Mollinan seimimuseo

Seimimuseo on mielenkiintoinen paikka Andalusiassa, Ihan kohta seimiä on kaikkialla, kirkkojen lisäksi myös toreilla, ikkunoissa, liikenteenjakajissa ja melkeinpä missä vain. Mollinan seimimuseo on ihan fantastinen kurkistus tähän traditioon. Kuljin jo toisen kerran museon läpikotaisin ja koko ajan kamera kädessä asetelmia ihastellen.

Museon on vaikuttava, koska se on kulttuuria, joka on ehkä meille suomalaisille vieraampaa ja jotain, mitä ei mahdollisesti ”aurinkorannikko”-odotuksin tule edes ajatelleeksi. Ja Mollinan seimimuseo on vaikuttava, koska esillä olevat asetelmat ovat taitavia ja taiteellisesti ihastuttavia.

Jo tervetulotoivotus on näyttävä.

Seimimuseossa on yksi huone, jossa on esillä myös Raamatun muita tapahtumia lähtien Aatamista ja Eevasta syntiinlankeemuksen partaalla, Kainin ja Aabelin riidasta, Baabelin tornista, Nooan arkista aina Jeesuksen elämään ja ristinkuolemaan.

Suurin osa näyttelyssä olevista asetelmista kertoo kaikesta siitä, mitä Jeesuksen syntyessä tapahtui. On esimerkiksi paljon ympäristöä kuvaavia teoksia, jossa kyläläiset ahkeroivat omissa askareissaan. Näissäkin kuvissa on ympäristö täynnä uskomattoman paljon erilaisia tarkkaan tehtyjä yksityiskohtia.

Tässä kuvassa jonotetaan kirjautumaan verolle pantaviksi.

Aivan erityisesti on tietysti kuvattu paimenia, joista jouluevankeliumissakin kerrotaan. Ja huomaa näissäkin kuvissa, miten niissä on kasveja, puita, kiviä, aitoja, seiniä ja kaikkea muutakin.

Yksi aivan olennainen ja tärkeä osa näitä asetelmia ovat Itämaan tietäjät, eli Kuninkaat, joita Espanjassa juhlitaan loppiaisena. Hehän ovat joulun olennainen osa myös siksi, että he tuovat joululahjat lapsille.

Jotkut kuvat kertovat myös ihan vain joulun juhlimisesta. Näitä musisointikuvia katsoessa tulivat jo mieleen Kauneimmat joululaulut.

Näyttävin näistä joulun juhlimisesta kertovissa asetelmissa on kokonainen huone, jossa ihmiset juhlivat Alhambran linnan sisäpihoilla. Siis todella, kokonainen huone.

Ja totta kai tärkein elementti on Pyhä perhe, Maria, Joosef ja Jeesuslapsi.

Aina ei pitäydytä tarkasti Raamatun kertomuksiin. Tässä kuvassa Jeesus jo konttaa leikkimään Itämaan tietäjien tuomien lahjojen kanssa.

Ja tätä kuvaa katsellessani mietin, onko siinä Jeesus keinumassa Marian ja Joosefin kanssa ja mummi ja vaari katselemassa, vai kertooko se vain kyläläisten arjesta.

Sitten on muutamia pikku esineitä, joissa on käytetty modernia mielikuvitusta ja tehty uusi seimiasetelma. Erityisesti nuo tietokoneen hiiristä tehdyt olennot huvittivat.

Tämä museo on siis Mollinassa, ei ihan kylässä vaan valtatie A92:n toisella puolella. Tässä kartta sijainnista.

Tällä hetkellä (marraskuu 2022) museo on auki arkipäivisin 10 – 14 ja 16 – 19:30 ja lauantaisin ja sunnuntaisin 10 — 21. Pääsymaksu aikuisilta 6€, yli 65-vuotiailta 5€ ja lapsilta 4€.

Meille tämä oli ihan huippukohde, suosittelen!

Kävimme museossa ensimmäisen kerran kolme vuotta sitten ja siitä käynnistä on teksti täällä:

Mollinan seimimuseo – hieno kohde Andalusiassa

Olet tervetullut seuraamaan myös muitakin matkojamme, tässä linkki Facebook-sivullemme.

Ailajajuha

3 ajatusta artikkelista “Mollinan seimimuseo

 1. Paluuviite: Mollinan seimimuseo – hieno kohde Andalusiassa | Aila ja Juha

  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Koen tämän aivan valtavan upeana museona siksi, että seimet ovat Espanjan joulukulttuurissa aivan uskomattoman tärkeä elementti ja tämä avaa sitä. Täällähän on seimi joka kodissa, kunnantaloissa on omat näyttävät seimet ja jopa hiekkarannoilla omansa hiekasta rakennetut.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s