Calahondan ja Cabopinon lankkupolut – helppoa ja hauskaa

Senda Litoral

Senda Litoral on monivuotinen hanke, jonka jälkeen Aurinkorannikolla on toimiva rantareitti pyöräilijöille ja kävelijöille noin parinsadan kilometrin matkalla aina Nerjasta Manilvaan. Mikä sen ihanampaa. Kävellä meren ja hiekkarannan yläpuolella sileää ja esteetöntä rakennettua polkua, katsella merelle, kuunnella aaltojen tyrskettä rantakiviin, antaa auringon helliä ja tuulenvireen sopivasti viilentää. Juuri tällaisen retken teimme tänään Calahondan ja Cabopinon lankkupoluilla. Meillä on useita aikaisempiakin hyviä kokemuksia sieltä.

Calahondan lankkupolut

Mijasin kunnan alueella kulkeva osuus Malagan provinssin Senda Litoral -hankkeesta alkaa olla jo aika valmis.  Lankkupolusta on myös tullut melko suosittu ulkoilureitti.

Lankkupolku on ensisijaisesti tarkoitettu kävelijöille. Pyöräilijöiden oletetaan antavan heille etusijan ja pyöräilyä on paikoitellen myös rajoitettu. Esteponassa kielletty, Marbellassa rajoitettu nopeutta (alle 10km/t) ja täällä Mijas Costalla pyöräily on ollut kielletty lauantaina ja sunnuntaina ja ainakin kesällä myös tiettyinä kellonaikoina, eli 11:00 – 14:00 ja 16:00 – 19:00. Emme oikeastaan ihmettele tuota ollenkaan, koska kävelijöitä on paljon, eikä lankkupolku muutenkaan oikein ensisijaisesti pyörätie ole. Tietysti innokkaina pyöräilijöinä kaipaisimme mahdollisuutta nauttia näistä maisemista myös pyöräillen.

Yhteys Cabopinoon

Olemme kaipailleeet Cabopinon ja Mijasin rantareitin välille polkua, mutta vielä viimeksi täällä kävellessämme polun puutteessa olisi pitänyt kävellä pieni matka hiekalla. Emme kävelleet. Kävelimme vähän ylempänä olevaa katua Urbanización Cabopinon kautta, emmekä venesataman kautta. Ei se ollut mitenkään huono vaihtoehto, koska se tarjosi taas  kauniita taloja, siistin kadun ja kukkivaa kasvillisuutta.

Ja hetken päästä olimmekin jo rannalla.

Tämän rantareitin varrella on kahviloita ja ravintoloita, jotka ainakin kauniina päivänä olivat vielä marraskuun lopullakin auki.

Edellisen kerran lankkupoluilla kävellessämme oli helmikuu. Käännyimme rantatieltä Cala de Mijasin kohdalla, jätimme auton johonkin kadunvarteen ja kävelimme rantaan. Marbellan bussilla 220 Fuengirolan suunnasta pääsee samoille paikoille yhtä hyvin.

Oli rauhallinen ja mukava kävelyreitti  helmikuisena iltana. Punainen puusilta muuttui auringonlaskun väreissä vielä lämpimämmän sävyiseksi.

Katselimme rantakivikkoon iskeviä aaltoja. Joillain kivillä näimme kalastajiakin ja muutaman pikkupojan hyppimässä kivillä.

Calahondan päässä myös auringonlasku tarjoutui vaikuttavana eteemme.

Cala de Mijasin suuntaan taivas sai auringon laskettua  herkän vaaleanpunaiset värinsä.

Helmikuun kävelyretkemme varrella ainoa auki ollut ruokapaikka oli parin neliömetrin jäätelökioski. Ravintolat odottivat sesonkia ikkunat peitettyinä ja rantapalveluja luvattiin pääsiäisen jälkeen. Mutta mitäpä tuollainen lenkkeilijää haittaisi. Kaunis paikka, voimme suositella. Marraskuisena päivänä paistoi aurinko, helmikuussa katselimme auringonlaskua. Molempi parempi.

Senda de Litoralin omilta sivuilta katsoin kartasta projektin tilannetta 2020. Kartalta näkyy, että Mijas Costan reitti on valmis, Cabopinon kohdalla on vielä jotain ehkä tekemättä tai sitten oranssi väri tarkoittaa sitä, että Artolan dyyneille jo aikaisemmin maisemien katseluun tarkoitetut lankkupolut ovat nyt osa tätä rantareittiä.
Tässä kuva kartasta, jonka löysin.

Artolan dyynit ja Cabopinon lankkupolut

Jos Artolan dyyneille ei olisi rakennettu kävelijöille puisia siltoja, herkkä kasvisto ja kauniit dyynit olisi tallottu pilalle. Kun kävimme täällä ensimmäisen kerran oli maaliskuu  ja silloin ympäristössä oli paljon kevään keltaista sekä maassa että ylempänä puissa ja pensaissa.

Sillat nostavat kävelijät myös mukavasti ylös maasta ja parantavat näkymiä. Ilmeisesti sillat ovat myös esteettömiä, ei ainakaan portaita ole.

Päivällä on kaunista ja kirkasta, mutta auringonlaskun aikaan Cabopinon lankkusilloilla on aivan omanlaistaan tunnelmaa.

Meren yli näkee myös Gibraltarin siluetin ja Afrikan puolelle.

Lähellä on myös siisti ja suosittu Cabopinon ranta palveluineen. Sinne olemme vain katselleet, emme käyneet. Totta kai suosittelemme sitäkin, me vain emme juuri koskaan pysähdy rannoille ja hiekalle, ei oo meidän juttu.

Cabopinon puiset kävelysillat ovat tosiaankin parhaimmillaan juuri ennen auringonlaskua, koska niiltä näkee huikean auringon laskun mereen. Näytti siltä, että käydessämme täällä marraskuussa turistisesongin ulkopuolellakin jokunen muukin oli tullut katsomaan, kun aurinko vähitellen valui mereen.

Cabopinoon on helppo tulla. Marbellasta päin on kymmenisen kilometriä rantatietä ja selvä viitta liittymästä Cabopinoon. Fuengirolasta sama toisin päin. Marbellan ja Fuengirolan väliset bussit kulkevat tätä tietä myös. Ennen dyynialuetta on iso parkkipaikka. Tullessamme siellä käveli mies, joka pyyteli euron parkkimaksua. Toki se oli vapaaehtoinen ja saimme lapun, joka kertoi meidän vapaaehtoisesti tukeneen invalideja. Ihan sama. Mietimme vain, olisiko autolle mahdollisesti tapahtunut jotain, jos emme olisi tukeneet invalideja vapaaehtoisesti.

Olemme käyneet Cabopinossa keskellä kaunista aurinkoista päivää, iltakävelyllä auringon laskua ihaillen ja poikenneet joskus hetkeksi ohi ajaessamme juuri auringonlaskua ihailemaan . Cabopinoon tosiaankin kannattaa tulla mihin aikaan päivästä tahansa. Emme ole pettyneet kertaakaan. Kunhan seuraavan kerran pääsemme Espanjaan, haluamme nähdä, onko Senda Litoralin projekti muuttanut täälläkin jotain. Ilmeisesti ainakin Marbellan suunnasta on valmistunut uutta reittiä Cabopinon suuntaan. Se olisikin fantastista nähtävää.

Joko seuraat meidän Ailajajuha-sivuamme Facebookissa? Olemme kirjoitelleet paljon automatkastamme Espanjaan ja takaisin ja retkistämme Espanjassa mutta myös muista matkoistamme. Vuosi 2020 ja myös kesä 2021menivät lähialueilla retkeillessä, mikä oli hyvin antoisaa, mutta syksyllä 2021 teimme jo eristäytyen, pyöräillen ja kävellen omassa kuplassa toteutetun automatkan Eurooppaan. Espanjasta kovasti haaveillaan.

2 ajatusta artikkelista “Calahondan ja Cabopinon lankkupolut – helppoa ja hauskaa

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Hienoja maisemia tuon lankkupolun varrella, varsinkin tuo auringonlasku on upea! Itse ymmärrän täysin, että pyöräilyä on rajoitettu. Suomenkin luonnossa itseäni harmittaa maastopyörilijöiden suuri määrä, jolloin luonnosta ei samalla tavoin pääse nauttimaan. Paras olisi, että sekä kävelijöillä että pyöräilijöillä olisi omat reittinsä.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Tuo pyöräilyn rajoittaminen harmittaa varmasti monia siksi, että ei ole vaihtoehtoa. Ei siis pyöräreittiä ollenkaan. Pyöräilijä joutuu ajamaan autotiellä, ja tuolla rantatiellä monin paikoin se on aika mahdotonta. Ainakaan Fuengirolan ja Marbellan välillä en pysyisi hengissä, jos siihen joutuisin. Siis nimenomaan, molemmilla pitäisi olla reitti ja sellainen on tuon Senda Litoralin matkalla vain osalla matkasta.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s