Haarlem

Haarlem – päiväretkikohde Amsterdamista

Haarlem on vain parinkymmenen kilometrin päässä Amsterdamista. Se voi olla  erinomainen päiväretkikohde Amsterdamista tai toisin päin. Itse voisin viettää lomani Haarlemissa ja tehdä päiväretkiä Amsterdamiin. Haarlemista kulkee päivittäin kymmenittäin junia Amsterdamiin ja matka-aika on noin vartin.

 
Sint Bavokerk eli Grote Kerk on Grote Marktin eli keskustorin näyttävin rakennus. Sisäänpääsy maksaa kaksi euroa, mutta paikka on ehdottomasti hieno nähdä myös sisältä. Erityisesti sen urut ovat upeat ja niillä on historiaa, kun esimerkiksi Mozart ja Händel ovat niitä soittaneet.
 
 
Kävelimme kirkossa ja katselimme moneen suuntaan koristeellista kirkkoa.
 
 
 
 
 
Yhtäkkiä heristimme korviamme ja katsoimme toisiimme: ”Eiks toi ole Finlandia?” Oli se. Hiivimme hiljaa lähemmäs soittajaa ja kuuntelimme hiljaa kappaleen loppuun. Sitten menimme hänen luokseen, kiitimme ja kerroimme, miksi tuo kappale meitä puhutteli.
 
 
Urkuri kertoi saaneensa nuotin jo 50 vuotta sitten. Hän oli hyvin otettu meidän kiitoksistamme ja huomiostamme ja sanoi tykkäävänsä kappaleesta. Ei se kylläkään täällä Finlandian nimellä kulkenut, vaan rauhan virtenä, mutta säveltäjä oli nuotissa sama. Olipa hieno tapaaminen!
 
 
Torin yhdellä laidalla on yksi Haarlemin hienoimpia rakennuksia, eli Vleeshall, Lihahalli joka alun perin oli  lihan myyntipaikka. Nautoja ja sikoja  teurastettiiin alakerrassa ja niitä muokattiin myyntiin eri kerroksissa.  Lihahallissa on nykyisin maineikkaan haarlemilaisen taiteilijan Frans Halsin taidemuseo.
 
 
Yhdellä torin laidalla on kaupungintalo ja sen alakerrassa turistitoimisto.
 
Haarlem ei ollut ensimmäinen hollantilaiskaupunki, jossa koko ajan tähtäsin ylöspäin. Rakennukset ovat peräisin noin 1600-luvulta ja periaatteessa  melko yhtenäisiä  rakennustyyliltään. Kapeus johtuu siitä, että taloja verotettiin niiden viemän katutilan mukaan, joten niiden kadunpuoleinen sivu tehtiin lyhyeksi (8–10 metriä) ja pääty on kadulle päin. Päätykolmioita on erilaisia: perusratkaisuina ovat yksinkertainen kolmiopääty, kellomainen pääty, tornimainen pääty. Päädyissä näkee myös useimmiten tavaroiden nostamiseen tarkoitetun vinssin ja koukun.
 
  
 
 
 
 
Ja tietysti Haarlemissakin näistä näkymistä saa kauniita kuvia. Nieuwe Gracht.
 
Rautatieaseman edessä on  jalustalla Kenau ja Ripperda, Haarlemin keskiaikaiset sankarit. Wikipediasta löytyy tietoa lisää. Sen mukaan Kenau oli tiukka täti, joka kiusasi espanjalaisia kaatamalla kuumaa öljyä niskaan kaupunginmuureilta, Ripperda johti joukkoja samaisessa piirityksessä (1573).
 
Tiukaltahan tuo hiuksiaan kampaava nainen tuossa näyttääkin?
 
 
Tällainen kanavanäkymä melkein yllätti. Ihan lähellä rautatieasemaa puistossa kanavanäkymä oli jo näin tyyni ja rauhallinen.
 
Yksi Haarlemin ihanimmista asioista ainakin meille olivat avoimet pihat, hofjes. Niiden ympärillä oli pieniä asuntoja, joissa usein asuivat historiallisista syistä naiset. Pihat olivat avoimia kaikille tulla, istahtaa ja viettää hetki rauhassa. Pihojen katseluun saa Haarlemin turisti-infosta tämännäköisen kartan, johon on merkitty pihat ja reitti niiden välillä.
 
 
Olimme hetkessä pois vilkkaimmilta turistikaduilta kukkien ja pensaiden keskellä, pikkukaduilla, kun lähdimme suunnistamaan pihoille.  Emme käyneet kaikissa, mutta niissä, jotka mukavasti sattuivat kohdalle.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jonkun portin kohdalla piti sitten uskaltaa painaa kahvasta tai oven avaavasta nappulasta, että pääsi sisään pihalle.
 
 
Kissat eivät pihoilla olleet mikään harvinaisuus.
 
 
Samalla näimme mukavia katunäkymiä runsaine kukkineen ja koristeluineen.
 
 
  
 
Käännyimme pihareitiltämme takaisin Grote Marktin suuntaan. Haarlem on suosittu shoppailukaupunki ja mekin kävelimme pääkauppakatua eli Grote Houtstraatia. Erilaisia kansainvälisiä merkkejä, kuten Bershkaa, Desigualia, Zaraa ja Henkkamaukkaa näkyi paljon pienempien hollantilaiskauppojen joukossa.
 
Haarlemin päivästämme jäi päällimmäiseksi vaikutelmaksi kauneus, rauhallisuus ja monipuolisuus. Amsterdamin vilinä ja tungos kannattaa vähintään hetkeksi vaihtaa Haarlemin paikallisuuteen ja viihtyisyyteen.
 
Ihmettelit ehkä, mitä yhteyttä on Haarlemilla ja New Yorkin kaupunginosalla nimeltään Harlem. On niillä yhteys. Harlem sai alkunsa, kun Uusien-Alankomaiden kuvernööri Peter Stuyvesant perusti hollantilaisen Nieuw Haarlemin siirtokunnan Pohjois-Manhattanille 1658. Siirtokunta sai nimensä Haarlemin kaupungin mukaan.
 
Hollanti on täynnä tällaisia kauniita ja kivoja paikkoja. Me kävimme lomallamme Haarlemin lisäksi Delftissä, Alkmaarissa, Goudassa, Utrechtissa, Rotterdamissa ja Leidenissä. Haag oli meidän tukikohtamme. Onko näissä jokin sinun suosikeistasi?
 
Delftistä, Alkmaarista ja Rotterdamista jo kirjoittelimmekin. Kirjoittelemme vielä muistakin. Voit seurata meitä myös Facebookissa, niin pysyt helposti mukana.
 
Vuoden 2020 retket ovat olleet pyöräily- ja  patikkaretkiä pääkaupunkiseudulla ja samoin näyttää käyvän myös kesällä 2021. Mutta ihan kivaa tämäkin!
 
 

7 ajatusta artikkelista “Haarlem

 1. Piyya

  Voisin ajatella ihan samalla tavalla, että ehkä Johonkin muualle esim juuri Haatlemiin majapaikka ja sieltä sitten Amsterdamiin. Kiva saada postauksia Hollannin muista kaupungeista kun se damintahtoo aina viedä mielenkiinnon,

  Tykkää

  Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Amsterdam toki on tutustumisen arvoinen paikka. Olen käynyt siellä kolme kertaa ja kolunnut kyllä museot, Annefrankit, puistot ja kanavat risteilyineen. Vietimme kesällä kaksi viikkoa Haagissa, emmekä nyt käyneet Amsterdamissa ollenkaan. Nämä pienemmät kohteet olivat ihan jokainen käymisen arvoisia. Ja turistiaikaan paljon rauhallisempia ja viihtyisämpiä kuin turistien täyttämä Amsterdam.

   Tykkää

   Vastaa
 2. Sini

  Kuulinkin jo keväällä tuosta Haarlemin alueesta pelkkää positiivista, kun tuttu pariskunta lomaili siellä. Kehuivat alueen rauhallisuutta ja majoituksetkin olivat halvempia kuin lähempänä keskustaa. Olipa hauska tuo Finlandia -juttu. 🇫🇮

  Tykkää

  Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Minullekin tuli aivan uutena ajatuksena se, että Amsterdamia voisi lähestyä tuolta käsin. Siis jos ollenkaan haluaisi noista rauhallisista ympyröistä turistien joukkoon 🙂 Finlandia-yllätys on tosiaan yksi matkojemme helmiä.

   Tykkää

   Vastaa
 3. Kohteena maailma / Rami

  Harleem on käynyt mielessä usealla Amsterdamin reissulla, että sinne pitäisi mennä käymään. En vielä ole käynyt siellä, niin oli mukava lueskella siitä. Tuo urkuritapaaminen ja Finladia oli kyllä kova juttu!

  Tykkää

  Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   Urkuritapaaminen oli niin yllättävä yllätys, että sen muistelu ja lämpö tuo hymyn huulille vieläkin. Ihanaa, että tuollaisia tapahtuu. Ihmiset kohtaavat. Viime viikolla meille tapahtui samantyyppinen juttu Sveitsissä. Nämä ovat kyllä matkaillessa melkeinpä parempia kuin maisemat ja nähtävyydet. Kiitos kommentistasi!

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s