ajatellen, ja niinpä se juuri suljettiin. Mutta ei se mitään, olimme käyneet siellä jo aikaisemmin. Toki se on ihan kaupungin must-kohde. Uhosin jo silloin infossa selviäväni espanjankielisellä audioguidella, enkä sitten paljon kohteesta muista, mutta näköalat korkealta mäeltä olivat huikeat. Jos ei tarvitse muuta, eikä halua tehdä maksullista kierrosta linnoituksessa, jo näiden takia kannattaa tulla.

Kävelimme alas ja kiertelimme vuoren juurella olevia aukioita ja katuja. Kauniita rakennuksia riitti, terasseja oli paljon istahtamispaikkaa etsivälle. Plaza de San Sebastianilla näimme istujia, samoin Plaza de las Descalzasilla ja Plaza de Fernández Viagasilla näkyi paljon perheitä, joiden lapset pelailivat ja leikkivät. Sen vieressä oli myös kirjasto.

Kadulla törmäilee aina myös hienoihin yksityiskohtiin.

Alhaalta kadulta katselimme taas ylös linnoitukselle.

Tällainen alkuillan viihtyisä kävely Antequerassa sopi meille hyvin. Olemme käyneet siellä aiemminkin ja kerran poikkesimme yhdelle Antequeran Unescon perintökohteelle, eli Dolmeneille. Mielenkiintoista oli nähdä myös nämä kallionlohkareiden varassa tehdyt hautaluolat.

Dolmenit ovat Unescon maailmanperintökohteiden listalla. Niitä on kolme, joista kahdessa kävimme.

Dolmen de Menga on  kuparikaudella, n. 2.500 eKr. rakennettu käytävähauta. Seinät ovat tasasivuisista kivistä, ja niiden päällä on kivipaasista rakennettu katto, jota kivipilarit tukevat. Yksi paasi painaa lähes 200 tonnia. Homma on vielä peitetty kumpumaisesti maalla.

Dolmen de Viera on samalta aikakaudelta. Se on Mengan vieressä.

Kolmas hauta on Dolmen de El Romeral, joka on kupolikattoinen yhteishauta. Se on uudempi, noin 1800 eKr.  Siellä emme (vielä) käyneet.

Luin tätä kirjoittaessani toisen hyvän tekstin Antequerasta, eli

Lähtöportti-blogin tekstin Aito andalusialainen Antequera.

Antequera on helppo yhdistää myös muihin samoilla seuduilla oleviin paikkoihin. Näistä varmaan suosituin ja tunnetuin on El Torcal de Antequera, luonnonpuisto, joka tarjoaa uskomatonta nähtävää parin tunnin patikkaretken varrella tai vaikka vain näköalapaikalta, jos ei halua lähteä kivikkoon kävelemään. (Sauvat ja lenkkarit ovat hyödylliset.) Olemme käyneet kaksi kertaa.

Torcal

Antequerasta parikymmentä kilometriä pohjoiseen on Mollina, jossa on maailman suurin ja hienoin seimimuseo.

Mollinan seimimuseo

Fuente Piedran luonnonpuisto on vielä vähän Mollinasta pohjoiseen. Keväällä siellä voi bongailla lintuja, syksyllä sitä värittää ruska.

Fuente Piedra

Tervetuloa myös seuraamaan meitä Facebookissa. Ailajajuha

7 ajatusta artikkelista “Antequera

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Tuo koulupukuasia onkin muuten mielenkiintoinen. Käsittääkseni maissa, joissa sellaiset ovat käytössä, lapset keskimäärin niistä pitävät. Toisaalta, Suomessa ja muuallakin, joissa niitä ei ole, ei varmaan niitä riemusta kiljuen myöskään otettaisi vastaan. Varmasti niissä on joka tapauksessa hyviäkin puolia, kuten se, että ketään ei silloin kiusattaisi siksi, että vaatteet ovat tietynlaisia.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Tuo samanlaisuus ja kiusaamisen estäminen on kyllä tosi juttu. Toisaalta koulupuvut eivät oikeastaan koskaan ole halpoja, joten ne voivat olla isohko menoerä koululaisten perheille. Eli asiassa on monta puolta.

   Tykkää

   Vastaa
 2. Mika / Lähtöportti

  Mielenkiintoinen ja mukavan monipuolinen kirjoitus, jonka perusteella Antequerassa riittää koettavaa monelle retkelle. Antequera jäi kyllä mieleen tosi miellyttävänä paikkana vilkkaimpien turistireittien ulkopuolella. Kiitos linkkauksesta!

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos, jaan kokemuksen Antequeran miellyttävyydestä. Sinulla oli niin hyviä omaa tekstiäni täydentäviä asioita, että toivottavasti minun lukijani lukevat myös sinun tekstisi.

   Tykkää

   Vastaa
 3. Ismo for Takeoff

  Jälleen yksi kiintoisa ja meille tuntematon paikka Andalusiassa. Teiltä näitä löytyy ja on kyllä mukavaa ja hyödyllistä lukea näistä. Upea kirkko tuo, jossa kävitte ja tosiaan kaupunki jossa voisi väihintään piipahtaa.
  Härkätaisteluareenasta tuli mieleen Granada. Vietimme illan erinomaisessa vanhassa tapas-baarissa ja kun omistajapariskunta laittoi paikan kiinni, he viittilöivät meidät vielä sisälle. Baaritiskin ääressä he esittelivät meidät toiselle sisään pyydetylle pariskunnalle, jonka mies oli matadori. Eipä oltu aikaisemmin härkätaistelijaa tavattu ja vaikka emme mitenkään härkätaisteluja kannata, niin olihan se kiintoisa kohtaaminen.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kannustavasta kommentistasi! Kun tällaisen saan, se rohkaisee kirjoittelemaan lisää retkistämme. Ja kyllä tosiaan Antequera on tutustumisen arvoinen kaupunki. Tuollaiset ihmisten kohtaamiset ovat tosi mielenkiintoisia. On kiva nähdä ihminen ja kuulla jotain ihan toisenlaista kuin se, mitä näkee, kun hän tekee. Tuli mieleen yksi samantapainen kulttuurikohtaaminen. Olimme menossa Riogordon kylään katsomaan pääsiäisnäytelmää ja kadulla yksi kahvilanpitäjä alkoi jutella. Hän ja hänen ystävänsä olivat kohta menossa esittämään Kaifasta ja Barabbasta 400 muun kyläläisen kanssa. Oli kiva jutella.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s