Helsinki – Turku taukopaikat

Helsingistä Turkuun lennähtää moottoritietä pitkin alle kahdessa tunnissa – jos siis haluaa. Entä jos sinulla ei olisikaan mitään kiirettä tai muuten vain haluaisit pysähtyä? Kuljemme tuota väliä usein ja pysähtelemmekin usein. Design Hill, Muurlan lasi, Lahnajärvi, Haukanpesä tai Ykköspesä, Kasvihuoneilmiö, Hiidenpirtti ja Myllylampi ovat toimineet, kun olemme halunneet kahvit tai vessan tai jaloittelutauon, mutta matkan varrelle jäävät esimerkiksi Paimio ja Salo, joissa voi poiketa ja viettää vähän pitemmänkin hetken. Nautiskeluna koemme usein sen, että tulemme vanhaa Turuntietä (110) illalla Helsinkiin päin. Kun aurinko paistaa mukavasti takaa, ajelu on ihan nautinto. Monet näistä paikoista ovat vanhan tien varrella, mutta eivät mitenkään kaukana moottoritiestäkään.

Nämä järjestyksessä Turusta Helsingin suuntaan

Taukopaikat Turun ja Helsingin välillä

Paimio

Tammisillan liittymän ja ABC:n vieressä oleva leipomon kahvila Tanniset on pieni, mutta sitäkin parempi kahvitaukopaikka. Leipomon tuotteita on myynnissä muuallakin Turun seudulla, esimerkiksi Turun torilla.

Paimio on parin kilometrin päässä moottoritieltä. Ajelu Vistan eli Paimion keskustan läpi näyttää viihtyisän varsinaissuomalaisen pienen kaupungin keskustan josta löytyy myös useitakin paikallisia kahvioita tai lounaspaikkoja. Näistä kahvila Asta on oikein mukava ja herkullinen paikka. Siellä leivotaan kaikki itse, ja tarjolla on myös lounas. Asta on tosi suosittu paikka, etenkin lounasaikaan.

Luin juuri artikkelin Alvar Aallon suunnittelemasta Paimion parantolasta, joka on nyt avattu yleisölle ja johon talvella 2021-22 suunnitellaan avattavaksi myös majoitustiloja. Tutustun paikkaan niin pian kuin ehdin. Tässä linkki Ylen artikkeliin: Paimion parantola.

Paimiolainen ystäväni lähetti tällaisen vinkin kesäkuussa 2021: 🌸Paimiossa on kesäkahvila Café Atsalea (Paimion keskustasta Tarvasjoen suuntaan ~5km). Siellä saa kierrellä upeaa puutarhaa ja kahvila on ihana ❤️ leipovat itse kaiken omakotitalon kellariin perustetussa ”teollisuuskeittiössä”. Aukioloajat kannattaa tarkistaa netistä.

Design Hill

Saloon kääntyvän risteyksen vieressä Shellin bensa-aseman naapurissa on Design Hill. Jos minun pitäisi valita yksi suosikki koko tästä taukopaikkojeni luettelosta, se olisi tämä. Myymälässä on esillä eri suomalaisten valmistajien tuotteita. On esimerkiksi Arabiaa ja ja Iittalaa, Fiskarsin tuotteita, Aarikan koruja, Finnlaysonin tekstiilejä, Nanson vaatteita ja Marimekkoa sekä Globe Hopen valmistamia tuotteita. Kahvila on viihtyisä ja monipuolinen ja sen vieressä hyllyillä on paikallisia elintarvikkeita.

Lähiruokahyllystä löytyy laadukkaita paikallisesti tuotettuja mehuja, hilloja, chili- ja kurkkusäilykkeitä, jauhoja sekä jauhoseoksia, härkäpaputuotteita sekä hunajaa, öljyjä ja kahveja sekä erilaisia mausteita, kuivatuista marjoista, hedelmistä ja juureksista valmistettuja elintarvikkeita sekä makeisia.

Luin juuri jutun, jossa kerrottiin Design Hilliin tänä kesänä avatusta Suklaastudiosta ja Viini- ja siiderimyymälästä. En ole vielä ehtinyt tarkistaa, mutta ehdottomasti käyn ensi kerralla. Kuulostaa lupaavalta.

Salo

Salo on mukava viihtyisä pieni kaupunki, jonka läpi virtaa Salonjoki. Sen varrella on tori, joka on kesäisin normaalisti auki kolmeen asti iltapäivällä. Torstai-iltaisin Suvisalo on järjestänyt ohjelmallisen iltatoritapahtuman, mutta ainakin kesällä 2020 ohjelmat oli valitettavasti peruttu. Torimyyjien kojut olivat kyllä auki. Olen joskus katsellut mukavaa kirpputoritarjontaa. Kesän 2021 alussa tilanne on vielä vähän auki, tarkista.

Salon taidemuseo Veturitalli on myös mainitsemisen arvoinen paikka. Kesällä 2021 siellä on mielenkiintoinen näyttely AITO VAI EI? Se on avoinna 15.5.-5.9.  Kannattaa tarkistaa aukioloajat.

Salo-Uskelan kivinen kirkko on vähän keskustan ulkopuolella, hieno historiallinen rakennus.

Salossa voi myös mennä meren rantaan. Salo on Halikonlahden pohjukassa.

Salon vieressä on Halikko. Viurilan kartano on hyvä taukopaikka ja tänä kesänä (2021) siellä on esillä myös hieno taidenäyttely. Tässä linkki Sikses kiva paikka -blogiin, jossa on kuvia ja hyvä teksti sieltä: Viurilan kartano.

Muurlan lasi

Salosta kannatta jatkaa Muurlan suuntaan vanhaa Turuntietä. Silloin tulee suoraan Muurlan lasin tehtaanmyymälään, jonka yhteydessä on myös kahvio. Jos on moottoritiellä, Muurlan liittymästä kilometrin verran Muurlan suuntaan. Myymälässä on Muurlan lasin omaa tuotantoa ja usein myös monenlaisia tarjoushintaisia tuotteita.

Muurlan lasin tehtaanmyymälä

Lahnajärvi

Lahnajärvi on ollut suosittu perinteinen taukopaikka. Se on alunperin avattu jo1952, mutta se hiljeni moottoritien valmistuttua ja suljettiin kannattamattomana 2008. Linja-autot eivät enää pysähtyneet siihen tauolle, muukin autoliikenne sujahti sen ohi, ja harva viitsi kääntyä liittymästä, vaikka itse kahvilaan ei monta sataa metriä moottoritieltä ole. Uusi omistaja on tehnyt siitä uudelleen houkuttelevan ja houkutteleva on myös ympäristö uimarantoineen.

Lahnajärvi
Lahnajärven uimaranta
Lahnajärven kahvila

Lahnajärven vieressä voi poiketa myös luontoon. Kun Lahnajärven jälkeen muutaman sadan metrin päästä kääntyy vasemmalle Varesjärventielle, hetken ajon jälkeen on tien vieressä tällainen nähtävyyskyltti:

Rotomänty

Männyn juurelle voi ajaa autolla ja nousta kummastelemaan pari sataa vuotta vanhaa mäntyä, jonka runko on erilainen kuin tavallisella männyllä. Runko on paksun kilpikaarnan peitossa. Se tuntuu kovemmalta ja kuivemmalta kuin tavallisen männyn runko.

Muutama askel männyltä Rotonmäen suuntaan ja poimin suuhuni kesän ensimmäiset mustikat. Oli hieno ja yllättävä pysähdyspaikka vain parin kilometrin päässä Turku-Helsinki -tieltä.

Ykköspesä ja Haukanpesä

Jos kaipaa vain nopeaa taukopaikkaa moottoritien varressa, toisiaan vastapäätä sijaitsevat Ykköspesä ja Haukanpesä tarjoavat helpon ja viihtyisän paikan siihen. Turusta päin tullessa on Ykköspesän puolella. Oli eilen illallakin hyvät kahvit, hyvä munkki ja juustosämpylä, hyvä palvelu ja viihtyisä ravintolasali.

Ykköspesä
Ykköspesä

Moottoritien toisella puolella on toinen samanlainen, eli Haukanpesä. Tämä on se paikka, jossa todella usein tulee tehtyä pieni pysähdys, varsinkin jos takapenkillä on nuorempaa väkeä. ”Onko vessahätä, haluaako joku jäätelön?” ”Ei ja joo” on vakiovastaus ja sitten pysähdytään.

Kasvihuoneilmiö

Kasvihuoneilmiö on yhtä yllättävä paikka kuin sen nimikin on. Ihan uskomaton ”sisustusmyymälä” tien varressa. Sekin on ollut viime vuosina hiljaisempi kuin ennen, koska sille on moottoritieltä tehtävä mutka, mutta jos haluaa ihmetellä tavaroita ja mahdollisesti ostaakin jotain hassua, se mutka kannattaa kyllä. Ja lapset saavat halata lehmiä kerrankin läheltä.

Kasvihuoneilmiö

Sisätilat yllättävät. Valikoima on ihan uskomaton, eivätkä hinnatkaan hirvitä.

Hiidenvesi

Vanha Turuntie ylittää Hiidenveden siltaa myöten, jolta on hyvät näkymät järven yli kumpaankin suuntaan. Poikkeaminen Hiidenpirtin pihan parkkipaikalle antaa mahdollisuuden katsella järveä rannalta käsin.

Bistron terassikin houkuttelee. Toisella puolella tietä olisi Grilli ja kioski.

Myllylampi

Myllylampi näyttää olevan yksi vanhan Turuntien varrelle jäänyt paikka, joka on moottoritien myötä unohtunut ja kadonnut. Kahvilaa ja ravintolaa ei enää ole, mutta uimarannalle menevät portaat näyttävät kutsuvilta.

Näin rannan laiturilla tytön joka hyppi ja sukelteli, mutta muita en nähnyt. Ehkä parempi niin, pääsin itse nauttimaan ihanasta auringonlaskuhetkestä.

Myllylampi on Lohjanharjulla. Tässä tavallisesti loppuu meidän ajelumme vanhaa tietä myöten ja siirrymme moottoritielle loppumatkaksi. Vanha tie kulkisi esimerkiksi Veikkolan ja Bembölen kautta.

Jos haluat huoltoasemavinkin, meidän suosikkimme on Lohjan ABC. Se on muutakin kuin huoltoasema, eli siellä on muutamia myymälöitä. Olemme tehneet löytöjä erityisesti Orthexin outletistä. Pinottavia säilytyslaatikoita ja sen tyyppistä. Normaalin ruokakaupan lisäksi asemalta löytyy tietysti kahvila ja sen lisäksi mukavan oloinen leipomon myymälä.

Ehdota sinä lisää. Voisin kokeilla muitakin paikkoja, kuljen tätä väliä niin usein, että kyllä matkalle aina joku taukopaikka mahtuu. Rauhallista ja rentoa matkaa sinullekin!

Kirjoittelemme lisää kesän pyöräretkistä ja toivottavasti jostain muustakin. Voit seurata meitä Facebookissa sivullamme: Ailajajuha

14 ajatusta artikkelista “Helsinki – Turku taukopaikat

  1. Miika / Scenic Road Hunters

    Tässä tais kyllä olla aika kattavasti noi taukopaikat, kun huoltamot otetaan pois (Neste, Shell, Teboil, ABC). Vaihtelua saa kun valitsee Turku-Helsinki -välille ihan eri reitin. Jos kiertää vaikka Forssan kautta tai jos aikaa on nautiskella, niin Kuninkaantietä pitkin. Toki Härkätietäkin pääsee, kunhan muistaa kakkostien ylityksessä lähteä sitä pitkin Helsinkiin.

    Tykkää

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Tosi on, hyvä kommentti sinulta, kiitos. Olisin voinut itse sanoa samaa. Olen kotoisin Turun läheltä ja nykyisin helsinkiläisenä olen vuosien mittaan ajellut sukulaisia katsomaan todella monenlaisia reittejä. Forssan reitti on tuttu, joskus on menty Someron kautta, kotini on ollut Härkätien varrella ja joskus on tultu ihan pikkuteitä jostain Marttila, Koski, Kuusjoki, Kiikala, Suomussalmi -mutkia. Kuninkaantie onkin noista oudoin, hyvä vinkki, pitääpä katsella joskus.

      Tykkää

      Vastaa
  2. FAMMO MATKALLA

    Minusta on sääli, että kaikki hyvät kahvilat jäivät syrjään moottoritiestä. Oma ehdoton suosikkini on Design hill ja pidän myös Kasvihuoneilmiöstä, joskus on vain vaikeaa houkutella mieskin haluamaan kahvinsa tai lounaansa juuri siellä. Plussaa Kasvihuoneilmiölle on, että sinne saa ottaa koiran mukaan.

    Tykkää

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Ja minusta vielä enemmän sääli on, että vaikka moottoritieltä olisi hyvinkin lyhyt matka taukopaikkaan, sitä ei huomata tai ei viitsitä poiketa. Esimerkiksi Lahnajärvi unohtui, vaikka matkaa ei ole kuin ihan vähän. Design Hilliä ihailee moni muukin ja Kasvihuoneilmiö on niin erikoinen, että usein poikkeamme vaikka ei kahvia tarvittaisikaan. On vain hauska katsella.

      Tykkää

      Vastaa
  3. Merja / Merjan matkassa

    Helsinki-Turku väliä on tullut ajettua monet kerrat, mutta harvoin pysähdyn matkan varrella mihinkään kun aina kiire joko työpalaveriin tai kotiin. Kasvihuoneilmiöstä olen kuullut työkavereilta, jotka ovat kannustaneet pysähtymään edes hetkiseksi tuohon erikoiseen kohteeseen. Ehkäpä kun työmatkat taas alkavat, niin voisi Turusta palatessa pysähtyäkin jossain kahvilla 🙂

    Tykkää

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Vuosia ajelin minäkin varmaan pysähtymättä, ellei tarvinnut tankata. Moni paikka on kuitenkin niin kiva tai erikoinen, kuten tuo Kasvihuoneilmiö, että kyllä ne ainakin kerran kannattaa katsastaa. Sitten tietää, haluaako pysähtyä uudelleen.

      Tykkää

      Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Design Hill on minustakin näistä paras. Kiva kauppa ja kiva kahvila, vieressä huoltoasemakin, jos on tankkaamisen tarve. Ja ihan pikkumutka moottoritieltä. Eli sopii kiireisellekin. Kiitos kommentistasi!

      Tykkää

      Vastaa
  4. AnnaKoskela (@anna_koskela)

    Kaveria asui aikanaan Salossa, niin eihän sitä voinut Turkuun ajaa ilman käyntiä siellä. Toinen sukulainen asui Raisiossa (Turun lähellä), niin Turun reissusta tuli aina sukuloimis ja tapaamiskierros 😀

    Tykkää

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Minullekin Salon ja Turun reitti on tuttu ennen kaikkea siksi, että olen sieltä kotoisin ja nykyisinkin äiti ja kolme sisaruksistani asuu siellä päin. Eli kuljen näillä main usein, poikkeilen siellä täällä, ja kun ei tavallisesti ole kiirettä mihinkään, ehtii tutustua kaikenlaisiin paikkoihin. Tämä on minusta kiva ote matkailuun myös. Kiitos kommentistasi!

      Tykkää

      Vastaa
  5. Paluuviite: Suomen parhaat taukopaikat? Nämä kolmeko ne ovat? - Meriharakka.net

Jätä kommentti