Villa Elfvik

Villa Elfvik eli Espoon luontotalo – ihana lasten vierailupaikka

Villa Elfvik sattui matkareitillemme pyöräillessämme Espoon rantaraittia. Pysähdyimme tutustumaan ja päätimme saman tien tulla lasten kanssa sinne uudelleen. Oli niin houkuttelevaa. Nyt olemme käyneet jo kahden eri porukan kanssa. Molemmat olivat aivan innoissaan.

Villa Elfvikin luontotalo on Espoon kaupungin ympäristövalistuskeskus ja arvokas jugend-huvila.

Esillä on tietoa siitä, miten jokainen itse voisi edistää kestävää elämäntapaa.

Kiersimme alakerran Eläköön Espoo -näyttelyn, jossa esiteltiin Espoon luontoa. Täällä on paljon esillä tietoa sekä aikuisille että lapsille ja tänne järjestetään usein kouluista ja päiväkodeista opastettuja käyntejä.

Alakerrassa voi myös tutustua Kestävän elämäntavan polkuun. Törmäsin ihan sattumalta yhteen sen korteista, joita on pitkin taloa ja joista saa hyvän ohjelman esimerkiksi koululuokalle.

Luontonäyttelyn ja esittelyn lisäksi tila tarjosi elämyksiä ja lisää pientä puuhaa pikkulapsillemme. ”Koe metsä” sisälsi koloja, joihin voi työntää käden ja saada käteensä jotain metsään liittyvää. Hauskin oli kohdata ketunhäntä.

Palokärjen sai nakuttamaan puunrunkoa ja kyllä se sitä monta kertaa nakuttikin.

Jokirannan laiturilta sai katsella kaloja ja linnunpesiä ja kuunnella lintujen ja linnunpoikasten ääniä. Mikä elämys!

Talon yläkerrasta löytyy lapsille suunnattu leikkitila Mäyrän metsä. Täällä viihtyivät kaikki meidän lastenlapsemme loistavasti ja keksivät paljon tekemistä erityisesti näillä puunrungon näköisiksi rakennetuilla vaahtomuovityynyillä. Ilveksellä ratsastelu oli myös kivaa.

Huoneessa on myös iso lipasto laatikoita, jotka avaamalla tuovat esille hienot kokoelmat perhosia.

Luontopolku

Pihalta lähtee rantaan lyhyt luontopolku, oikein helppokulkuinen, lyhyt ja hauska myös pikkulapsille. Aikuiset voivat jatkaa kävelyään koko Laajalahden rannalle, joka tarjoaa merenlahden näkymiä ja kävelyreittejä paljon pidemmällekin.

Ennen lintutornia polun sivussa on maja, jossa voi leikkiä soutuveneellä soutamista, katsoa seiniltä tietoa ja kuvia vesilinnuista ja naruista vetämällä lennättää isoa puista lintua. Olipa monta kuvaa linnuista, joiden nimeäkään en tunnistanut. Laajalahti on tärkeä linnuston elinalue. Tästä vajasta kiinnostuivat lapsetkin yllättävän paljon. Vanhin poika tunnisti jo kuusivuotiaana lintujen äänet ja osasi jopa lintujen latinankieliset nimet, joten emme edes ihmetelleet.

Lintutorniin tietysti kiivetään juosten.

Tornista on hienot näkymät lahdelle ja sieltä voi ihmetellä myös niityllä ruohoa syöviä lampaita ja lehmiä. Ei ihme, että reitillä näkyi useita lapsiperheitä. Rannassa oli pöytiä ja penkkejä. Ensi kerralla emme jätä eväitä pyörän takabokseihin.

Kun kävelimme järviruokojen ja tuoksuvien mesiangervojen reunustamaa rakennettua reittiä ensimmäistä kertaa, tiesimme heti, ketkä lastenlapsistamme tänne tuodaan juoksemaan. Oikeat valinnat teimme. Ne nuorimmat.

Juoksemiset lopetettiin sisällä kahvilassa, josta jokaiselle löytyi jotain mieleistä. Oli todella värikäs ja tunnelmallinen paikka.


Villa Elfvik ei ole auki koko ajan, jos mietit vierailua, käy nettisivuilta katsomassa aukioloajat ja reitit sinne. Sekä autolla että pyörällä.

Espoon rantaraitti on noin 40km pitkä. Kyllä sen voi ajaa kerrallakin, mutta se vain ei ole meidän juttu. Viisi päivää, joka päivä myös vähän kävelyä luonnossa, paljon pysähdyksiä ja tapaamisiakin. Näin on hyvä. Pyöräilypysähdys oli erittäin antoisa, ja seikkailut lasten kanssa vielä hauskemmat. Villa Elfvikiin palaamme kyllä vieläkin uudelleen.

Täältä löydät tekstin koko Espoon rantaraitista: Espoon rantaraitti viikossa.

14 ajatusta artikkelista “Villa Elfvik

  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Minusta yksi hienoimpia juttuja tässä kokonaisuudessa on se, että se on Espoossa. Siis ihan lähellä Tapiolaa, Otaniemeä, Leppävaaraa ja myös Helsingin puolelta Munkkiniemestä voi hyvin kävellä tänne. Itse pari päivää sitten ajoin pyörällä huvikseni rantaraitin Villa Elfvikin ohi Otaniemestä Munkkiniemeen, eikä minulta paljon puolta tuntia kauempaa kulunut, vaikka (kuten kaikki minut tuntevat arvaavat) pysähtelin monta kertaa ottamaan kuvan näkymistä.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Olen ihan samaa mieltä kanssasi. Niin mainio, että ainakin noiden nuorimpien lastenlasten kanssa mennään takuulla uudelleen, ehkä montakin kertaa vielä.

   Tykkää

   Vastaa
 1. stacysiivonen

  Olen seikkaillut tuolla useasti, mutta en ole ikinä tutkinut Villa Elfvikiä noin perusteellisesti. Lintujen lisäksi alueella on useita kivoja geokätköjä, joista 9-9 haaste tuli täyteen. 9 kätkötyyppiä 9 eri maasta. No, se 9 kätkötyyppi oli gigatapahtuma Tšekissä.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   No, seuraavan kerran, kun etsit siltä seudulta kätköjä, käy sisälläkin. Siellä on aika kivasti esillä myös tietoa siitä, mitä luonto Espoossa on ja miten sitä suojellaan. Kiitos kommentistasi!

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiva, kun kävit, kiitos! Helsingissä näkee todella ihan valtavan paljon joka päivä paikkoja, joita ollaan ahtamassa täyteen kolkkoja kerrostaloja. Tällaiset luontoalueet ovat tosiaan aarre. Toiivottavasti säiilyvät.

   Tykkää

   Vastaa
 2. Paula - Gone with the Gastons

  Ihana löytö! Suomessa on kyllä niin paljon paikkoja joista ei välttämättä ole koskaan kuullut mutta kun pääsee käymään niin miettii, miksei ole ennen tullut mentyä. Eipä tiedä mitä kaikkea ihanaa vielä löydätte läheltä.

  Tykkää

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos, kyllä on varsin ihana paikka. Ja on hauskaa löytää sellaisia paikkoja, joista lapset selvästi ilahtuvat ja joissa tykkäävät olla. Siis muutakin kuin niitä leikkipuistoja, joita jokainen löytää. Emmekä me välitä oikein myöskään sellaisista, joissa on tungosta, esim Linnanmäestä. Ainakaan näiin pienille.

   Tykkää

   Vastaa
 3. Anna | Muuttolintu.com

  Onpa kiva paikka niin lapsille kuin aikuisille. Ihan mahtavaa, että tämmöisiä löytyy niin läheltä Helsinkiä!

  Tykkää

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Näitä kivoja pieniä käyntikohteita on ollut hauskaa ja erittäin tarpeellista etsiä lastenlasten retkiä varten. Monia suosikkeja on jo löytynyt. Villa Elfvik tosiaankin yksi näistä. Haltiala, Fallkulla, Ruutinkoski ja Haagan ja Paloheinän leikkipuistot ovat myös koko ajan listoilla.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos, niin minuunkin. Ja on tosi hienoa päästä viemään lapsetkin sellaisiin. Tuo Villa Elfvik vielä ottaa informaatiossaan hienosti lapset huomioon. Tuottaa elämyksiä, tarjoaa leikkipaikkoja ja infokin on helppoa.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s