Kodinvaihtoloman plussat ja miinukset

Luin juuri kodinvaihtajista tehdyn laadullisen tutkimuksen, jossa analysoitiin motiiveja ja kodinvaihdon hyviä ja huonoja puolia. Tunnistin meidät aika hyvin tutkimustuloksista. Kodinvaihto on kymmenisen vuotta ollut meille mieleinen tapa matkustaa. Kommentoin tässä tutkimuksen piirteitä omien kokemustemme kautta.

(Lähde: Ella Björn, Kansainvälisen kodinvaihdon suosioon vaikuttavia tekijöitä Euroopassa. Saimaan ammattikorkeakouluun tehty opinnäytetyö vuodelta 2014).

Taloudellisuus

Kaksi kolmesta tutkimukseen haastatelluista mainitsi tärkeänä motiivinaan kodinvaihdon edullisuuden. Koteja vaihdetaan päikseen ilman että kumpikaan maksaa toiselle mitään. Kodinvaihtojärjestöillä on vuosittainen jäsenmaksu, joka kattaa oman kodin esittelyn ja muiden kotien tiedot yhteystietoineen. Varsinainen vaihto sovitaan toisen vaihtajan kanssa yksityisesti viestitellen, eli järjestöt eivät ole järjestämässä vaihtoja, vaan tarjoavat vain alustan viestittelyyn ja pohjan sopimuksen tekemiselle. Meidän Intervacin jäsenmaksumme on 80€ vuodessa. Intervaciin tekemämme kodin esittely on tuottanut meille ihan riittävästi kodinvaihtopyyntöjä. Itse olemme lähetelleet aika vähän.

Kodinvaihdossa säästämme siis hotellikulut ja usein samalla on mahdollisuus vaihtaa myös autoja tai saada käyttöön esimerkiksi polkupyörät.

Meidän matkamme ovat kuitenkin usein automatkoja kohteeseen, pyörätkin voivat olla mukana, eli usein emme ole auton vaihtamisen mahdollisuutta käyttäneet.

En kuitenkaan pitäisi taloudellista puolta ensisijaisena motiivina, enkä suosittele, että kukaan lähtisi kodinvaihtoon pelkästään taloudellisista motiiveista, ellei tämä lomailumuoto houkuttele muistakin syistä. Olin vähän hämmästynytkin, kun luin esimerkiksi Rantapallon kodinvaihtovinkkejä tai HomeExchange-järjestön esittelyä ja näin niissä moneen kertaan kannustettavan ihmisiä kodinvaihtoon, erityisesti siksi, että se on ilmainen tapa lomailla. Näin en itse mainostaisi tätä matkailumuotoa missään tapauksessa.

Edullisuutta ajatellessa pitää kyllä myöntää, että koteja vaihtamalla olemme aina saaneet lomailla tilavassa ja hyvin varustetussa kodissa. Tuon tasoiseen majapaikkaan ei meillä mitenkään muuten olisi ollut varaa.

Yhteisöllisyys

Olisiko lomallasi hienoa, jos voisit tutustua naapuruston ihmisiin, osallistua paikallisiin tapahtumiin, tutustua lähiympäristön kulttuuritapahtumiin ja löytää läheltäsi retkikohteita? Tämä on meidän motiiveistamme selkeästi vahvin. Tätä ajatellen meille sopii mainiosti, että vaihtokotimme ovat usein olleet pienemmillä paikkakunnilla kauniissa maisemissa, kuten tässä kuvassa Sveitsissä.

Weinfelden, Sveitsi

Vieraalla kielellä kommunikointi on aina pikkuisen haaste, mutta meille se on mieleinen haaste ja auttaa ylläpitämään kauan sitten koulussa hankittua kielitaitoa, siis muutakin kuin englantia. Neljä kertaa olemme tehneet vaihtomme saksaksi, kaksi kertaa näistä Sveitsissä, kerran Saksassa ja kerran Wienissä. Sveitsi oli haasteellisempi, koska sveitsinsaksaa oli vaikea ymmärtää, mutta kaikki tapaamamme ihmiset osasivat pyytäessämme puhua meille saksaa. Kaksi ranskan vaihtoamme olemme tehneet osittain ranskaksi. Vaikka alkeellinen ranskan taitomme ei riitä puhumalla kommunikointiin, etukäteen käymämme kirjeenvaihto sujui ranskaksi, vaikka töitä teettikin. Tanskalaisten vaihtariemme kanssa käytimme mieluummin englantia. He toki olisivat ymmärtäneet ruotsiamme, mutta me emme olisi ymmärtäneet heidän tanskalaista kieltään. Espanjan opiskelu on ollut viimeisten neljän vuoden haaste, mutta nykyisin selviämme jo silläkin. Takana on jo viisi vaihtoa Espanjaan. Tämä kielten puhuminen ja opiskelu toteutuu kodinvaihdoissa hyvin ja on meille antoisaa.

Kanssamme kotia vaihtaneisiin ihmisiin tutustuminen on joka kerta ollut todella antoisaa ja suuren osan kanssa yhteyttä on pidetty jälkeenkin päin. Olemme vierailleet heillä uudelleenkin, viestitelleet kuulumisia tai vakiintuneet Facebook-kavereiksi. Tämän lisäksi naapurusto tai paikkakuntalaiset ovat tarjonneet mukavaa seuraa. Meidän yleisin tapamme tutustua paikallisiin on ollut mennä mukaan esimerkiksi paikkakunnan kirkkoon jumalanpalvelukseen. Niissä harvemmin on turisteja ja jos jää vielä kirkkokahville, yleensä saa juttuseuraa. Ja todella usein vinkkejä näkemisen arvoisista paikoista tai lähiympäristön tapahtumista. Ja se kielitaito joutuu taas haastetuksi. Monessa pienemmässä paikassa on ollut myös paikallisia kyläjuhlia tai konsertteja, ne ovat antoisia myös.

Turvallisuus ja luottamus

Tämä on se seikka, jota eniten kysytään ja johon yleensä vedotaan, jos kodinvaihto ei itseä kiinnosta. Ymmärrän sen todella hyvin. Kai me olemme jotenkin kummallisia, kun päästämme ventovieraat ihmiset kotiimme, annamme avaimet, emme piilota mitään, emmekä lukitse kaappeja. Joskus tarjoamme myös auton avaimet samalla. Lähdemme siitä olettamuksesta, että hekin luottavat meihin ja tarjoavat samalla tavalla kotinsa meille, joten molemmat haluamme toisillemme vain hyvää ja yritämme auttaa toisiamme viettämään hyvän loman.

Miinukset

En keksi kuin yhden sen jälkeen kun ensin sopiva vaihtokumppani on löydetty ja vaihdon ajankohta on sovittu. Siihen kyllä usein menee aikaa, eikä sopivan ajankohdan ja kumppanin löytäminen mikään itsestään selvyys ole, jos itsellä on rajatut toiveet.

Kun vaihto on sovittu, alkaa kodin valmistelu. Ainakin meillä se tarkoittaa kodin perusteellista siivousta ja samalla pientä tilan järjestämistä vaihtokumppanin tavaroille. Kaappiin vähän tilaa, yöpöydän laatikot, hyllytilaa kylppärissä ja vähän muuta. On ihan eri juttu vain pakata omat kamat matkalle mukaan ja lähteä, kuin lähteä ylisiististä kodista, jossa myös on sinne saapuville vieraille sopivat infot ja kartat siitä, mitä heidän meidän mielestään kannattaisi Suomessa tehdä. Tämä on se juttu, miksi en varauksetta suosittele kodinvaihtoa kenelle tahansa, koska tämä valmistautuminen vie aikaa ja vaatii motivaatiota.

Toisaalta valmistautumisesta saa usein kauniit palautteet myös. Parhaat kiitokset olemme saaneet siitä, kun ostimme paikallisesta kierrätysryhmästä meille tulleen lapsiperheen käyttöön kaksi sopivankokoista lasten pyörää. Eli näinkin perusteellisesti voi asiaan paneutua. Hauskaa on saada myös vaihdon kuluessa joskus yllättäviäkin kuvia siitä, mitä kodissamme tapahtuu. Lapset olivat löytäneet piparimuottimme ja halunneet heti kokeilla musiikkipipareiden koristelua.

Kirjoitimme viime vuonna kokemuksistamme oman tekstin, siinä kerromme niistä enemmän. Teksti sisältää myös käytännön ohjeita kodinvaihtoon. Täältä löytyy lisää:

Kodinvaihto – rentoa lomailua

Meidän retkiämme ja uusia juttuja voit seurata Facebookissa täällä:

Ailajajuha

41 ajatusta artikkelista “Kodinvaihtoloman plussat ja miinukset

  1. Ne Tammelat

    Koiranhoitajat uskallan jättää loman ajaksi meille, mutta kodinvaihtoon pitäisi vielä tehdä isompi harppaus. Ehkäpä, jos vastapuolen kohde olisi todella uniikki ja mukana tulisi tutun tai luotettavan tahon suositukset, niin voisi uskaltaakin. Tuo etukäteisvalmistelu on kyllä osin tuttua, koska siihen on koiranhoitajienkin kanssa saanut tottua.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Kiitos kommentistasi! Ymmärrän kyllä epäröinnin, ei tämä luottamus vieraisiin ihmisiin ihan riskitön ole. En kyllä ole kuullut yhtäkään huonoa kokemusta, eli kaipa se näiden vakiintuneiden järjestöjen kanssa sitten yleensä toimii.

      Tykkää

      Vastaa
  2. Muu maa mandariini

    Olen aikaisemmin vuokrannut kotiani loman ajaksi Airbnb:n kautta ja harrastanut sohvasurffausta, joten niiden jatkumona kodinvaihto kiinnostaa kovasti! Tykkään itsekin viettää pidemmän ajan yhdessä paikassa ja tutustua oikeasti paikallisiin juttuihin pintaa syvemmältä, mihin uskoisin kodinvaihdon sopivan. Kiitos siis hyvästä infopaketista! 🙂 Miten olette käytännössä hoitaneet avainten vaihdon? Onko esimerkiksi toinen perhe matkustanut ensin teille, missä olette vaihtaneet avaimet ennen kuin suuntaatte itse reissuun, vai miten tämä yleensä toimii?

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Kiitos kommentistasi! On kiva löytää joku muukin, jota asia kiinnostaa. Me olemme vaihtaneet avaimia enimmäkseen niin, että joko me olemme olleet kotonamme, kun vaihtokumppanit ovat saapuneet, tai niin että me olemme matkustaneet ensin heille. Jos me olemme matkustaneet ensin heille ja antaneet avaimet, olemme joka tapauksessa järjestäneet homman niin, että meillä on ollut joku lapsistamme ottamassa heitä vastaan, näyttämässä paikat ja vastailemassa mahdollisiin kysymyksiin. Parhaiten homma tosiaankin toimii niin, että tapaamme vaihtokumppanimme jommassa kummassa päässä, koska silloin voidaan jutella paljonkin ja tutustua plus jakaa kaikki mahdolliset vinkit käyntikohteista, kartoista ja lähiympäristön palveluista. Kysy lisää, jos kiinnostuit, kerron mielelläni. Meillä on takana jo 16 kodinvaihtoa.

      Tykkää

      Vastaa
  3. Muu maa mandariini

    Olen aikaisemmin vuokrannut kotiani loman ajaksi Airbnb:n kautta ja harrastanut sohvasurffausta, joten niiden jatkumona kodinvaihto kiinnostaa kovasti! Tykkään itsekin viettää pidemmän ajan yhdessä paikassa ja tutustua oikeasti paikallisiin juttuihin pintaa syvemmältä, mihin uskoisin kodinvaihdon sopivan. Kiitos siis hyvästä infopaketista! 🙂 Miten olette käytännössä hoitaneet avainten vaihdon? Onko esimerkiksi toinen perhe matkustanut ensin teille, missä olette vaihtaneet avaimet ennen kuin suuntaatte itse reissuun, vai miten tämä yleensä toimii?

    Tykkää

    Vastaa
  4. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Ehkäpä en itse tuota uskaltaisi tehdä. Toisaalta oma matkustustyylikin on sellainen, että harvoin tulee samassa osoitteessa vietettyä kovin kauaa, joten siinä mielessä tämä ei kai soveltuisi itselle parhaalla mahdollisella tavalla. Onko tuolla kodinvaihto-sivustolla mahdollisuus antaa arvio sekä siitä kodista missä asui että myös henkilöistä, jotka omassa kodissa asui liittyen siihen, missä kunnossa oma koti on, kun sinne palaa takaisin?

    Tykkää

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Kiitos kommentistasi! Ymmärrän, että tämä ei ole ihan kaikkien juttu, ja juuri se, että viihtyy pitempään paikallaan tekee useimmiten kodinvaihdosta mielekkään. Vaikka toisaalta ei paikallaan oleminen yhdessä kylässä olemista tarkoita. Viime syksynä esimerkiksi olimme kokonaisen kuukauden Sveitsissä pikkupaikkakunnalla, mutta teimme koko ajan päiväretkiä, joilla tulivat tutuiksi niin Zürich, Rigi-vuori, Säntis, Appenzeller, Rapperswill, ViktorInox, Konstanz, Bodensee, Rheinin putoukset ym. ym. Intervacin sivustolla ei sanallista palautetta anneta, mutta voi ilmoittaa, haluaako suositella vaihtokumppania, ja kyllä sekin jotain kertoo, jos on tehnyt kymmenen vaihtoa ja on kymmenen suosittelijaa. Näiltä suosittelijoilta voi toki itse kysyä, miten vaihto sujui, jos haluaa tietää siitä puolesta, mutta luulen, että sitä käytetään aika vähän, koska tekemiemme kuudentoista vaihdon jälkeen vain yhdestä vaihtokumppanista on kysytty, miten heidän kanssaan meni. Eli ihan vapaamuotoisesti kerroin kysyjälle vaikutelmani. Onneksi olivat olleet ihan huippuvaihtarit. Eli sellaista palautesysteemiä kuin esim AirBnb:n majoituksissa ei suoraan ole. En tiedä muista järjestöistä, mutta Intervacilla on näin.

      Tykkää

      Vastaa
  5. Mari / Kodinvaihtaja

    Ai kun teillä harmonisen kaunis koti ja samalla kovin suomalainen. Hyvä kohde kodinvaihtoon. Olisin voinut kirjoittaa jutun, niin samoin ajattelen. Itse asiassa juuri tällä viikolla mietin, että pitäisi kirjoittaa tällainen postaus, ehditte ensin!!! Home-exchangessä kirjoitetaan arvostelut. Ne siinä mielessä hyviä, että samalla vierailija antaa vinkkejä myös muille mistä tykkäsi ympäristössä ja mitä tekivät. Meillä on nyt parisenkymmentä arvostelua, joten tuntuu, että saamme helpommin vaihtokotia kuin ihan alussa.

    Mielenkiintoista, että olette vaihtaneet kotia vain Euroopassa, tietoinen valinta? Me päinvastoin, nimenomaan haluttu mennä kauemmsksi: Usa, Dominikaaninen, Mauritius, Senegal, Martinique – nämä tuli mieleen kaukaisemmista kohteista

    Kotisivuillani jotain kokemuksia, toivottavasti ok laittaa linkki tähän, niin kiinnostuneet voi lukea lisää

    https://www.rantapallo.fi/kodinvaihtaja/kodinvaihto-asu-ilmaiseksi-maailmalla/

    Tykkää

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Kiva kun kävit ja kommentoit! Tästä kodinvaihdosta on niin kiva vaihtaa kokemuksia. En osaa sanoa, miksi olemme vaihtaneet vain Euroopassa. Ehkä vain ei ole sattunut kohdalle, koska lähes kaikki vaihtomme ovat tulleet sitä kautta, että meille on ehdotettu vaihtoa. Kyllä ainakin jotkut maat kiinnostaisivat. Tuo linkkisi oli tosi hyvä, vastasinkin sinne sinulle. Pidetään yhteyttä, niin voidaan vielä jakaa kokemuksia lisääkin.

      Tykkää

      Vastaa
  6. Päivi/ Kelvästä kartalle

    Mielenkiintoinen kirjoitus! Kodinvaihtoon oman kodin osalta en rohkenisi, mutta reissussa kyllä houkuttaisi paljonkin asustella kodinomaisesti. Juurikin tuo kodin ennakkovalmistelu, se veisi niin paljon aikaa ja vaivaa. Jos asuisimme kaupungissa, olisi ihan eri asia kuin tämä maalaiselämä.
    On helppo uskoa, että kodinvaihdon myötä pääsee paikalliseen elämään solahtamaan paljon helpommin kuin hotellilomalla!

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Kiitos kommentistasi! Juuri noin olen kuullut monen monta kertaa jonkun sanovan, että eri rohkenisi tai kodin valmisteluun menisi liikaa aikaa. Siinäpä ne homman miinukset ovatkin, epävarmuus riskeistä ja tolkuton siivousurakka, sekä kotona, että vaihtokodissa vaihdon lopussa. Tuo maalaiselämä, josta mainitsit, voisi hyvinkin olla vaihtajia houkuttelevakin piirre. Vaihdoimme kerran yhden saksalaispariskunnan kanssa, joka oli kymmenettä kertaa Suomessa ja kertoi, että kaikki aikaisemmat vaihdot olivat olleet maaseudulla, ensimmäistä kertaa vaihtoivat meidän kanssamme Helsinkiin. Ja meidänkin kotimme on kymmenen kilometrin päässä keskustasta. Meidän maaseutuvaihtopaikoissamme meidät on usein esitelty jollekin naapurille, joka sitten tilanteen vaatiessa on ollut apuna, esimerkiksi selittämässä, miten jätehuolto oikeasti toimii. Paikallisuus on juuri se tämän matkustamistavan plussapiirre. Siitä iloitsemme ja se sopii meille.

      Tykkää

      Vastaa
  7. Sonja | FIFTYFIFTY

    Olipas kiinnostava postaus! Olen monesti miettinyt kodinvaihtoa, että olisiko se kiva tapa matkustaa. Totta puhuen kyllähän se ilmaisuus myös houkuttelee, mutta tosiaan on kiinnostavaa kuulla kokemuksia siitäkin, miksi se ei yksinään ehkä riitä motiiviksi. Kuulostaa kuitenkin varsin houkuttelevalta juurikin tuon yhteisöllisyyden takia! Te kuulostatte kyllä varsin hyviltä isänniltä ja emänniltä, en ihmettele, että olette saaneet hyvää palautetta. 🙂

    Tykkää

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Kiitos kommentistasi ja kauniista palautteesta! On tämä kiva tapa matkustaa ja kokea uutta, kun samalla nähtävyyksien näkemisen ohella voi kokea sitä paikallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Kiität meitä isännöinnistä, mutta totta puhuakseni vain kaksi kertaa olemme vaihdoissa olleet sillä rajalla, että vaihtokumppanimme eivät olisi olleet vielä meitäkin parempia ja paremmin valmistautuneempia isäntiä. Aika olennaiselta tuntuu nimittäin sekin, että kumpikin yrittää tehdä toisenkin lomasta hyvän. Ehkä meillä suomalaisilla on vielä sekin, että me pyrimme antamaan vieraanvaraisen ja hyvän kuvan maastamme ja suomalaisista. 🙂

      Tykkää

      Vastaa
  8. FAMMO MATKALLA

    Siinä lomalle lähtiessä on aina paljon järjesteltävää, posti, kasvimaat, koiranhoito. Se siivoaminen ja tilan tekeminen toisi ylimääräistä hermoilua niin enpä tiedä. Vanhassa talossa on aina myös spesiaalijuttuja joita lainaaja ei ehkä ymmärrä hoitaa. Sen sijaan olen pitänyt airbnb-asuntoa, vuokralaiset olivat kaikki mukavia, mutta vaiva oli melkoinen ja pieniä vahinkoja sattui kuten esim., että tuoli oli hajonnut koska siinä istunut mies oli aika tukeva.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Kiitos kommentistasi! Tuo on kyllä totta, kodit sopivat vaihtoihin vähän eri tavalla. Meidän rivitalokoti ja pieni piha on varmaan kuitenkin kohtuullisen yksinkertainen perusasioiltaan. Toisaalta meidän vaihtokotimme ovat kyllä olleet hyvinkin erilaisia nelikerroksisista omakotitaloista vuoristomökkiin ja kerrostalokaksioon ja aina olemme selvinneet, jopa lämmityksistä ja niistä kasvimaista. Lemmikkejä emme ole ottaneet hoidettavaksemme, se on meille liian vieras ja vieraana vastuullinen tehtävä. Kyllähän tässä tuurilla osansa on, mitään ei ole koskaan sattunut.

      Tykkää

      Vastaa
  9. Anne / Elämää Nomadina

    Kodinvaihto vaikuttaa kyllä mahtavalta tavalta matkustaa, ja siinä on paljon samaa kuin house-sittingissä mitä me on tehty paljon. Molempia myös usein markkinoidaan ilmaisen majoituksen näkökulmasta, ja olen ihan samaa mieltä siitä, että sen ei pitäisi olla ensisijainen motiivi, vaikka taloudellisuus tärkeä tekijä onkin. Kodinvaihdosta poiketen talonvahtihommiin yleensä liittyy myös lemmikkien hoitaminen, joka sitten rajoittaa pidempien retkien tekemistä. Meille talonvahtipaikat ovatkin yleensä enemmän työjaksoja kuin lomailua ja reissaamista varten. Näissä housesitting-hommissa on kodinvaihtoon verrattuna tietenkin sitten se helppous, ettei omaa kotia tarvitse valmistella muille – ja meillähän ei ylipäätään ole kotia mitä vaihtaa. Monet house-sittaajat toki myös käyttävät itsekin lemmikkivahteja lomaillessaan.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Kiitos kommentistasi! Tosi on, sekä housesitting että lemmikkieläinten vahtiminen on hyvin samanlaista kuin tuo kodinvaihtaminenkin, juurikin ilman tuota oman kodin valmistelua. Itse asiassa viimeisin kokemuksemme oli juuri talonvahtikokemus. Sveitsiläinen pariskunta oli lähdössä ihan muualle lomalle ja halusi taloonsa sopivat ihmiset huolehtimaan ensisijaisesti puutarhastaan ja sisätiloissa olevista kasveistaan. Jostain kumman syystä he keksivät pyytää meitä ja mehän suostuimme heti. Kasveista huolehtiminen antoi hyvät edellytykset tehdä päiväretkiä sekä autolla että pyöräillen ja meillä oli aivan mahtava kuukausi. Aivan uskomattomana koimme meihin kohdistuneen luottamuksen. Kun he tulivat takaisin, haimme heidät asemalta, laitoimme suomalaista ruokaa (kalakeittoa ja puolukkarahkaa), vietimme kivan illan kokemuksiamme jakaen ja vasta aamulla pakkasimme loput tavarat autoomme ja lähdimme eteenpäin. Emme me kyllä oman kotimme siivouksestakaan säästyneet, kun olimme luvanneet sen yhdelle naapurille remppaevakkoasunnoksi siksi aikaa, kun olimme poissa. Mutta kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut jakso elämässämme.

      Tykkää

      Vastaa
  10. Elina / elinanmatkalaukussa

    Mielenkiintoista lukea tästä lisää, muistelisin että joskus puhuttiinkin jonkun postauksen yhteydessä näistä. Tämä vaatii avoimuutta, heittäytymistä ja luottamista ja uskon, että tämän toimiminen vaatii nimenomaan tietynlaista persoonaa (nimenomaan avoimuutta). Voisin itsekin kuvitella kokeilevani tällaista, koska tykkään nähdä paikallista elämää, mutta miehelleni se olisi kyllä totaalinen nou nou ottaa tänne meidän kotiin ventovieraita sillä aikaa kun emme ole itse täällä. Luottaisin kyllä itsekin tuohon, että kun kerta vasta puolikin on antanut oman kotinsa, on luottamus molemminsuuntainen.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Kiitos kommentistasi! Kiva, että kävit lukemassa. Tosi on, heittäytymistä tämä on vaatinut ja siihen oppimista myös. Minäkin sain jonkin aikaa suostutella miestäni, jolle ajatus oli oudompi, mutta nyt meillä on molemmilla luottavainen mieli hyvin kokemusten seurauksena. Olemme kokeneet niin paljon sellaista, mitä ei tavallisilla hotellilomilla tulisi eteen ja kaikki on ollut kivaa. Tätä jatkamme heti, kun vain uskallamme lähteä taas matkaan.

      Tykkää

      Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Kiitos kommentista ja kehuistasi! Tuo oman kotipaikkakunnan vetovoimaisuus on aika monitahoinen juttu. Olen itse jutellut sellaistenkin ihmisten kanssa, joita suomalainen maaseutu, järvet ja luonto houkuttelevat tosi paljon ja taas moni pikkupaikkakunta voi olla sopivan matkan päässä patikointikohteista ja ties miestä houkuttelevasta. Mekin olemme aina vaihtokumppaneiltamme varovasti kysyneet, onko varmasti ok, että vaikka olemme Helsingissä, asumme kymmenen kilometrin päässä keskustasta ja bussilla keskustaan menee lähes puoli tuntia. Ei sekään ole kaikille ihan paras mahdollinen juttu. Monet vaihtarimme ovat käyttäneet kotiamme tukikohtana ja tehneet päivän tai parin retkiä pitkällekin joko meidän autolla tai itse vuokraamallaan. Esim jopa Savon järviseudulle, Imatralle tai Turun saaristoon. Eli kaikenlainen on mahdollista kodin sijainnista riippumatta. Matkailijoita on niin monenlaisia.

      Tykkää

      Vastaa
  11. Sanna I Seven Seas

    Tämä on mielenkiintoinen aihe ja tapa matkustaa. Kiinnostaa lukea aitoja kokemuksia ja kuulla prosessista. Itse tykkään majoittua paljon hotelleissa ja olla yleensä aika keskustassa tai toiminnan keskiössä, niin en tiedä onko sellaisia majoituksia paljon saatavilla? Vai onko juuri laidasta laitaan kaikkea? 🙂

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Kiitos kommentistasi! Kyllä vaihtoon on olemassa paljon valikoimaa. Olemme itsekin olleet melkolailla keskustassa tai ainakin parin pysäkin päässä varsinaisesta keskustasta sijaitsevissa asunnoissa esim Wienissä, Lyonissa, Pariisissa, Marbellassa ja Granadassa. Sitten muutamalla maalaispaikkakunnalla, muutaman kerran lähellä rantakohteita, vaikka emme ikinä rantahiekalle muuten hakeudukaan. Ehkä eristäytynein on ollut vuoristossa sijaitseva mökki Sloveniassa, hyvä kokemus sekin. Vaihtoehtoja löytyy kyllä.

      Tykkää

      Vastaa
  12. Anna K. - Kaukaa haettua

    Tämä voisi olla mielenkiintoinen vaihtoehto! Pitääkö kodin olla omistusasunto? Varmaan pitäisi olla vähintään vuokranantajan lupa vaihtoon. Enkä tiedä miten paljon pikkuyksiöllä olisi kysyntää. Ja tosiaan hommaa olisi että saisi omat tavarat tieltä pois, kun yksiössä harvoin on liiemmälti ylimääräistä säilytystilaa. Tähän pitäisi rauhassa perehtyä ennen kuin päästäisi vieraita ihmisiä kotiinsa.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Kiitos kommentistasi! Luulisin, että jonkinlainen vuokranantajan suostumus asiaan olisi varmaan asiallista kysyä, riippuu ehkä kuitenkin vähän vuokrasopimuksesta ja vuokranantajastakin. Ainakin yksityiseltä kysyisin. Pikkuyksiön kysyntä riippuu ihan tilanteesta, kyllä näissä kodinvaihtajissa on joskus jopa yksin matkustavia ja jos on tilaa kahdelle ja mukava sijainti, ei varmaan ole mitään ongelmia löytää vaihtokumppani. Eikä missään säännöissä sanota, että pitäisi vaihtaa samanlaisia asuntoja, vaihdon hyväksyminen on ihan siitä kiinni, mitä kumpikin lomallaan tarvitsee ja haluaa ja on valmis hyväksymään. Se tilan raivaaminenkin riippuu ihan tilanteesta, me yritämme raivata ainakin sen verran, että vaihtari voi purkaa matkalaukkunsa ja sijoitella shampoonsa ja muut tarvikkeet kylppäriin.

      Tykkää

      Vastaa
  13. Tanja

    Kodinvaihto on kyllä mainio tapa matkustaa ja asua paikallisittain. Me ei päästä tekemään sitä, kun meillä ei ole omaa kotia, mutta vuokrataan paljon asuntoja. Nomadielämän alkuvuosina meillä oli vielä koti Suomessa ja vuokrattiin sitä viikoista kuukausiin. Parhaimmat vuokralaiset olivat ulkomaalaisia.
    Vastaavasti olen kerran ollut työparini kanssa Roomassa kun hän teki kodinvaihdon. Ystävystyin tämän roomalaisen kanssa niin, että olen käynyt hänen luonaan säännöllisesti kylässä ja hän haluaa aina majoittaa meitä kun Roomaan mennään. Pari vuotta sitten olimme hänen luonaan kissanhoitajinakin. Sama kissa oli hänellä jo silloin eka kerralla toistakymmentä vuotta sitten.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Kiitos kommentistasi! Tuo henkilöihin tutustuminen ja jopa ystävystyminen on näiden kodinvaihtojen hieno puoli. Meilläkin on useita vaihtokumppaneita, joihin pidetään yhteyttä ja monella olemme käyneet uudelleenkin, jopa yöpyneet tai syöneet heidän kanssaan. Siinä on paljon mukana sellaista paikallisen ymmärtämisen hakemista ja myös meitä kiinnostavaa kielitaitohaastetta. Ihan yksi esimerkki: Meillä on kaksi vaihtoperhettä Kataloniassa ja kun olemme vierailleet heillä, on ollut tosi mielenkiintoista kuulla paikallisia kommentteja Katalonian itsenäisyyspyrkimyksistä. Ovat ne vähän erilaisia, kuin mitä suomalaisen tai espanjalaisen median kautta tulee.

      Liked by 1 henkilö

      Vastaa
      1. Tanja

        Tuo ystävystyminen on kyllä huippua! Itse olen journalisti ja teen ulkomaanjuttuja, mutta silti ja siksikin näen tärkeänä paikallisiin ”tavallisiin” ihmisiin tutustumisen. Se tosiaan tuo paljon syvyyttä ja uusia näkemyksiä.

        Liked by 1 henkilö

      2. Aila ja Juha Kirjoittaja

        Hieno juttu! Paikallisilta yksittäisiltä ihmisiltä saa niin paljon faktoja, mielipiteitä ja tunnereaktioita, joita ei lehdistä ja muusta mediasta ihan sellaisenaan löydy. Antaa ymmärrystä.

        Liked by 1 henkilö

      3. Tanja

        Työnikin puolesta harmittaa, kuinka vähän Suomessa panostetaan ulkomaan uutisointiin. Täältä Serbiastakin on lähes mahdoton saada juttuja myytyä suomalaisiin lehtiin. Ottavat mieluummin ilmaista tavaraa isoilta uutistoimistoilta ja niissä on välillä käsittämättömiä virheitä, jotka sitten toistuvat. Välillä olenkin lähetellyt oikaisuja ja juttuja on sitten korjattu niiden pohjalta, mutta siltikään ei haluta ostaa paikanpäällä olevilta tekijöiltä, joilla olisi hyvät verkostot ja mahdollisuus haastatella ihmisiä erilaisista näkemyksistä.

        Liked by 1 henkilö

      4. Aila ja Juha Kirjoittaja

        Niin ja virheiden ohella samalla helposti välitetään asenteita, jotka eivät ota huomioon paikallisia tavallisten ihmisten mielipiteitä tai ainakaan niiden moninaisuutta. Paikallisilta löytyy myös toisenlaisia perusteluja asioille. Minusta näiden kodinvaihtojen kautta on tullut moneenkin asiaan toisenlaista ymmärrystä. Tosi moneen, vaikka lasten koulunkäyntiin, ruokaan, homoseksuaalisten asemaan, villasukkien pitämiseen puhumattakaan paikallisista juhla- ja tapahtumaperinteistä. Voisin tehdä vaikka kuinka pitkän luettelon 🙂

        Liked by 1 henkilö

      5. Tanja

        Kyllä, juuri näin. Yksi hulluimmista, joita olen joutunut korjailemaan oli kun väitettiin, että serbit osoittavat mieltään parlamenttitalolla koronarajoituksia vastaan. Tosiasiassa täällä on vaadittu presidentin eroa jo pitkään ja siksi parlamentilla on ollut mielenosoitus joka viikko.
        Totta kai jotkut myös vastustavat rajoituksia, mutta suurin osa ei. Tuollaisella uutisoinnilla annetaan ihan älyvapaa kuva paikallisista ihmisistä. Ja joo, myös rokotevastaisuutta on, mutta Serbiassa on myös rokotettu tähän mennessä eniten koko Euroopassa.
        Ja nimenomaan tuo mielipiteiden moninaisuus on avainasia. Aivan hullua tehdä juttuja, joissa vain vahvistetaan jotakin ennakkoluuloa ja oletusta haastattelemalla omia ajatuksia tukevia ihmisiä. Meillä löytyy jo ihan lähikaveripiiristäkin jos jonkinlaisia eriäviä mielipiteitä. Pari kaveriamme eivät ole edes puheväleissä keskenään, mutta kumpikin kyllä istuu korttelibaarissa meidän kanssa samaan pöytään puhumaan meille. 😂
        Tai no, tällä hetkellä ei tietysti istuta missään ravintoloissa.

        Liked by 1 henkilö

      6. Tanja

        Tismalleen! Siinä oppisi, ettei me ihmiset niin kovin erilaisia olla riippumatta siitä mistä ollaan kotoisin. Samat unelmat ne on kaikilla onnellisuudesta, rakkaudesta, terveydestä ja toimeentulosta.
        Ja sitten taas yksilötasolla on näkemyseroja. Keskustelemalla monenlaisten ihmisten kanssa avartuu kaikkien maailma.
        Eräs Facebook-kaverini juuri kommentoikin, että mun seinäni on kummallisin hänen näkemänsä kokoelma erilaisia mielipiteitä, mutta että se on pelkästään hyvä asia, kun mulla on niin laaja ystäväpiiri monenlaisia ihmisiä. Olen samaa mieltä, keskustelu on hedelmällistä kun myös entuudestaan toisilleen tuntemattomat ihmiset voivat vaihtaa ajatuksia monipuolisesti. Ainoa mitä en hyväksy, on kenenkään väheksyminen tai lyttääminen. Asiallisesti keskustellen saa olla mitä mieltä hyvänsä.

        Liked by 1 henkilö

      7. Aila ja Juha Kirjoittaja

        Tuo on niin totta. Erilaisten mielipiteiden ymmärtäminen on erittäin tärkeä juttu kaikin tavoin. Vaikka on pakko kyllä myöntää, että olin muutama viikko sitten vähällä estää Fb:ssä pari kaveriani, jotka alkoivat kommentoida tyyliin: ”Kulttuurialan työntekijät menkööt oikeisiin töihin!” Liippasi liian läheltä juuri nyt, kun kaksi musiikin ammattilaista perheenjäsentä on työttöminä. Ehkä ei kuitenkaan ole ihan pakko ymmärtää juuri näitä lyttääviä äärimielipiteitä, joista näkee, että niiden esittäjä ei ymmärrä elämän moninaisuutta.

        Liked by 1 henkilö

      8. Tanja

        Sellaista ei tarvitsekaan ymmärtää. Lähinnä tuossa olisikin juuri hyvä, että nämä ihmiset tutustuisivat kulttuurialan töihin, että ymmärtäisivät, että ihan oikeita ja tarpeellisia töitä nekin ovat. Tuleekohan nuo ihmiset koskaan ajatelleeksi, millainen maailma olisi ilman musiikkia…

        Liked by 1 henkilö

  14. Sandra Nenonen

    Mua kyllä mietityttäisi antaa avaimia omaan kotiin. Pelkäisin autonkin puolesta, että se olisi kolhuilla reissulta palatessa. Toisaalta kodinvaihtoon lähtee mukaan varmasti samanhenkisiä ihmisiä, jotka reissaavat tietyllä tyylillä ja etsivät autenttisempia kokemuksia siitä, miltä tavallisessa kodissa näyttää. Monet rbnb-kodit kun ovat jo todella hotellihenkisiä.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Kiitos kommentistasi! Jännä ajatus, mutta kodin avainten luovuttaminen ei tunnu yhtään pahalta, mutta auton avaimiin liittyy paljon enemmän huolta. Pienetkin kolhut harmittaisivat ja aina on jonkinlainen riski siitä, että liikenteessä voi varsinkin outoa autoa ajaessa sattua mitä vain. Se on yksi syy, miksi itse tykkäämme lähteä liikkeelle omalla autolla, jos se vain on mahdollista.

      Tykkää

      Vastaa
  15. Paluuviite: Matkoille 2023 | Aila ja Juha

  16. Paluuviite: Sinustako kodinvaihtaja? Viisi kysymystä sopivuuden arviointiin – Maailma kotina

  17. Paluuviite: Matkailun trendejä 2024 - In Via - Live To Travel

Jätä kommentti