Nerja

Nerja on suosittu käyntikohde. Miksi? Siihen on syitä, jotka on helppo ymmärtää, mutta myös asioita, miksi sitä on tosi vaikea ymmärtää. Kävimme siellä toisen kerran eilen. Tässä kokemamme plussat ja miinukset.

Nerjan tippukiviluolat

Nämä ovat tietysti yksi tärkeä plussa.

Samaan aikaan, kun olimme juuri aloittaneet koulun, muutamat espanjalaiset pikkupojat kiipeilivät Nerjan kallioilla ja seurasivat uteliaina, minkälaiseen luolaan lepakot ryömivät pikku aukoistaan. Ryömittyään itse sisään pojat löysivätkin lepakoitten asumuksen sijaan jotain aivan muuta, huikean luolaston. Tutkiminen jäi kesken vasta kun pojat törmäsivät luurankoihin luolastossa ja päättivät tulla takaisin. Vuotta myöhemmin eli 1960 luolasto avattiin yleisölle.

Luolat ovat nelisen kilometriä Nerjan keskustasta. Pääteiltä on selkeä viitoitus autoilijoille ja ylhäällä riittävä parkkipaikka. Keskustasta luolille pääsee bussilla tai turistijunalla. Turistiaikoina luoliin voi joutua jonottamaan, koska sinne päästetään puolen tunnin välein sopivan kokoisia ryhmiä, joita johtaa opas ja joille annetaan kaulaan audioguide. Helmikuun aurinkoisena päivänä jonoa ei ollut, eli maksettuamme kymmenen euron pääsymaksun olimme heti mukana seuraavaksi lähtevässä ryhmässä. Jos olisi ollut jonotusaikaa, vieressä sijaitseva kasvitieteellinen puutarha olisi voinut olla kiva paikka kierrellä odottaessa. Helmikuussa puutarha varmaan oli karuimmillaan, mutta sen yli oli kaunis näkymä Nerjan yli merelle.

Kierros alkoi pienestä salista puupenkeiltä luolia esittelevästä informatiivisesta videosta. Historian lisäksi videolla oli näytteitä musiikista ja jopa baletista, jota luolan suurimmassa salissa oli aikojen kuluessa esitetty.

Kierros on helppo, noin neljäsataa askelmaa ylös tai alas pitää kuitenkin pystyä kulkemaan. Opas vie aina pienen pätkän kerrallaan. Oli mukavasti aikaa katsoa rauhassa, ottaa kuvia ja kuunnella audioguiden selostus. Huikeaa nähtävää ja ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.

Puente del Aguila –akvedukti

Yksi plussanähtävyys tämäkin. Upean näköinen.

Kun seuraa parkkipaikalta viitoitusta Nerjaan, osuu näkemään myös Puente del Aguila –akveduktin. Se näkyy tielle N 340 ja sillan molemmin puolin on pieni parkkipaikka, jolle voi pysähtyä ottamaan kuvia. Alhaalla voisi kävellä polkua ilmeisesti välin Nerja – Maro, mutta luimme jostain varoituksia, että alueella voi kohdata myös epämääräistä asujaimistoa, eli emme tätä harkinneet.

Tripadvisorista löytyi myös jonkun matkailijan kuva akveduktin päältä. En usko, että sinne on luvallista mennä, kapeiden betoniseinien välissä kulkee ura, jossa vesi virtaa.

Helppo parkkipaikka

Nerjan kaunein keskusta ja keskeisimmät nähtävyydet löytyvät helposti, kun seuraa Parador-parkkialueen viitoitusta, jättää auton sinne ja suunnistaa lähikaduille. Viimeksi täällä käydessämme (2018) paikka oli maksullinen, mutta nyt emme löytäneet mitään tietoa maksusta tai paikkaa maksaa. Autoja oli paljon, mutta paikka on iso, joten tilaa oli kyllä.

Balcon de Europa

Plussa, jota kukaan ei jätä väliin.

Ihan pakollinen nähtävyys on Balcon de Europa, meren ylle kurottava aukio, josta on hienot näkymät rannikolle ja merelle. Voisimmepa palata takaisin aukiolle joskus ihailemaan auringonlaskua. Nyt katselimme vähän huolestuneina pilvien liikkeitä vuorenrinteillä ja tuulikin tuntui sen verran, että se vei vähän fiilistä.

Jos olisi ollut kiva kesäpäivä, olisimme istahtaneet terassille ja nauttineet artesaanijäätelöistä. Moni muu teki sitä nytkin kyllä.

Alas rantaan pääsi portaita myöten. Helmikuuta kuvastaa se, että rannalla olijoilla oli päällystakit päällä.

San Salvadorin kirkko

Sekä plussa että miinus. Nimittäin aukioloaika voi harmittaa.

Viimeksi käydessämme San Salvadorin kirkkokin oli kiinni. Joskus on vaikea ymmärtää tätä espanjalaista siesta-aikataulua. Turisti-info ja nähtävyydet voivat olla kiinni juuri silloin, kun turistille aurinko paistaa ja turisti on liikkeellä. Nyt olimme liikkeellä niin, että se oli auki. Katolinen kirkko, tunnelma on aina koskettava. Ja Marian ja Kristuksen kuvat esillä.

Aukiot ja kadut

Sekä plussaa että miinusta.

Lähikaduilla kukki ja oli kaunista nähtävää.

Voih! Tämmöisen haluan omalle seinälleni kotiin.

Plaza Espanja on laaja ja näyttävän näköinen. Sen reunoilla on terasseja, joilla voi istua ja nauttia.

Muitakin aukioita löytyy. Joillain näkyy lapsiakin ajelemassa pyörillään ja leikkimässä.

Balcon de Europaa voi katsoa pidemmältä rannastakin.

Ja näihin katunäkymiin liittyy sitten se meidän kokemamme miinus. Ei oikein jaksa nauttia mistään, missä ihmisiä on ihan tungokseen asti ja turisteja yritetään rahastaa kaikenlaisella rihkamalla. Tämä oli niin vahva miinus, että nyt toisen vierailun jälkeen tuntuu, että Nerja on nähty.

Vai onko vielä jotain tärkeää, mitä emme ole nähneet? Itselle tulee mieleen, että jossain näin viitan Nerjan museoon ja vähän aikaa sitten luin Senda Litoralista, joka on kävelyreitti rantaa pitkin Nerjasta Esteponan ohi länteen. Onkohan se jotain erityistä täällä?

Kyllä Nerja tietysti käymisen arvoinen on. Olisipa vähemmän turistien tungosta.

5 ajatusta artikkelista “Nerja

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Tuo on mielestäni hyvä systeemi, että vain tietty määrä ihmisiä pääsee kerrallaan luolaan. Tungoksessa ei ole kenelläkään kivaa, parempi siis odottaa ulkona omaa vuoroaan. Tykkään kovassti luolista ja tuo näyttää oikein kivalta. Hienolta näyttää myös Puente del Aguila –akvedukti. Vaikka ei ihan täydellinen paikka olekaan, niin kokonaisuus tämän perusteella jää kyllä plussan puolelle.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kyllähän Nerja toki näkemisen arvoinen kohteena on, eli kokonaisuus jää kyllä plussan puolelle. Tämä uudempi käyntimme vain oli niin monessa kohtaa pelkkää väentungosta siellä Balkon de Europan tienoilla, että siitä tuli jo riittävä imagomiinus.

   Tykkää

   Vastaa
 2. Paluuviite: Frigiliana | Aila ja Juha

  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Ja sitten vielä se ääntäminen espanjaksi: Nerha. Tulee vähän enemmänkin erilaiseksi. Kyllä Nerja hyvä käyntikohde on, erityisesti minusta kannattaa nähdä myös ne tippukiviluolat. En vain oikein ihastunut siihen, miten Nerjasta on tullut sellainen turistirysä.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s