Bled

Bled on on Slovenian suosituin, kaunein ja kuvatuin kohde. Järven keskellä pienessä saaressa oleva valkoinen kirkko näkyy kaikissa Slovenian matkailuesitteissä ja turistien ottamissa kuvissa. On se todella kaunis.

En edes muista, kuinka monta kertaa olemme Bledissä käyneet. Ehkä viisi?

Perusjuttu Bledissä on kiertää järvi. Järven ympäri kulkee helppo kävelyreitti, josta suurimman osan voi yhtä hyvin pyöräillä. Välillä kävelyreitti siirtyy lankkupolulle veden rajaan ja silloin tietysti pyöräilijä jää ajoväylälle. Kuuden kilometrin reitti sopii kävelyyn erittäin hyvin, koska joka tapauksessa koko ajan tekee mieli pysähdellä nauttimaan maisemista ja kirkkaasta osin turkoosista järvestä tai ottamaan kuvia. Uimarantaakin löytyy.

Kuvaajien suosikki on siis ilman muuta järven keskellä oleva kirkko.

Järven rannalla on myös koko ajan näkyvissä korkealle jyrkän kallion päälle rakennettu linna.

Linnaan pääsee järven rannasta kiipeämällä pientä viitoitettua polkua, mutta jos on liikkeellä autolla, linnan vieressä on myös parkkipaikka. Linnasta on hienot näkymät yli järven.

SAMSUNG TECHWIN DIGIMAX-410

Järven itäisessä päässä on enemmän palveluja turisteja ajatellen. Parkkipaikkoja, hotelleja, kahviloita, myymälöitä, rakennetumpia puistoja, turisti-info yms.

Täällä istahdimme mekin hetkeksi terassille ennen kuin jatkoimme kävelyämme takaisin järven läntisempään päähän, jonne olimme jättäneet auton. Kahvikupin teksti oli päivän osuma. Päivän kauniit maisemat, rento liikkuminen ja yleensä se, että olimme taas matkalla ja jälleen kerran Bledissä teki hetkestämme mielenkiintoisen ja onnellisenkin,

Tästä kartasta näkyy parkkipaikka Pristava, jonne sen auton jätimme. Ja miksi tänne? Olimme katsoneet, että täällä päässä on paikka, josta voi nousta rinteelle maisemia katsomaan, eli Mala Osojnica tai Ojstrica polun alku.

Sinne olimme siis aamulla ensimmäiseksi suunnanneet . Eipä ollut ihan sellainen polku, jonka luulimme suunnitelleemme, mutta kun ei ole kiirettä mihinkään, jokaisen juuren ja kiven voi sovittaa askeleisiinsa yhden kerrallaan. Juhan sauvoista oli kyllä iloa myös.

Mutta sitten tuli sauvakävelijälle stoppi. Hän jäi istumaan ja odottamaan.

Jatkoin sitten yksin portaat ylös ja pääsin näköalapaikalle. Polku jatkui vieläkin ylemmäs, mutta kyllä tämä jo riitti. Kirkko saarella ja ympäröivä sininen järvi olivat niin viehättäviä, että soitin taas Juhalle ja sanoin, että ei kannata huolestua, vaikka vähän aikaa viivyn.

Oli ihan kiva nousu rinteelle ja polku sieltä alas.

Toinenkin meille sopiva patikkareitti löytyy Bledistä, nimittäin Vintgarin rotko. Sinne pääsee kyllä autollakin, mutta me nousimme kylästä kävellen. Polun varrella oli mukava katsella paikallista maaseutua, jolla heinien kuivatustelineitä oli vähän väliä. Reitti oli selkeästi viitoitettu.

Rotkon kävely on hidasta. Ei tietenkään siksi, ettei näillä lankkuterasseilla voisi kävellä reippaastikin, mutta kamera hidastaa matkaa huomattavasti.

Polku päättyy Sumin putoukseen ja sieltä voi jatkaa ylöspäin rinnettä, kunnes tulee jälleen metsän jälkeen aukeisiin maisemiin.

Vintgarissa kävelyä suosittelemme, se on niin vaikuttava. Ainoa miinus on ehkä se, että tosi moni muukin tietää sen olevan hyvä käyntikohde, eli sesonkiaikoina voi varautua siihen, ettei saa kävellä yksin. Tässä kartta kävelyreitistämme:

Miksi pitäisi vielä palata Blediin? Mitä on näkemättä?

Olemme joka kerta katselleet näitä veneitä ja päättäneet, että ensi kerralla sitten. Mutta ei vielä nytkään. Katselimme vain, että moni muu kyllä nautti järvestä veneestä käsin.

Ja mitä vielä? Emme ole käyneet myöskään saarella olevassa kirkossa. Sinne pääsee veneellä vastakkaiselta rannalta ja kirkkoon on myös opastettuja kierroksia. Kirkon tarinakin kiehtoo: Bledin linnassa asunut leskirouva sulatti kaiken omistamansa hopean ja kullan teettääkseen kellon kuolleen miehensä muistoksi. Kello piti kuljettaa saarelle, mutta kello, laiva ja laivan miehistö upposivat myrskyssä. Leskirouva meni suunniltaan, myi koko omaisuuteensa ja muutti Roomaan nunnaksi. Kun hän kuoli, piispa kustansi kirkolle uuden kellon kiitokseksi hyvästä nunnaelämästä. Kirkossa on nyt kello ja jokainen, joka kolmesti soittaa kelloa ja uskoo Jumalaan, saa toiveensa toteutetuksi. Pitäisi varmaan käydä kokeilemassa, koska toiveita riittää.

Pari päivää retkeilykäyntimme jälkeen oli sunnuntai ja tulimme takaisin osallistuaksemme katoliseen messuun linnan lähellä olevassa kirkossa. Oli upea kirkko tämäkin, kannatti ehdottomasti käydä, vaikka tällä kertaa olimme tilaisuudessa, jossa emme ymmärtäneet muuta kuin viisi sanaa: Jeesus, Kristus, Maria, halleluja ja aamen.

Kirkon jälkeen jatkoimme matkaa toiselle Slovenian suositulle järvelle, eli Bohinj-järvelle. Siitä on sanottu, että se on Slovenian kaunein järvi. En osaa laittaa näitä kahta järveä kauneusjärjestykseen, ovat molemmat aivan ihania. Seuraava teksti sitten Bohinjista.

Emme tällä matkalla käyneet myöskään Bledin linnassa. Se on myös kiva käyntikohde, sekä linna että maisemat. Laitan tähän linkin Unelmatrippi-blogin postaukseen ko. linnasta, niin voit lukea ja innostua:


Satumainen Bledin linna

Olimme tällä kertaa varanneet Slovenian käynnillemme vain viisi yötä Mojstranasta muistellaksemme samalla myös entisiä Slovenian vierailujamme. Liian vähän! Slovenia on ihana matkakohde. Se tarjoaa juuri sitä, mitä haluamme: kauniita maisemia, rauhaa ja miellyttäviä liikkumismahdollisuuksia. Ja tykkäämme kyllä käydä erilaisissa historiallisissakin kohteissa, näistä mainitsen tässä nyt esimerkiksi Kobarikin sotamuseon ja Franjan partisaanisairaalan.

Tässä edellisten päivien tekstit:

Maisemareitti Sloveniassa pyöräillen

Vršic solatie – serpentiinejä ja maisemia

11 ajatusta artikkelista “Bled

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Bled näytti meidän siellä käydessämme olevan todella suosittu kohde myös paikallisten keskuudessa. Vaikka järvi sinällään kaunis olikin, oli se meidän makuun aivan liian ruuhkainen, että kokemus olisi ollut miellyttävä. Vintgarin rotkoa kävimme katsomassa myöhään iltapäivällä, silloin siellä ei enää juuri muita ihmisiä ollut ja kokemus oli todella hieno.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Tuo ruuhkaisuus on ilman muuta miinus tälle kohteelle. Tämä meidän ajankohta, eli syys-lokakuun vaihde ei enää ollut ruuhkainen, esimerkiksi veneitten vuokraus näytti olevan jo jopa tauolla, eikä kahvilan terassillakaan kovin monta muuta istunut. Järven ympärikin kävelimme aika rauhassa, oli sellainen ihan kohtuullinen määrä vastaantulijoita ja muita, ei häirinnyt kävelyä mitenkään. Puhumattakaan siitä pikkupolusta ylös rinteelle, ei kovin monta muuta siellä liikkunut, juuri sen verran, että kiipeäminen tuntui turvalliselta, kun ei ollut yksin sillä mutkaisella ja kiviä ja juuria täynnä olevalla polulla. Mutta viikonloppuisin ja lomasesonkeina maisemista ja luonnosta nauttimiselle ei ihan noin paljon ole rauhaa. Siitäkin on kokemuksia aikaisemmilta käynneiltämme.

   Tykkää

   Vastaa
 2. Paluuviite: Bohinj – Slovenian kaunein järvi | Aila ja Juha

 3. Reissu-Jani

  Upea kohde tämä Bled – pari kertaa käynyt, mutta että te olette jo viidesti siellä käyneet – wow! Itse pidin kovasti paikasta ja järven ympäri kävely on jäänyt mieleen kuten myös näköalat tuolta Bledin linnasta. Vintgarin rotkoalue oli myös upea ja mukavan viileä muuten niin kuumassa heinäkuun helteessä.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Nuo viisi kertaa ovat sijoittuneet niin pitkälle ajalle, että en oikeastaan itse sitä ihmettele. Kolme ensimmäistä olivat enemmän sellaisia läpikulkujuttuja, olimme pari – kolme yötä ajaessamme Kroatiaan ja takaisin. Ja ensimmäinen niistä oli noin 15 vuotta sitten jo. Mutta en kyllä yhtään ihmettelisi, jos se kuudeskin vielä tulisi.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Kyllä tämä ilman muuta vähintään kerran kannattaa käydä, jos tuolla päin liikkuu. Sen verran turistinen paikka toki on, että Triglavin seudulla on paljon muutakin nähtävää, jos haluaa olla rauhassa luonnossa, mutta kun lähtee noille juurakkopoluille, niin aika rauhassa saa kulkea. Ymmärrettävästi.

   Tykkää

   Vastaa
 4. Katja / Lähtöselvitetty

  Bledin valkoinen kirkko on kyllä kuvista niin tuttu näky, ettei siitä voi erehtyä. Minun on tehnyt mieli Sloveniaan jo vuosia, joten olen todellakin kateellinen noista teidän käyntikerroista. Oletteko koskaan olleet Sloveniassa maaliskuussa? Olisikohan se hyvä ajankohta?

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Meidän kaikki käynnit ovat sijoittuneet kesään ja syksyyn, joten en kyllä yhtään osaa sanoa maaliskuun tilannetta. Sen verran aavistan, että ainakin nämä Triglavin seudut, joilla nyt olimme, ovat sen verran korkealla ja vuoristoa, että kuvittelisin maaliskuun olevan vielä laskettelukautta. Sloveniassa toki on muutakin ja esim Koperin, Piranin ja Portorozin kaupungit ovat rannikolla, joten varmaan ollaan samantyyppisissä olosuhteissa kuin Adrianmeren rannikon italialaiskaupungeissakin. Riippuu varmaan vähän siitä, mitä haluaa ja mistä matkalla nauttii.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Sloveniassa on niin paljon kaikkea hienoa nähtävää ja tehtävää, että älä turhaan harmittele. Toki Bled on paikka, joka on ilmeisesti turisteille yksi ykköskohteita, joten laitta vain muistiin.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s