Vaellus Malagan vuorilla – Torrijos

Ecomuseo Lagar de Torrijos tarjoaa hyvän lähtokohdan lähteä vuorille vaeltamaan. Tieltä A 7000 lähtee hyvin viitoitettu kapea autolla ajettava tie parin kilometrin päähän Lagar de Torrijosin Ecomuseon parkkipaikalle.

Merkityt polut lähtevät Contadorasille ja Mirador Martinez Falerolle. Vähemmän merkittyjäkin on, kuten se, jolle me käännyimme oikealta pienen sillan kautta kävelemään.

Viimeksi täällä käydessämme parkkipaikalla jo näkyi, että emme tällä kertaa olleetkaan metsässä yksin. Pari bussillista koululaisia ilahdutti Juhan opettajankorvia kovasti. Vai ilahduttiko?

Lapsia vilahteli pensaiden takana ja kovin monella oli paljon asiaa opettajalle ja toisilleen.

Lähdimme lasten äänten kutsumana parkkipaikalta pientä siltaa pitkin reitille, joka kiersi Ekomuseon ja Torrijosin virkistysalueen kauempaa.

Sillan jälkeen siis käännyttiin tänne ylös ja siitä vasemmalle.

DSC02935

Lapset olivat hetken ryhmänä edellämme, tervehtivät meitä iloisesti ”Hola!” ja katsoivat punatakkista ja harmaapartaista suomalaismiestä iloisesti kuin pieniä lahjoja toivoen,

Ekomuseo, sen takana oleva mirador ja museon yhteydessä oleva virkistysalue ylempää rinteeltä.

DSC02937 (1)

Virkistysalueen grillipaikat näkyivät alemapana polulle. Kerran viikonloppuna täällä ollessamme grillaajia oli paljon.

Valitsimme suunnilleen tällaisen reitin. 6,5 km lievää ylämäkeä, sitten eväshetki ja sama takaisin. Reitti oli helppo, tasaista polkua ilman kiviä, sopisi hyvin myös pyöräilijöille, melkeinpä autolla ajettavan oloinen, vaikka tien katkaisevat ketjut sen estivätkin. Vaelsimme täysin yksin. Kukaan ei tullut vastaan koko päivänä. Lapsetkin olivat jääneet taakse Torrijosin virkistysalueelle.

Kuva 19.11.2022 klo 20.44

Ensin siis mentiin tasaisesti lievään ylämäkeen vuoren laelle, sitten tultiin samaa reittiä alas. Tästä kuvasta näkyy reitin korkeusero ja tasaisuus. Lievästä noususta kertoo myös käyttämämme aika: Ylöspäin aikaa meni reilut 2 tuntia, alaspäin 1,5. Toki hitauteen vaikutti myös seuralaisenamme ollut kamera.

Kuva 19.11.2022 klo 20.45

Polku oli alusta loppuun näin tasainen ja esteetön.

DSC02936DSC02968

Mutta ihan ilman pikkuesteitä ei täälläkään selvitty.

Kun olimme tällä reitillä  kolme vuotta sitten joulukuun alussa, metsässä oli paljon keltaisia lehtiä ja lehtensä pudottaneita puita. Näitä mansikkapuita katselimme. Niiden erityispiirre on, että niissä on samaan aikaan kukkia, raakoja ja kypsiä marjoja koko vuoden. Syksyllä ne näyttivät tältä,

Keväällä maaliskuussa mansikkapuu oli näyttänyt tältä.

Maistelimme muutamia punaisia marjoja. Ne vaikuttivat syötäviltä, ja Wikipedian mukaan niitä käytetään marmeladin valmistukseen.

Tänä syksynä (2022) kuivan kesän jälkeen puissa oli todella paljon vähemmän marjoja.

Keväällä reitin varrella on paljon erilaisia kukkia. Tämä ryppyinen kukka on vuodesta toiseen suosikkini.

Kuivan kesän (2022)  jälkeen ei näkynyt kukan kukkaa. Kaikki oli kuivaa jo marraskuussa.

DSC03486

Vuorten yli näkyvät maisemat pyysivät pysähtymään vähän väliä.DSC02926DSC02947

DSC02945

Vuorten siluetit, pilvet ja valot muuttuivat koko ajan.

DSC02915

DSC03014

Vielä ennen takaisin kääntymistä päiväkahvit näissä maisemissa.

Päiväkahvipaikkamme vieressä oli tällainen mäki, jonne vähän matkaa nousin katsomaan maisemia.

DSC02991

Takaisin käännyttyämme maisemia vuorten yli riitti.

DSC03018

Ja näitä yksittäisiä kuvia, joissa kaikki on kaunista sinitaivasta vasten. Nyt aivan erityisesti, kun Suomen itsenäisyypäivä on juuri ovella.

Aurinko alkoi laskea ja vuorten valo muuttui herkemmäksi.

Viimeksi täällä käydessämme palasimme parkkipaikalle, jossa Fugeauton Tommin muutamaa  viikkoa aikaisemmin myllyttämä ja pinnoittama auto edelleen kiilsi iloisesti. Olimme tästä niin iloisia silloin, että nyt meille on jo varattuna uusi auton huoltoaika, ennen kuin lähdemme taas takaisin Suomeen.

Auringonlasku melkein pakotti vielä pysähtymään A 7000 -tien parille näköalapaikalle. Eikä pysähdys mielestäni ollut turha ollenkaan.

DSC03027

Tämä oli kuvaus reitistä, jolla olimme nyt syksyllä 2022 jo kolmatta kertaa. Se on niin helppo, rauhallinen ja luonnon keskellä, että tuskin tämäkään viimeinen kerta on.

Torrijos on hyvä aloituskohta pariin muuhunkin suuntaan. Vaikka olimme tällä reitillä juuri viime viikolla, teimme tänään noin kymmenen kilometrin pituisen toisen lenkin siellä ja siitä kirjoitan seuraavaksi.

8 ajatusta artikkelista “Vaellus Malagan vuorilla – Torrijos

 1. Kohteena maailma / Rami

  Itse en ole vähään aikaan Malagassa käynyt, joskin joku viisi viikon reissua siellä on vierähtänyt. Siellä on niin paljon tekemistä ja näkemistä – ja nämä vuoristojen patikkapolut ovat yksi esimerkki siitä. Tuo keväinen mansikkapuukuva hyppäsi itselle silmille varsin kauniina.

  Tykkää

  Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   Tämä seutu on todellakin niin monipuolinen ja rikas, että minulla on tälläkin hetkellä pitkä lista asioista, jotka haluaisin tehdä, vaikka olemme juuri olleet kuusi viikkoa täällä emmekä suinkaan ensimmäistä kertaa. Itse asiassa viimeisen viiden vuoden aikana jo kahdeksatta. Nuo vuorten lenkkipolut ovat ihan ykkönen. Kiitos kommentistasi!

   Tykkää

   Vastaa
 2. Merja / Merjan matkassa

  Reitti näyttää mukavalta, kun on saanut leveää polkua pitkin mennä. Nauratti tuo alun kommentti lasten kiljahduksista ja miten ne opettajamiehen korviin kuulostivat kivoilta tai sitten ei. Meidän perheessä on myös opettaja ja tiedän, ettei hän lomillaan halua koululaisryhmiin törmätä 🙂 Kauniilta näyttää Malagan jouluvalot. Onko siellä ollut lämmintä?

  Tykkää

  Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   Oli lämmintä vielä alkuviikosta, kun lähdimme ajamaan kotiin päin. Yli 20 astetta. Tuo opettajuus on hauska piirre. Se vain säilyy. Ja musiikinopettaja saa väristyksiä vielä useammin, varsinkin nokkahuilu on ihan no no! Reitti oli todellakin ihana. Toivottavasti ei ollut viimeinen kerta, kun sitä tallotaan, vaikka noilla vuorilla on kyllä paljon muitakin ihania paikkoja. Kiitos kommentistasi.

   Tykkää

   Vastaa
 3. Rosa

  Upealta näyttää. Minäkin pääsin vihdoin Malagan seudulle, kahdestikin tänä vuonna, mutta molemmilla kerroilla kesä- ja lokakuussa oli niin kuuma, että vaellukset piti jättää väliin. Alunperin olin nimenomaan haaveillut retkeilystä Espanjan lomalla.

  Tykkää

  Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   No voi harmi, kuumalla ei kyllä oikein vuorille ja luontoon oli kiva mennä. Kesäkuu on varmasti kuuma, mutta itse olen kyllä lokakuulta löytänyt jo päiviä, jolloin retkeily onnistuu. Toivottavasti haaveesi vielä toteutuu. Kiitos kommentistasi!

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Ymmärrän hyvin, että lapset saavat helposti hyvälle tuulelle, mutta ymmärrän myös puolisoani, jonka kokemusmaailma sisältää 40 vuoden välituntivalvonnat ja muut tenavien metelöintikokemukset. Silloin ei lapsilauma ole kai enää pelkkä ilo. Vähän vitsillä hän kuitenkin nykyisin korviaan pitelee, kun tilanne iskee.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s