Ahvenanmaa – Visit Åland!

Yhteistyössä Visit Ålandin ja Finnlinesin kanssa.

Saavuimme Finnsiriuksella neljältä Naantalista Långnäsiin ja meidät toivotti tervetulleeksi Visit Ålandin opas. Tulossa oli useita käyntikohteita: Amalias limonaditehdas maistiaisineen, Stallhagenin panimon tutustumiskierros ja illallinen, yö hotelli Pommernissa, Notvikin tornin näköalapaikka, Bomarsundin linnoitus ja sen vierailukeskus, Kastelholman linnan kupeessa oleva Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo, Ahvenanmaan pannukakun maistelu Smakbyssä ja oma kierros Meritorilla ja Maarianhaminassa. Kuulostaa tosi paljolta ja kierrokset tehtyämme olemme tosi iloisia tästä kaikesta.

Amalias limonaditehdas

Amalias Limonadfabrik & Mercedes Chocolaterie

ei ollut monen minuutin päässä Långnäsin satamasta. Siellä valmistetaan limonadivalikoiman lisäksi myös maustettuja lonkeroita, siidereitä ja gin tonic -juomia. Juomissa on vain aitoja makuja Ahvenanmaan luonnosta. Ihan parasta ikinä on monien mielestä Amalian raparperi-seljankukkalimonadi, mutta muutkin olivat hyviä.

Samassa rakennuksessa limonaditehtaan kanssa toimii myös Mercedes Chocolaterie -suklaapaja, jossa tehdään käsityönä erilaisia palkittuja suklaaherkkuja. Raakasuklaa yhdistetään ahvenanmaalaiseen maitoon, kermaan ja voihin. Suklaakonvehdit maustetaan esimerkiksi paikallisella hunajalla ja marjoilla. 

Tilapuodista voi ostaa kaikkia juomia sekä Mercedes Chocolaterien tuotteita. Nämä ovat mahtavia kotiinviemisiä! Sijainti on myös erityisen kätevä, jos olet autolla liikkeellä. Maistiaispöytä oli nätisti laitettu ja juomat maistuivat. Esittelykin oli kiva. Suklaamaistiaisetkin olivat niin hyviä, että ostimme vähän omaankin reppuumme. Tässä maaseutuympäristössäkin oli mukava pysähtyä.

Stallhagenin panimo

Saapuessamme Stallhageniin, jo ympäristö vaikutti kiinnostavalta. Ravintolan lisäksi näkyvissä oli kesäterassi ja pihamiljöö joenrannalla. Katsomorakennelmista päätellen siellä järjestetään livemusiikkitapahtumia ja teatteriesityksiä.

Menu vaihtelee päivittäin riippuen esimerkiksi siitä, millaista kalaa on sinä päivänä ollut saatavilla ja kuinka paljon. Tilattuamme seinältä pyyhittiin päivän menu, vain joitain asioita oli enää jäljellä. Oluiden lista kyllä säilyi ja ruoka-annoksemme olivat hyvät.

Hunajaolut oli niin kiinnostava jo nimeltään, että se piti ehdottomasti maistaa. Oli hyvää. Toinen yhtä kiinnostava jo nimeltään oli mustikkaolut. Kaikkea sitä on!

Oluen aineksistakin oli mielenkiintoista tietoa saatavilla.

Panimon puolella vieraillessamme tuli esille paljon muutakin kiinnostavaa ja myymälän kaunis ympäristö. Pitäähän panimossa lamppujenkin olla pulloista?

Hyvän illallisen ja kivojen käyntikohteiden jälkeen tulimme Maarianhaminan keskustaan Pommernin hotelliin. Aamumme oli alkanut niin aikaisin Helsingistä, että oli jo nautinto päästä mukavaan sänkyyn ja viihtyisään huoneeseen.

Hyvin nukutun yön jälkeen söimme hyvän aamiaisen ja lähdimme saman tien tutustumaan seuraavaan kohteeseen.

Bomarsundin linnoitus ja vierailukeskus

”Ja se Oolannin sota oli kauhia!” – laulu soi mielessä, kun kuulimme Bomarsundin linnoituksen taustaa, katselimme maisemia ja kiersimme vierailukeskuksen, jossa valtavan hyvin kerrottiin koko alueen historiasta.

Bomarsundin linnoitus sijaitsee Ahvenanmaalla Sundin kunnassa Bomarsundin kylässä. Se oli Ahvenanmaan kaikkien aikojen suurin rakennus. Tässä on lyhyt historia Bomarsundista:

Kun Venäjä sai Suomen vuoden 1808 Suomen sodassa, se alkoi vahvistaa uuden länsirajan puolustusta. Bomarsundin linnoituksesta suunniteltiin isoa pitkääkin piiritystä varten. Vaikka töitä valmisteltiin, aloittaminen viivästyi ja linnoitusta alettiin rakentaa vuonna 1832.

Suomalaisille laulusta tuttu Oolannin sota laajeni Krimiltä vuonna 1854 Itämerelle. Bomarsundin linnoitus ei ollut vielä valmis, mutta kun ne engelsmannit ja ranskalaiset joukot hyökkäsivät sinne, linnoitus antautui. Osa oli tuhoutunut, ja jonkin verran venäläiset tuhosivat rakennuksia itsekin, ettei valtaajille jäänyt hyviä ja ehjiä rakennuksia. 

Tällaisen historian keskellä kävelimme. Aivan ensimmäinen oli Käynti Notvikin tornin näköalapaikalla. Muutama vuosi sitten seisoin Espanjassa yhden vuoren rinteellä, katsoin maisemia ja sanoin, että tästä en lähde enää mihinkään. Nyt tuli ihan sama fiilis. Eihän näistä maisemista pois halua lähteä!

Ja olivathan ne rakennusten rauniotkin aika mielenkiintoisia.

Ja nurmikoltakin löytyi uutta. Tälle löytyi nimi: Miehen kämmekkä. Kuvaaja sai saman tien haasteen: Miehen kämmen, miehen kännykkä ja miehen kämmekkä.

Vierailukeskus oli erittäin antoisa. Ensin meille kerrottiin paikan historiasta ja sen jälkeen teimme yksilöllisesti sisätiloissa kierroksen, jossa kuvien ja videoiden opastamana saimme hyvän selostuksen. Video oli toteutettu tosi kivasti: Kouluikäinen tyttö kysyi asioita isältään (?) ja sai selkeät vastaukset. Kelpasivat hyvin meillekin.

Olipa kiva käynti. Ja sitten seuraavaan.

Kastelholman linnoitus ja Jan Kalrsgårdenin ulkoilmamuseo

Kastelholman linnoituksen vieressä sijaitsee Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo. Siellä esitellään 1800-luvun talonpoikien elinympäristöjä. Rakennuksista on luotu hieno talokokonaisuus, vaikka museo on koottu eri alueilta tuoduista rakennuksista. Kaunista ja kivaa! Kesällä pääsee sisätiloihinkin. Myrskyluodon Maija -elokuvan sisäkuvia on taltioitu täällä.

Museossa järjestetään myös tapahtumia, kuten esimerkiksi Ahvenanmaan suurimmat pikkujoulumarkkinat. Me näimme ympäristön, johon juhannuksena kokoontuu tuhansia juhannuksenviettäjiä.

Sitten kävellen seuraavaan paikkaan:

Smakbyn

Parinkymmenen minuutin päässä Maarianhaminasta sijaitsevassa Smakbyssä on hyvä huippukokki Michael Björklundin ravintola, pieni karamellitehdas, keramiikkapaja ja myymälä, josta voi ostaa kaikenlaisia Ahvenanmaan tuliaisia.

Eikä tässä vielä kaikki, vaan alueelta löytyy myös Kastelholman linna, kaunista maalaismaisemaa ja lampaita. Täällä voisi viettää vaikka kokonaisen päivän. Meillä oli aikaa vain hetki, kuulimme mukavan esityksen Smakbyn ravintolasta ja karamellitehtaasta ja nautimme Ålandin pannukakun. Se oli tosi hauska ruoka. Pannukakku syntyi valmiista puurosta, johon lisättiin maitoa, munaa ja jauhoja. Pannari oli monta senttiä paksu ja se tarjottiin vaniljakastikkeen ja keitettyjen luumujen kanssa. Varsinainen herkku!  

Kiertoajelumme alkoi olla jo loppupuolella ennen laivaan astumista, mutta vielä pari juttua. Niistä ensimmäinen:

Merikortteli Maarianhaminassa

Maarianhamina on kapealla niemellä ja sen molemmilla sivuilla on satama. Itäisen sataman vieressä on merikortteli, joka esittelee laivanrakennusta ja muita käsityöläistaitoja. Sieltä löytyy veneitä, vanhoja rakennuksia kuten venevajoja ja käsityöläispajoja ja käsityöläismuseoita, ja myös pieni kappeli.

Teimme lyhyen kierroksen ja näimme rannassa myös punaista kiveä, jonka väri näkyy myös teiden sorapinnoissa.

Ja vielä pieni hetki. Oli tunti aikaa tehdä itseä kiinnostava kävelykierros Maarianhaminan keskustassa. Meitä kiinnostivat enemmän puistot ja pienet viihtyisät talot, mutta myös kävelykatu ostosmahdollisuuksineen ja terasseineen olisi ollut kiva.

Tällainen oli meidän:

Kävelykierros Maarianhaminassa

Puistoja, kauniita koristeellisia taloja, puutarhoja, Pyhän Yrjön kirkko, Maarianhaminan kaupungintalo ja sen edessä oleva puisto patsaineen ja suihkulähteineen.

Tämä viimeinen kuvasarja kertoo olennaisesti sen, mikä meitä matkoillamme aina miellyttää. Rauhalliset, kauniit, historialliset kohteet, kiireettömyys ja uudet elämykset. Kaikkea tätä tarjosi Ahvenanmaalla Maarianhaminan ja Långnäsin lähiseuduilla vietetty vuorokausi. Jäi toden totta sellainen fiilis, että tänne pitää tulla uudelleen. Kiitos Visit Åland!

Tervetuloa seuraamaan meitä myös Facebookissa: Ailajajuha

20 ajatusta artikkelista “Ahvenanmaa – Visit Åland!

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Huh, paljon ehditte kyllä vuorokaudessa näkemään! Kivoja ja tuttuja kohteita. Pari vuotta sitten kiersimme näitä lähikohteita (ja Kökaria) pyörillä, mutta päädyimme vuokraamaan auton muualle pääsaareen tutustuassemme. Hyvät fiilikset jäi tuosta matkasta!

    Tykkää

    Vastaa
  2. reissukuume

    Oi, teillä on ollut kyllä upea reissu! 🙂 Ahvenanmaa on ihan mieletön kesäkohde! Toivottavasti pääsisin tänä kesänä sinne seikkailemaan. Ollut jo pitkään haaveena.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
  3. reissukuume

    Oi, teillä on ollut ihan mieletön reissu! Tosi paljon olette vuorokaudessa ehtineet. Taisi olla aikamoinen vauhti päällä?

    Kesäinen Ahvenanmaa on ihana! Toivon niiiiiiin paljon, että tänä kesänä ehtisin sinne itsekin. Oli jo viime kesänä suunnitelmissa, mutta haaveeksi jäi 😀

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Ahvenanmaa on yllätykseksemme ollut meille aika vieras kohde, mutta nyt jäi kyllä ilman muuta fiilis, että uudelleen. Vuorokaudessa ehdimme paljon varmaan sen vuoksi, että meillä oli Visit Ålandin suunnittelema ja opastama reissu, jossa oli jo valmis aikataulu. Se oli hyvä kokemus sekin kivojen ihmisten kanssa.

      Tykkää

      Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Runsaus oli kyllä varmasti ihan sen ansiota, että olimme Visit Ålandin vieraina ja heidän järjestämällään retkellä. Mutta erittäin onnistunut vierailu oli.

      Tykkää

      Vastaa
  4. matkallakaikkialle

    Teidän vierailu vaikuttaa mielenkiintoiselta ja maisemat idyllisiltä! En ole vielä Ahvenanmaalla päässyt käymään, ehkä se on hieman päässyt unohtumaan vaikka olisi varmasti kätevä ja elämyksellinen kesäkohde. Joku kesä sinne siis! 🙂

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
  5. Tiina Johanna / Kookospalmun Alla

    Oi kun ihania kuvia ja paikkoja! 🙂 En ole koskaan Ahvenanmaalla käynyt, pakko myöntää. Nyt se kiinnostaisi kyllä kovasti, sillä tämä vuosi on omistettu esittelemään Suomea ja Pohjolaa miehelleni, joka on nyt ensimmäistä kertaa tutustumassa kotimaahani. Ehkä täytyy poiketa Ahvenanmaalla!

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Meillekin Ahvenanmaa oli oikeastaan ihan vieras. Molemmat olemme käyneet siellä kerran, mutta käynti on ollut työmatka, ei turistikohteita. Itsekin yllätyimme, miten tämä innosti ehdottomasti uuteen käyntiin.

      Tykkää

      Vastaa
  6. Tädin matkassa

    kiva ja tehokas esittely, olitte kyllä reippaita kun tuon kaiken ennätitte lyhyessä ajassa. Minua viehätti erityisesti nuo kämmekät, olisi kiva bongailla noita kauniita orkidean sukulaisia.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
  7. Raija / Kohti avaraa maailmaa

    Varmasti jäi vielä katsottavaa rauhassa, jos nyt oli valmiiksi laadittu aikataulu! Itsellä kävi juuri myös mielessä Ahvenanmaan reissu, koska totesin että tänäkään kesänä ei vielä varmaan Gotlantiin ehdi. Maarianhamina olisi vähän nopeampi paikka käväistä. Miehenkämmekkä piti heti googlettaa. Taitaa vain kukinta olla tältä kesältä ohi.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Me emme kovin mielellämme Suomesta lähde kesällä mihinkään ja siksi Ahvenanmaa sopisi tosi hienosti meillekin automatkakohteeksi. Menisimme kyllä mielellämme noilla Finnlinesin laivoilla sinne ja kiertelisismme sitten siellä.

      Tykkää

      Vastaa

Jätä kommentti