Bastei

Bastei on Saksin Sveitsin kansallispuiston huippukohde Dresdenin ja Tšekin rajan välillä. Elbe virtaa sen läpi ja joen rannat luovat hienoja mahdollisuuksia katsoa hioutuneita lähes kahdensadan metrin korkeuteen kohoavia hiekkakivikallioita myös etäämmältä ja alhaalta. Saksin Sveitsillä ei Sveitsin kanssa ole mitään tekemistä, ellei sitten ajatella molempien kivisiä ja vuorisia näkymiä. Bastei on alueen turistisin paikka ja samalla näyttävin. Aivan huikea!

Miten Bastei löytyy

Bastei on helppo löytää ja sinne saapuminen on sujuvaa.

Dresdenin suunnasta Pirnan läpi ajaessa alueelle on selkeä viitoitus. Parkkipaikkakin löytyy varsin läheltä. Jo Bastein suuntaan käännyttäessä muutamaa kilometriä ennen Bastein aluetta on parkkipaikka, jolta bussilla viedään lähelle Bastein näkymiä, mutta omalla autolla voi ajaa myös isolle parkkipaikalle noin kilometrin päähän nähtävyysalueesta. Vielä sitäkin lähempänä on paikalla olevan hotellin parkkipaikka, mutta sille saavat pysäköidä vain hotellivieraat.

Pienen kävelyn jälkeen ollaan hotellin, sen terassien ja matkamuistomyymälöiden keskellä. Terasseille emme tällä korona-ajan matkallamme pysähtyneet, mutta näyteikkunan Unikko-astiat saivat muistojen hymyn huulille. Meissenin keramiikkatehtaat ovat Dresdenin lähellä, ja vuosia sitten siellä vieraillessamme ihailimme näitä luomuksia. Ellei tällainen kahden hengen astiasto olisi tehtaan myymälässä maksanut yli 1000 euroa, sellainen saattaisi löytyä vitriinistämme kotoa.

Bastein näköalat

Jo hotellin ja terassien vieressä on näköalapaikkoja, joilta näkee erityisen hienosti Elbe-joelle.

Pari päivää myöhemmin katselimme tuolta joen takaa pyörätieltä tänne ylös. Kannatti katsoa kallioita kummastakin suunnasta.

Bastein silta on rakennettu hiekkakivestä, jota myös ympäröivät kalliot ovat. Se on rakennettu jo 1800-luvun puolivälissä lisääntyvien matkailijavirtojen tarpeisiin. Olimme liikkeellä syyskuisena sunnuntai-iltapäivänä hyvällä säällä, joten väkeä oli melko paljon liikkeellä. Voin vain kuvitella, että vielä korkeamman sesongin aikana täällä on jo tungosta.

Sillalta on hyvät näkymät joka suuntaan. Sillan lisäksi ympärillä on pienempiä näköalapaikkoja, joille voi kiivetä portaita pitkin.

Sekä niiltä että sillalta avautuu uskomattomia näkymiä ympäristön maisemiin ja erityisesti monen muotoisiin hiekkakivestä muodostuneitten kallioitten ryhmiin.

Sillalta näkee jo tarpeeksi, jos portaat tai jyrkänteiden reunoilla olevat kaiteet kauhistuttavat. Toinen meistäkin jää aina istumaan ja odottelemaan, eikä nouse reunoille.

Kallioitten rakosistakin voi maisemia kurkistella.

Paikalla on ollut linnake jo joskus keskiajalla ja sen historiasta kertovaa polkua pääsee kiertelemään pientä pääsymaksua vastaan (1,50€). Ihan hyvä, että reitille on pääsymaksu. Kolikoitten kaivelu vähentää onneksi tungosta kapeilla silloilla ja portailla.

Alkuperäistä linnaketta ei portailta ja silloilta enää ole nähtävissä, mutta polun varrella on opastetauluja, jotka kertovat siitä.

Ja silloilta ja näköalatasanteilta voi taas katsella Bastein turistisiltaa toisesta suunnasta ja vielä lisää monimuotoisia maisemia.

Tämän hahmon merkitystä en löytänyt. Näyttäisiköhän joltain enkelihahmolta?

Kävelykierros palaa taas hotellille ja terasseille. Nurmikoltakin löytyy penkkejä, joille voi istahtaa tunnelmoimaan, ellei välitä tarjoiluista ja seurasta.

Majapaikkamme Saksin Sveitsissä

Kyllä oli huikea paikka käydä! Ajoimme Basteista kauemmas Elbe-joesta Hohnsteinin serpentiinitien kautta Ulbersdorfiin, josta olimme varanneet kolmeksi seuraavaksi yöksi majapaikan. Tullessamme sinne isäntäväkemme totesi, että olimme nähneet Saksin Sveitsin tärkeimmän nähtävyyden, mutta paljon oli vielä muutakin nähtävää ja saimme uusia vihjeitä. Päivä päättyi seuraavien päivien jännittyneisiin odotuksiin.

Eivätkä odotukset pettäneet. Retkeilimme muuallakin Saksin Sveitsissä. Löydät tekstin retkistämme ja pyöräilyistämme täältä:

Saksin Sveitsi.

8 ajatusta artikkelista “Bastei

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  On kyllä hulppeat maisemat ja tuo silta on myös erityisen hieno! Harmi, että linnaketta ei enää ole, siinä olisi todella mahtipontinen paikka linnakkeelle! Hyvä vinkki tuo ihmisten määrä, jos tuonne joskus tulee lähdettyä, pitää yrittää olla paikalla mahdollisimman aikaisin.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Todellakin tuo vinkki ihmismäärästä on tärkeä. Lomasesongit ovat varmasti ruuhkaisia ja tuo meidän valintamme lauantai-iltapäivästä, jolloin oli vielä kaunis sää, ei sekään paras mahdollinen ollut, vaikka oltiinkin jo pitkällä syyskuuta. Mieluummin siis aamulla.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! On tosiaan aivan käsittämätön paikka. Eikä tämä Bastei ole ollenkaan ainoa vierailemisen arvoinen kohde Saksin Sveitsissä. Emme mekään kaikkialla käyneet tälläkään kertaa, mutta kerron piakkoin lisää, missä kävimme ja mitä näimme.

   Tykkää

   Vastaa
 2. Elina Hakala

  Onpa hienot! Jos en tietäisi, että nämä ovat Euroopassa niin veikkaisin niiden olevan jossain Aasiassa tai Meksikossa! Enpä tiennyt, että tällaisiakin upeita paikkoja on.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Tosiaan, nämä ovat erittäin erityislaatuisia. Olemme jo muutaman kerran automatkoille lähtiessämme katselleet kuvia, mutta vasta nyt saimme aikaiseksi kunnon pysähdyksen. Ei harmita yhtään, suosittelen!

   Tykkää

   Vastaa
 3. Paluuviite: Saksin Sveitsi | Aila ja Juha

 4. Paluuviite: Berchtesgaden – Hitlerin Kotkanpesä | Aila ja Juha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s