Viktorinox – vierailukeskus ja tehdas Schwyzissä

Victorinoxin linkkuveitset

Victorinoxin taru alkaa yli sadan kolmenkymmenen vuoden takaa. Kesäkuussa 1897 Karl Elsener patentoi sanojensa mukaan kevyen, elegantin ja uskomattoman monipuolisen veitsen upseeri- ja urheilukäyttöön. Nimi tuli perustajan äidin nimen Viktoria ja ruostumattoman teräksen inoxin mukaan Victorinox.

Linkkuveitsien lisäksi nykyisin valikoimassa on kokki-ja keittiöveitsiä, kelloja, laukkuja, vaatteita ja parfyymeja.

Viktorinoxin tehdas ja vierailukeskus

Viktorinoxin tehdas ja vierailukeskus ovat Sveitsin Schwyzissä. Tehtaan yhteydessä on myymälä, josta voi ostaa tuttuja veitsiä, osan jopa ”tehtaanmyymälähintaan”. Tehdasvierailuun tarvittaisiin ryhmä ja kolme päivää aikaisemmin tehty varaus opastusta varten. Victorinoxin outlet-myymälä taas on Hollannin Roermondissa:

Kun tehtaaseen ei päästy, myyjät neuvoivat auliisti tien 4 kilometrin päässä olevaan vierailukeskukseen, jonka yhteydessä on myös Victorinoxin museo. Museokävijä saattoi itse valita 7 tai 14 minuutin esittelyelokuvan ja kielen (saksa, englanti, ranska tai italia). Kuvat sentään olivat suomeksi.

Yllättävää oli se, kuinka käsityövaltaista edelleen linkkuveitsien teko on. Osat tulevat tietysti alihankkijoilta ja teräs Saksan ja Ranskan suurista terästehtaista.

Käsin tarkastetaan jokainen Victorinox-merkki, joka tulee veitsiin.

Tehtaalla on yli 1000 henkeä töissä, pelkästään linkkuveitsiä tehdään noin 60000 kappaletta päivässä.

Linkkareiden eri osat käsitellään vielä moneen kertaan, ennen kuin ne päätyvät kokoamispöydälle.

Järjestys, puhtaus ta tarkkuus ovat sveitsiläisten tapoja muussakin kuin linkkuveitsien teossa. Sveitsissä polttopuut ovat kaikilla järjestyksessä, talot ja pihat hyvin hoidettuja.

Jokaisen linkkuveitsen toiminta tarkistetaan käsin, ennen kuin se päästetään myyntiin. Victorinox vie tuotteitaan yli 120 maahan. Osa tuotteista tehdäänkin muualla kuin Sveitsissä, mutta ei linkkarit.

Museon seinällä esiteltiin linkkareita vuosien varrelta ja nykyistä mallistoa.

Liikelahjat ovat tärkeä osa pikkulinkkareiden menekkiä.

Sveitsiläistä suklaata löytyy myös linkkarin muotoisena. Taitaa kuitenkin olla kertakäyttötuote.

Tässä punaisessa linkkuveitsessä on 144 erilaista toimintoa. Saattaa olla aika painava ja hankala taskussa pidettäväksi. Varsinaisen veitsitoiminnon lisäksi veitsistä voi löytyä taskulamppu, kynä, kello tai muistitikku.

Tässä yli satavuotias linkkuveitsi, yhä käyttökelpoisessa kunnossa.

Astronauteilla oli omat Sveitsin linkkarit avaruudessa.

Museossa oli myös kuva Ihmemies MacGyveristä, joka ratkaisi kaikki ongelmansa 1980-luvulla ilmastointiteipillä ja sveitsiläisellä linkkuveitsellä. Ettei vain olisi ollut jo silloin jonkinlaista kaupallista yhteistyötä

Etukäteisvarauksella olisi päässyt myös kokoamaan oman linkkarin. Tällä hetkellä malli on 27-osainen Spartan-linkkari. 35 frangia ja kokoaminen kestää noin vartin. Meidän vierailuaikana kaksi alaluokkalaisen ikäistä ranskalaislasta teki ohjeiden mukaan omat linkkarit. Mieluisia näyttivät olevan.

Tämä teksti kertoi lähes viimeisimmästä päivästämme kodinvaihtolomalla Weinfeldenissä. Lomamme oli ollut kuukauden pysähdys matkallamme Helsingistä Aurinkorannikolle. Voit helpoiten seurata matkamme jatkumista tykkäämällä meidän sivustamme Facebookissa. Tervetuloa mukaan!

8 ajatusta artikkelista “Viktorinox – vierailukeskus ja tehdas Schwyzissä

  1. Seija

    Mielenkiintoinen tutustumiskohde! Hienoja ovat Victorinoxin linkkarit. Niitä tiedän annetun rippi- ja ylioppilaslahjoiksikin. Ei taida kuitenkaan kannattaa asiakseen Sveitsistä lähteä linkkaria hakemaan. Taitaa maksaa siellä ”maltaita” niin kuin täällä Suomessakin.

    Tykkää

    Vastaa
    1. espanjaan Kirjoittaja

      Sveitsinlinkkareilla on maailmanlaajuinen myyntiorganisaatio. Voi olla, että hinnat ovat täältä Sveitsin Ibachista ohjaillut, kun kovin samanlaisia hintoja on sekä Sveitsissä, Saksassa että Suomessa. Valikoima täällä Sveitsissä on kuitenkin valtava muihin maihin verrattuna. Oman linkkarini ostin tehtaan myymälästä hintaan 19 frangia, normaalihinta 33 CHF ja ohjehinta 35 CHF. Tänään museossa sai koota itse veitsen, joka Suomessa maksaa 21 €, täällä ohjattuna 35 CHF. Kiitos kommentista!

      Tykkää

      Vastaa
  2. Tuukka

    Näin 80-luvun lapsena ja suurena MacGyver – Ihmemies -ohjelman ystävänä tuo olisi jonkinasteinen pyhiinvaelluskohde. Ja vielä mahdollisuus koota itse linkkarinsa!

    Tykkää

    Vastaa
    1. espanjaan Kirjoittaja

      Kyllä vain, olet oikeassa Tuukka, vierailukeskuksessa oli esillä niin paljon historiaa ja erilaisia juttuja siitä, missä kaikessa Victorinoxin veitset ovat olleet mukana. Tuli paljon uusiakin oivalluksia. Veitset ovat olleet astronauttienkin mukana. Ja se ohjattu oman veitsen kokoaminen näytti niille tenaville ja heidän vanhemmilleen olevan varsin mieluisa juttu. Pitää vain varata sessio etukäteen ja veitsi maksaa sitten 35 frangia.

      Tykkää

      Vastaa
  3. Ne Tammelat

    Tosi kiva idea tuo oman linkkarin tekeminen! Meillä on Victorinox-linkkari päivittäin käytössä olohuoneessa ja se kulkee myös reissuilla mukana, jos on ruumaan laitettava laukku. Sain vuosi sitten käyttööni Victorinox-repun ja se on ollut myös oivallinen matkareppu. Pysyy puhtaana ja siinä on tilaa kaikille tavaroille.

    Tykkää

    Vastaa
    1. espanjaan Kirjoittaja

      Kiitos kommentistasi! Katselinkin myynissä olevia reppuja ja matkalaukkuja, näyttivät laadukkailta kyllä. Kävimme tänään tuolla tehtaalla uudestaan ja tehtaanmyymälästä löytyi pari linkkaria lisää, alle kahdenkympin kappale, mikä oli kohtuullisen edullinen hinta niistä.

      Tykkää

      Vastaa
  4. Anna | TÄMÄ MATKA

    Oi joi, nyt olisi ollut minun kohde tämä paikka. Mallin linkkuveitsi kulkee mukana lähes aina, mutta luultavasti tuolta olisi tarttunut matkaan joku hienompi! Olisi ollut kiva nähdä miten nuo valmistetaan ihan vaihevaiheelta!

    Tykkää

    Vastaa
    1. espanjaan Kirjoittaja

      Tämä oli tosiaankin kiva vierailukohde. Tehtaan yhteydessä on tehtaanmyymälä ja siellä myös sellainen löytönurkka. Vierailukeskus on eri osoitteessa ja siellä on myös laaja myymälä. Mielenkiintoisinta siellä oli tosiaankin nähdä video tehtaasta, seurata vieressä, kun pari lasta teki omaa linkkariaan ja katsella museon tarjoamaa infoa koko Victorinoxin tuotannosta. Sveitsissä näitä arvostetaan vielä enemmän kuin luulisikaan. Löysimme vaihtokotimme metallinkeräysboxista tämän näköisen veitsen, otimme sen pois ja kysyimme isäntämme takaisin tullessa, oliko se siellä vahingossa. Hän tuhahti ja sanoi, että ei, se on joku kiinalainen, jolla ei tee mitään. Ihan tarkoituksella roskissa. Toivottavasti joskus pääset käymään täällä. Kiitos kommentistasi!

      Tykkää

      Vastaa

Jätä kommentti