Rute – suklaata, seimiä ja anislikööriä

Rute

Rute on pieni noin kymmenentuhannen asukkaan paikkakunta Cordoban maakunnassa. Näin joulun alla sinne ryntää joukoittain turisteja katsomaan maailman suurinta suklaaseimeä, kinkunvalmistajia ja anislikööritehtaita. Niin mekin.

Sokerimuseo

Uskomatonta! Miten kenelläkään tulee mieleen tehdä tällaisia juttuja sokerista? Ja miten kenelläkään on aikaa ja kärsivällisyyttä tehdä tällaisia?

Näimme jo tullessamme, että paikka oli suosittu. Vaikka oli sumuinen ja sateinen maanantaiaamupäivä, lähikaduille oli parkkeerattuna muutama turistibussi. Ja Juha hoputti minua kiirehtimään askeleitani ja ottamaan mahdollisimman pikaisesti kuvat, ennen kuin perässämme juossut koululuokka ehtisi sisään.

Ensin pari aikuisen kokoista flamencotanssijaa. Siis sokerista!

Vitriinejä oli parissa isossa huoneessa. Taatan oli pakko somettaa saman tien näkemänsä lastenlapsille, joilta tuli vastaukseksi valtava määrä hymiöitä ihan muutamassa sekunnissa.

Disneyn linna Pariisin Disney-worldista.

Kun näitä koristeita katselee, ei ihmettele, että tämän tekemiseen on mennyt puolitoista vuotta.

Rooman Pietarin kirkko on varmaan vaatinut ainakin yhtä pitkän ajan.

Taj Mahal.

Ja sitten mennäänkin taas ihan toiseen suuntaan eli Moskovaan. Pyhän Vasilin katedraali.

Lontoon Towerin silta.

Tämä linna on Almeriasta.

Tämä teatteri taas Cadizista.

Rocion luostari.

Myös elokuvahahmoja oli tehty sokerista. Star Wars esimerkkinä.

Museo-osassa nähtiin turronin valmistusta.

Lapset oli Juhan helpotukseksi jätetty hetkeksi köyden taakse syömään eväitään, joten lähdimme museosta ennen kuin karkkimyymälä ruuhkautui vielä enemmän.

Nykyajan museomeininkiä tämäkin: Meitä oikein rohkaistiin jakamaan näkemäämme somessa.

Galleros suklaamuseo

Pienessä jatkuvassa tihkusateessa jatkoimme seuraavaan museoon eli Galleroksen tehtaan suklaamuseoon, jossa on maailman suurin suklaasta tehty seimi.

Ensin oli kyllä muutakin. Tehdassali, jossa pakattiin suklaata maailmalle lähetettäväksi. Sen näimme parvelta käsin.

Ensimmäisessä näyttelyssä olikin pääsiäiseen ja Virgen de la Carmenin juhlimiseen liittyviä suklaahahmoja. Siis ihmisen kokoisia eli lähes samanlaisia kuin luonnossakin.

Sitten se suuri huone ja suuri seimi. Kylän keskellä oli hienosti valaistu linna.

Linnan vieressä virtasi joki.

Korkealla mäellä joen vieressä oli valaistu linna.

Kylän rakennukset oli kuvattu  yksityiskohtaisesti.

Eri maiden seimiperinteessä on useimmiten miljöönä kunkin maan omia maisemia ja muita juttuja. Täälläkin isoon seimeen mahtui jopa joulupukki.

Itse pyhää perhettä sai tästä asetelmasta vähän jopa etsiä. Se oli yhdellä reunalla aika pienenä.

Viereisessä huoneessa oli muita yllätyksiä. Paavi ja kuningasperhe olivat 300 – 400 -kiloisia suklaahahmoja.

Ja varsinainen hauska yllätys viimeksi. 130-kiloinen suklaasta tehty Pipsa-possu. Taata päätti ilahduttaa kuvalla heti kolmivuotiasta pojantytärtä ja sai saman tien pyynnön tuoda suklainen jätti-Pispa meille kotiin.

Ostettiin tytölle vähän suklaata tehtaan myymälästä, josta olisi saanut myös Ruten toista erikoisuutta eli Anisjuomia.

Tihkusateessa jatkettiin seuraavaan museoon eli Anis-museoon.

Ja olipa jouluiseksi koristeltu tämäkin. Oli valoja, tähtiä ja köynnöksiä. Jopa enkeleitä.

Vitriineissä oleva pullot ihan tyrkyttivät itseään joululahjoiksi ja tuliaisiksi.

Yllätys oli, että täälläkin oli näyttävästi yksi seinä varattu seimelle.

Täälläkin olivat näkyvissä kylän ominaispiirteet. Tietäjät toivat Jeesuslapsen perheelle anislikööripulloja.

Joosefilla oli omansa.

Samoin Marialla.

Jeesuslapsen vieressäkin oli muutama pullo.

Pullot olivat myös jouluisina valaisimina.

Tästä valikoimasta meille olisi tarjottu myös maistiaisia, mutta minulle ei oikein maistu ja Juha pudisti päätään ja sanoi: ”Coche…” ja sitten meille myytiin kuuden maistiaispullon pakkaus viidellätoista eurolla. Maistellaan sitten kotona lasten kanssa.

Kinkunvalmistajat jäivät tällä kertaa väliin. Siestan aika oli jo sulkenut lähimmän paikan, emmekä muutenkaan oikein siitä välittäneet. Luin ennen lähtöämme siitä annetut arvioinnit ja melkein jokainen oli antanut huonoimman mahdollisen arvosanan. Kehuja ei ollenkaan.

Muutenkin suunnitelmamme muuttuivat. Meidän piti jatkaa illaksi Puente Geniliin, jossa oli jo toissapäivänä sytytetty jouluvalot. Puente Genilissä oleva Ximenez Group rakentaa jouluvalot kymmeniin kaupunkeihin ympäri maailmaa ja siksi kaupungin omat valtavan hienot valot sytytetään Espanjan ensimmäisinä. Tihkusade ja sen voimistumisen uhka kuitenkin tuntuivat siltä, että tänään ei olisi oikea päivä. Olisivatko valot palaneet ollenkaan? Olisimme kastuneet ja kamera olisi kastunut myös. Ei haitannut, kävimme pari päivää myöhemmin

Espanjan joulunvietossa on paljon muutakin mielenkiintoista, esimerkiksi joulun ajan valot ovat valtavan näyttäviä ja seimiä ja muuta rakennetaan suklaasta ja sokerista, mikä meille suomalaisille on aika erikoista.

Jouluvalojen valmistuspaikka on usein Puente Genil. Siellä kehitellään myös joka joulu uusia valoja omankin kaupungin valaistukseen. Kävimme myös Puente Genilissä, voit lukea siitä täältä:

Puente Genil – jouluvalojen keskus

Retkeilemme edelleen ja jos tykkäät seurata meidän juttujamme, voit käydä tykkäämässä meidän Facebook sivustamme , niin pysyt sujuvasti kuulolla.

https://www.facebook.com/Ailajajuha-101755651603987

6 ajatusta artikkelista “Rute – suklaata, seimiä ja anislikööriä

 1. Salme Heino

  Kyllä löydätte paljon ja mielenkiintoisia paikkoja. Ja olette rohkeita kulkijoita. Me oleskelemme Zafraan rauhassa.

  Tykkää

  Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   Kiitos kannustavasta kommentistasi! Nämä mielenkiintoiset paikat pomppivat esiin milloin mistäkin. Jostain tulee idea, sitten otamme siitä selvää ja päätämme, pitääkö se nähdä itse. Ainakin tämä piti ehdottomasti nähdä.

   Tykkää

   Vastaa
 2. Travelloverin Annika

  Minusta on ollut kiva tehdä monena vuonna ennen joulua överijoulumatka, siis sellainen, jossa saan joulua niin paljon, ettei sitten jouluna enää tarvitse välittää koko asiasta. Viime vuonna kävin Bergenissä. Se tuli siis mieleen tuosta sokerimuseosta. Siellä oli valtava piparkakkumuseo. Aivan käsittämätömn määrä piparista tehtyjä juttuja. Mutta sokerimuseo näyttää kyllä ihan uskomattomalta kaikessa tarkkuudessa.

  Tykkää

  Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   Hauska idea, kiitos kommentistasi! Täällä Espanjassa on kyllä helppoa saada tietyistä asioista överit. Juuri noista makeista rakennelmista ja aivan erityisesti jouluvaloista, jotka ovat nyt viimeisimmän viikon aikana syttyneet kaikkialle. Mahtaa joulun valaistus vaatimattomine kynttilöineen koti-Suomessa tuntua jo vaisulta, kunhan täältä kotiudumme.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Ovat todellakin näyttäviä. Jotenkin tällainen näyttävyys on tosi tyypillistä Espanjassa, sitä on niin monessa paikassa. Jaan mielipiteesi, tuo katedraali oli todellakin upea ja yllättävä näky.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s