Helsinki Tampere taukopaikat

Keräsin tähän tekstiin niitä taukopaikkoja Helsinki – Tampere välille, joissa pysähtelemme vähän väliä. Helsingistä ajaa Tampereelle moottoritietä alle kahdessa tunnissa, mutta me tuskin koskaan. Ostoksia, tankkaamista, museoita, merkkiliikkeitä, kahvipaikkoja ja muuten vain mukavaa näkemistä, mitä milloinkin.

Ullan pakari

Ullan pakari on leipomo Riihimäellä. Monet heidän leipänsä ovat suosikkejamme ja usein eilen leivottuja saa halvalla tai on muuten tarjouksia. Ja vessa on siisti. Kahvilakin on. Pihalla on ajoittain myös muita paikallisia ruokamyyjiä, ja Kivimäen leikkeleitä on joskus tullut ostettuakin.

Riihimäen lasimuseo

Riihimäen lasimuseo on yllättävän ihana. Museon lisäksi on myös kahvila ja sään salliessa ulkoterassi.

Riihimäen lasi on tietysti suomalaisen lasitaiteen klassikko, mutta silti oli yllättävää nähdä, miten paljon vitriineissä oli samoja tavaroita kuin kotona omissa hyllyissä. Otin hihkuen kuvia, kun löysin aina vain lisää.

Etten tuntisi itse olevani pelkkää museokamaa, otin kuvia myös asioista, joita en ollut ikinä ennen nähnyt.

Lasimuseon vieressä on metsästysmuseo. Siellä emme ole itse käyneet, mutta olen kuullut suosituksia. Oletko sinä käynyt? Kerro kokemuksesi.

Näiden kahden museon välissä on hauska puisto, jonka puihin oli ripustettu esille kaikenlaista. Mielenkiintoista oli esimerkiksi lukea, miten luonnosta etsitään ja löydetään parannuskeinoja erilaisille kehon vaivoille.

Tiiriön alue Hämeenlinnassa

Hämeenlinnassa löytyy pysähtymisen syitä ja menopaikkoja paljon, mutta jätän ne nyt tässä kohtaa tekstin ulkopuolelle, koska Aulangon, Ahveniston, Hämeen linnan ja muiden nähtävyyksien käyminen ei oikeastaan ole enää pelkkä matkan varrelle sijoittuva tauko.

Tiiriön alue Hämeenlinnan pohjoispuolella sen sijaan usein on pieni taukopaikka. Tankkaaminen, Prisman ostokset ja joskus jotain muutakin tarpeellista tulee haetuksi täältä. Se, miksi nostan alueen nyt tähän, on itselleni Nanson outletmyymälä. Nansosta tulee tosi usein haettua jotain sopivaa. Joku, joka minut tuntee, taisi joskus kysyäkin, ostanko enää mistään muualta vaatteita kuin Marimekosta ja Nansosta. No, enpä juuri.

Hämeenlinna – Hattula – Pälkäne – Kangasala

Kun ei ole kiire mihinkään, Hämeenlinnan jälkeen on paljon mielenkiintoisempaa kääntyä pois moottoritieltä. Hattulan, Pälkäneen ja Kangasalan kautta on selkeä ja hyvä reitti Tampereelle.

Hattulan Pyhän Ristin kirkko on vanha ja käymisen arvoinen. Oikealla puolella tietä Hämeenlinnasta ajettaessa näkyy vanha kirkko ja sen takana on hautausmaa järvinäkymineen.

Kesäisin se on myös kirkkokäytössä ja kerran satuimme paikalle iltapäivällä seurakunnan hartaushetkeen ja pysähdyimme laulamaan heidän kanssaan. Opas kertoi meille kirkon historiasta ja maalauksista tilaisuuden jälkeen ja seurakunta tarjosi kahvit kirkon ulkopuolella. Sisätilat olivat tosiaankin vaikuttavat.

Hattulan uusi kirkkokin on komea.

Hattulan kirkon lähellä on Mierolan museosilta, jonka vieressä on houkuttelevan näköiset maisemat ja varsinkin kesäisenä päivänä houkutteleva kahvila.

Tässä vielä kartta Hattulan kohteista:

Pälkäneellä suosikkimme on Laitikkalan makukylä, joka tarjoaa paikallistuottajien tilapuoteja, kahviloita ja jopa viinitilan. Suttisen tila on paikka, jonka ohi emme aja juuri koskaan. Rento ja kaunis paikka pysähtymiseen ja kahvitaukoon. Lapsia näkyy joka kerta katselemassa lampaita ja hevosia aitauksissaan. Sisältä puodista löytyy useimmiten jokin tuote tai marjarasia, joka lähtee mukaan. Myös amppelikukkia on tullut ostetuksi.

Pälkäneelle tullessa tielle näkyy Pälkäneen keskiaikainen rauniokirkko, jonne on helppo poiketa. Valitettavasti minulla ei ollutkaan tästä kuvaa, kuva on Retkipaikka-blogista, josta löytyy myös lisätietoa ja lisää kuvia kirkosta.

Kangasala on tunnettu näkötorneistaan. Kesäpäivä Kangasalla on tutuimpia ja monen mielestä kauneimpia suomalaisia lauluja. Niin ovat maisematkin Haaralan tornista. Musiikinopettaja hyräili katsoessaan:

Mä oksalla ylimmällä on Harjulan seljänteen
Niin kauas kuin silmään siintää,
nään järviä lahtineen

Lähellä Kangasalan kirkkoa on Kirkkoharjun näkötorni, josta myös on upeat näkymät.

Vehoniemen näkötorni on se, jonka ohi ei voi ajaa. Torni on ihan tien vierellä, joten se on myös matkan varrella luontevasti.

Se, mikä tekee tästä paikasta täysin ohittamattoman on Vehoniemen automuseo. Kuvat kertovat, miksi ohi ei kannata ajaa. Museo on ilmainen, esillä on upeita autoja ja myös leikkivät lapset on otettu huomioon.

Tässä vielä Kangasalan näkötornit. Vehoniemen ja Kirkkoharjun tornit ovat lähellä matkareittiä, Haaralanharjulla käynnistä tulee pitempi mutka, mutta kannattaa kyllä käydä kokemassa ”Mä oksalla ylimmällä” -elämys.

Iittalan lasikylä

Jos jatkaa Hämeenlinnasta moottoritietä Tampereen suuntaan, pian Parolan jälkeen on oikealle viitta Iittalan lasikylään. Lasikylän mäki on monipuolinen ja tarjoaa Iittalan outletin ja lasimuseon lisäksi paljon muutakin. On kirppari, sisustusliike, keramiikkamuseo, Kultasuklaan myymälä ja Iittalan Naivistien näyttely kesäisin.

Iittalan outletissä myydään Iittalan lasitavaran lisäksi myös Fiskarsin tuotteita. Usein voi tehdä löytöjä löytöpöydistä.

Outletin takana on lapsille tilaa leikkiä, Anubis keramiikkapaja, Iittalan lasimuseo ja Kultasuklaan myymälä. Näistä tulee yllättäen useimmin pistäydyttyä Kultasuklaalla.

Kahvila tarjoaa sekä sisätilat että terassin.

Vieressä on myös Kirpputori, joka on auki kesäisin, eikä joka päivä silloinkaan. Sen ohessa on myös kauppamuseo.

Naivistit Iittalassa on taidenäyttely, jossa käymme mielellämme joka vuosi. Näyttelyt vaihtuvat, lisää tietoa taiteilijoista ja aukioloajoista löytyy edellä olevasta linkistä.

Tämä kuva on vuodelta 2018, jolloin kiertelimme Uudenmaan kirkkoja. Täältä löytyi silloin seinä, jolla oli yhdeksän kirkkoa.

Kesällä 2021 näyttelyn nimi oli Yksissä tuumin. Sitä tuntuvat kuvastavan taulut, joissa ihmiset tai eläimet tekevät jotain yhdessä. Meitä huvittivat yhteislaulu-, orkesteri- ja kuorokuvat.

Jos olisin tuonut täältä jotain seinälleni, se olisi ehkä ollut tämä kuva mustarastaasta ja puutarhasta. Juuri tällaista olen koko kesän katsellut omalla pihallani.

Kesän 2022 näyttelyn aihe on Taivas kattona. Sitä en ole vielä nähnyt.

Jos on aikaa, ei Iittalastakaan tarvitse palata moottoritielle, vaan jatkaa vanhaa tietä 130 ja ihailla matkalla Sääksmäen siltamaisemat. Sieltä pääsee takaisin moottoritielle tai pikkuteitä pitkin Laitikkalaan ja sitä kautta Pälkäneelle ja Kangasalle. Tai voi tehdä koukkauksen Valkeakoskelle ja ajaa sitä kautta Kangasalaan.

Sääksmäen silta tarjoaa näkymiä ihaniin suomalaisiin järvinäkymiin.

Mitäpä vielä kertoisin? Kymmenien vuosien aikana kokemuksia on kertynyt kyllä enemmänkin ja ehkäpä käyn myöhemmin päivittämässä tätä.

Moni kyselee taukopaikkoja ja asettaa heti ehdoksi, että ei mitään ABC-huoltamoita eikä ostoskeskuksia. Jos nämä kiinnostavat, niin pari mukavaa löytyy. Toijalan ABC on meistä kivoin. On kauppa, kahvila ja vieressä oleva veturi näyttää houkuttelevan sekä pikkulapsia että isompia miehiä.

Vieressä on myös Pellavatehdas, vaatekauppa, jonka värikästä valikoimaa olen muutamia kertoja käynyt selailemassa. Kahvilakin siellä on.

Jos taas on jotain ostostarvetta, Lempäälän Ideapark ei ole huono valinta. On löytynyt tarpeellisia vaatteita, arjen tavaroita ja sellaista. S-market menee siellä kiinni jo yhdeksältä ja muutaman kerran Tampereelta palatessamme olemme osuneet sinne viimeisen tunnin aikana ja löytäneet mukavasti hävikkiruokaa 60%:n alennuksella omaan jääkaappiin.

Jos sinulla on aikaa Helsingistä Tampereelle ajaessa, poikkea ihmeessä jossain tai ajaa vanhaa tietä. Meillä ei yleensä ole kiire, paitsi jos olemme niin myöhään liikkeellä, että pitää kiirehtiä Tammelan torille ostamaan Tapolan mustaa makkaraa, se kun menee kiinni jo kahdelta.

16 ajatusta artikkelista “Helsinki Tampere taukopaikat

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Tässä oli itselleni paljon uusia kohteita, vaikka noitakin reittejä tulee aika-ajoin ajettua. Hattulan kirkko on sellainen paikka, että siellä olisi kiva päästä joskus käymään. Yleensä lähiseudulla ajaessa kirkko on kuitenkin kiinni, joten ehkäpä sitä käyntiä varten pitää lähteä vartavasten käymään.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Nuo kirkot teiden varsilla ovat tosiaankin harmiksemme sellaisia paikkoja, että ne ovat enimmäkseen kiinni. Kesällä on joitain tiekirkkoja, joissa on päivystys. Joskus katsomme etukäteen jumalanpalvelusajan ja osallistumme, siten pääsee aina sisälle. Tänäkin kesänä olemme sillä tavalla käyneet Loviisan kirkossa ja Jätkäsaaren Hyvän toivon kappelissa. Tuo Hattulan Pyhän ristin kirkko on kesällä auki, mutta eilen taisi olla viimeinen päivä sitäkin. Ystävämme Turun uusi piispa Mari on puhunut asian kehittämisen puolesta, toivomme, että hän arvovallallaan saa jotain aikaan.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos Asko! Näitä tuli mieleen niin paljon, että mietin jo, että vähän liikaa yhteen tekstiin, mutta olkoon nyt näin. Toivon tässä samalla, että löydän ensi sunnuntaina vielä pari lisää.

   Tykkää

   Vastaa
 2. Lukija

  Muutama tässä mainitsematon taukopaikka tuli mieleen: Rönnvikin viinitila (kahviloineen), sekä Vehoniemen ympäristössä automuseon kahvilan lisäksi myös Vehoniemen Alamaja-niminen viihtyisä kahvila (kaikki tuotteet itsetehtyjä), joka on auki vain rajoitetusti mutta sunnuntaisin kyllä yleensä. Lähellä myös Mobilia-liikennemuseo (museokorttikohde) joka on mukava käydä jos autot vähänkin kiinnostaa.

  Kiitos teille kivasta blogista, terveisin vakilukija joka nyt kommentoi ensi kertaa.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos vinkeistä! Rönnvikin viinitila on monien suosima paikka Laitikkalan Makukylässä. Meille se on jäänyt vähän vieraaksi, kun viinejä tulee käytettyä harvoin ja niiden suhteen asiantuntemus on kovin vähäistä. Mutta olen kuullut kehuttavan, joten varmasti hyvä vinkki. Alamajasta en ollut kuullutkaan ja Mobiliakin on käymättä, eli katsotaan taas ensi kerralla karttaa uudelleen. Ehkä jo ihan muutaman päivän päästä…

   Tykkää

   Vastaa
 3. Mari / Kodinvaihtaja

  Ihan hävettää, että listastasi tuttuja ovat vain Tiiriö ja Ideapark ja Toijalan Abc… Paahdan Helsinkiin pysähtymättä. Hattulan kirkko näytti upealta, jo tänä kesänä piti mennä junalla Hämeenlinnaan ja kotiin pyörällä kierrellen. Tästä löytyi useampi paikka reitille, kiitos

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Eipä sitä hävetä tarvitse, että tuttuja reittejä kulkiessa aina vain paahtaa ohi. Meille on tuo reitti Hämeenlinnasta Pälkäneen suuntaan tarjoutunut usein siksikin, että emme olekaan olleet menossa Tampereelle vaan esim. Kuhmalahdelle tai Luopioisiin, joihin on ollut asiaa montakin kertaa kesässä. Mutta hyvä, että luit, siellä päin on paljon kaikenlaista kiinnostavaa, enemmänkin kuin tähän tekstiin sain mahtumaan. Jatketaan!

   Tykkää

   Vastaa
 4. Paula - Viinilaakson viemää

  Tämähän oli mielenkiintoinen. Tänäkin kesänä pariin kertaan tuota väliä ajelin, ja mietin, että eikö ole mitään muuta kuin ABC:tä tarjolla. Iittalan lasipaikassa on tullut toki joskus käytyä, mutta muuten nappasin tästä monta uutta paikkaa. Tänä kesänä katselin kylttejä tuonne Hattulan kirkolle mutta emme sitten poikenneet kun kello ei ollut edes kuutta aamulla vielä. Kauniin näköinen kirkko kyllä on. Täytynee joskus käväistä sielläkin.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Kiva kuulla, että tästä tuli uusiakin ideoita. Olen tämän kirjoittamisen jälkeen jo itsekin saanut pari lisää, eli taidanpa tsekata lisää, kun seuraavan kerran taas ajellaan. Moottoritie on tällä välillä nopea, mutta minusta aika tylsä.

   Tykkää

   Vastaa
 5. Noora/Seikkailumielellä

  Tässä oli monta tuttua paikkaa, joihin olen täältä Tampereelta käsin ihan varta vasten tehnyt joskus visiittejä, mutta täytyypä laittaa juttu kirjanmerkkeihin, kun joskus tulee taas ajeltua ihan Helsinkiin asti – useimmiten reissaan tämän välin kylläkin junalla, joka ei juuri ylimääräisiä pysähdyksiä salli. Etenkin viime ja tänä kesänä olen jostain syystä katsellut kartalta hieman aiempaa tarkemmin kohteita ja pysähtymispaikkoja automatkojen varrelta, kun aiemmin tuli yleensä paahdettua suoraa menoa paikasta toiseen. Paljon kivaa löytyy Suomen teiden varsilta, kun malttaa välillä hidastaa ja kääntyä päätieltä sivummalle.

  Tykkää

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Olipa kiva saada tamperelainen näkökulma näihin myös. Juha on kotoisin Tampereelta ja nyt joka kerta sinne saapuessamme hän luettelee kadun varsilta asioita: ”Toikin on uusi! Mikä ihme toi on!” No, hänelle lähes tärkeintä onkin pysähtyä Tammelan torille Tapolan makkarakioskille. Tuo junajuttukin on kovin muuttunut niistä ajoista, jolloin mekin sitä käytimme. Pysähtyvätkö junat enää missään? Edes Hämeenlinnan ja Riihimäen kuvittelisi olevan tärkeitäkin pysähdyspaikkoja, mutta olen lukenut, että niidenkin ohi mennään. Mekin olemme alkaneet arvostaa pysähtelyä ja kiireettömyyttä aina vain enemmän. Vaikka ajelemme esimerkiksi äitini luokse lähelle Turkua, harvoin edes sitä matkaa teemme pysähtymättä.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s