Malagan kasvitieteellinen puutarha – varsinainen keidas

Etsitkö kaupunkilomalla rauhaa, luontoa, tunnelmaa ja virkistystä? Malagan kasvitieteellinen puutarha on juuri tätä: rauhallinen luontokeidas hiukan kaupungin ulkopuolella. Palmulajeja, kukkia, kaktuksia, lampia ja hienot näkymät Malagan yli merelle. Puutarhalla on historiansa, se istutettiin alun perin jo 1855 yksityisenä puutarhana. Malagan kaupunki sai sen haltuunsa 1990 ja suunnilleen siitä lähtien se on ollut avoin yleisölle, eli  on kiva kokemus ja toisenlainen nähtävyys rauhaa ja luontoa rakastavalle.
Olemme nyt käyneet siellä neljä kertaa. Viimeisin maaliskuun alussa 2024, kerromme tässä tekstissä miltä se nyt näytti, kun erityisesti kuivuudesta keskustellaan.

Puutarhassa on tavallaan kaksi osaa. Historiallinen osa on tiivis pienine polkuineen, lampineen, patsaineen ja rakennelmineen ja siellä voi heittäytyä tunnelmoimaan tiiviiden palmumetsiköiden siimekseen ja nauttia kukkien kauneudesta. Kartta historiallisesta osasta:

IMG_0655

Historiallinen osa on kuitenkin vain osa kokonaisuudesta. En jättäisi väliin Ruta Forestalia eli metsäreittiä, joka kiertää puiston yläkautta, tarjoaa rauhallisen pienen patikkareitin ja upeat maisemat Malagan yli. Reitti näkyy tällä kartalla:

IMG_0654Jardín Botánico Histórico La Concepción – Kasvitieteellinen puutarha

Ihana paikka! Olemme vierailleet siellä nyt neljä kertaa, yhden lokakuussa, toisen maaliskuun lopulla, kolmannen jouluvalojen loistaessa ja nyt neljännen maaliskuun alussa kuivana keväänä. Puisto on erilainen eri vuodenaikoina, mutta aina siellä on kaunista nähtävää. Aina on vihreää ja aina jokin kukkii. Meillä kulkevat aina omat eväät repussa, ja kävely puutarhan alueella tarjoaa useita hienoja pysähtymispaikkoja niiden nauttimiseen, mutta sisäänkäynnin lähellä on myös kahvio, josta saa pientä suolaistakin, joten ilman eväitäkin voi tulla.

Näiltä lammilta en olisi malttanut ensimmäisellä kerralla lähteä eteenpäin ollenkaan. Kukkien heijastukset veteen, koristeelliset lehdet ja värit kiehtoivat kameran käyttäjää kovasti.

DSC08974
DSC09125
DSC09128
DSC09132
DSC09134
DSC09140

Nyt kuivana keväänä lammessa ei ollut kukkia ollenkaan.

Kioskin edessä oli kyllä houkuttelevan värisiä kaktuksia myynnissä.

Aavistin kyllä, että matkaa kannatti jatkaa. Kukkia, palmuja ja muita puita riitti.

DSC08969
DSC08985
DSC08992
DSC09013
DSC09026

Viitoitus johtaa historiallisen puiston yläpuolelle kävelyreitille. En itse tätä maalla metsän keskellä kasvaneena erityisesti metsäreitiksi kutsuisi, sellainen avara polku maisemien keskellä, vaikka tietysti siellä puitakin on.

DSC09100

Korkealta on myös upeat avarat näkymät Malagan vuorille ja Malagaan.

DSC09703

Toisessa suunnassa ovat myös Malagan vuorten maisemat.

Puiston länsipäässä metsäreitin lopuksi tullaan näin kauniille historialliselle näköalapaikalle, jossa on mukava myös kaivella omat eväät esiin.

Näköalapaikalta sisäänkäyntiä kohti jatkettaessa voi pysähtyä katselemaan näyttävää kaktusrinnettä. Tämä kaktusrinne oli paras elämys myös tänä kuivana kevätpäivänä.

DSC09095

Historiallisessa osassa voi nauttia purojen ja suihkulähteitten solinasta.

DSC09121

Palatsin pihalla on taas oiva mahdollisuus istahtaa hetkeksi penkille vaikka niiden omien eväiden kanssa.

DSC09110

Näistä kolmesta kuvasta näkee, että luonto on erilainen eri aikoihin vuodesta. Syksyllä ruskan kultaamat lehdet antavat värinsä maisemaan, joka keväällä kukkii. Kuivana keväänä ei kuki mikään ja vettäkin on vähemmän.

DSC09114
DSC09680

Puisto on avoinna huhti–syyskuussa ti–su klo 9.30–19.30 ja loka–maaliskuussa klo 9.30–16.30. Sulkemisen jälkeen puistossa voi vielä viipyä puolitoista tuntia. Ilman pääsymaksua sinne pääsee kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina klo 14 jälkeen. Pääsymaksu ei iso ole (meiltä eläkeläisiltä 3,10€/henkilö) ja siksi olimme vähän hämmästyneitäkin kahden aikaan portilla olleesta jonosta, kun olimme itse juuri poistumassa rauhallisesta puistosta.

DSC09145

Sisäänkäyntikin kukkii. Viimeiset kuvat ovat parkkipaikalta. Tästäkin kukkaloistosta tuli kuivana kevätpäivänä erilainen kuva. Harmi.

DSC09721

Puistoon pääsee bussilla Maria Zambranon juna-asemalta, mutta viimeksi siellä käydessämme kaverimme olivat törmänneet siihen, että kaupunkiliikenteen bussi oli täynnä. Ottivat sitten taksin, joka ei ollut maksanut kuin kympin. Eli porukalla jaettuna aika mitätön summa.

Komea käyntikohde joka tapauksessa!

Joko seuraat meidän Ailajajuha-sivuamme Facebookissa? Olemme kirjoitelleet paljon automatkoistamme Espanjaan ja takaisin ja retkistämme Espanjassa mutta myös muista matkoistamme.

10 ajatusta artikkelista “Malagan kasvitieteellinen puutarha – varsinainen keidas

    1. espanjaan Kirjoittaja

      Lumpeet olivat minullekin se ihanin elementti. Kaktukset olisivat voineet kilpailla niiden kanssa, jos käyntimme aikana olisivat olleet täydemmin kukassa. Ne kun ovat meille suomalaiselle uskomaton eksoottinen kasvi. Kiitos, että kävit ja kommentoit!

      Tykkää

      Vastaa
  1. Anna | TÄMÄ MATKA

    Vaikka Malagassa useasti olenkin ollut, niin tämä puutarha on vielä kokematta. Kiva nähdä kuvia sieltä!

    Rakastan puutarhoja ja yritän etsiytyä niihin kävelylle aina kuin mahdollista. Vaikka olisi kuinka kiireinen miljoonakaupunki (Singaporessa on esim. aivan ihana puutarha), niin puutarhassa voi aina rauhoittua.

    Tykkää

    Vastaa
    1. espanjaan Kirjoittaja

      Tämä on kyllä käymisen arvoinen. Ihan vain rauhallisuudessaan. Minäkin tykkään kovasti puutarhoista ja puistoista, toki ihan organisoimattomastakin luonnosta. Juuri se rauha, hiljainen liikkuminen luonnon keskellä. Toivottavasti pääset joskus tännekin. Kiitos kommentistasi!

      Tykkää

      Vastaa
  2. Pirjo

    Ihana paikka.Kävelimme Malagan keskustasta edestakaisin,ei mahdoton matka mutta kovimmilla helteillä en suosittele,yht.16km.Puistossa on pienehkö pääsymaksu ja siitäkin sai vielä ihan tuntuvan seniorialennuksen,joten todellakin hintansa väärti;kerrankin oikeasti ihan nolotti ostaa alelippu..
    Näin kasvien parissa elämäntyönsä tehneenä nautin todella tästä kauneudesta ja hiljaisuudesta mikä alueella vallitsi(huhtikuun alkupuoli)Vinkkinä vielä että viihtyisästä kahvilasta sai tosi maukasta kasvisquichea,täydellinen päätös kierrokselle!Ihana muistella ottamiesi kuvia katsellen.

    Tykkää

    Vastaa
    1. espanjaan Kirjoittaja

      Kiitos kommentistasi Pirjo! En tullut ajatelleeksikaan, että tuonne voisi jopa kävellä kaupungista, mutta kyllä meille tuollainen matka alkaa olla jo muutenkin aika pitkä. Me ajoimme autolla, mutta kaverit ovat käyneet bussilla tai taksilla myös. Ihan läheltä, San Telmon kylästä alkaa sitten jo patikkareittejäkin Malagan vuorille ja sieltä olemme pari kertaa lähteneetkin kävelemään. Ja totta puhut, ei se pääsymaksu ollut paljon mitään verrattuna siihen, miten kauniiseen paikkaan sillä pääsi. Kiva kun vinkkasit tuon kahvilan tarjonnasta, me taisimme tyytyä vain kahvikupposeen, kun aina kuljetaan kaikkialle omin eväin.

      Tykkää

      Vastaa
    1. espanjaan Kirjoittaja

      ”Kasvitieteellinen” kuulostaa joidenkin mielestä steriililtä kasvihuoneelta, jossa linnut eivät laula eikä tuuli puhalla. Mutta minä olen aivan samaa mieltä kanssasi, ihania, kauniita ja hiljaisia hengähdyspaikkoja. Ja tuo Malagan puutarha on minusta vielä luonnonmukaisempi kuin jotkut muut. Kiitos kommentistasi, kiva, kun kävit!

      Tykkää

      Vastaa
  3. Iida In Translation

    Onpa kaunis paikka, kasvitieteelliset puutarhat ovat ihania todellakin missä päin maailmaa sitten reissaakaan! 🙂 Rakastan noita pieniä huvimajoja ja hassuja kaktuksia. Pitää ehdottomasti laittaa listalle, jos Malagaan päin päädyn!

    Tykkää

    Vastaa
    1. espanjaan Kirjoittaja

      Kiitos kommentistasi, ja kiva kun kävit lukemassa. Minustakin kaikki luontoon viittaava on aina kivaa matkoilla, puistot, puutarhat ja tietysti ihan luontoluonto, vaikka vuorenrinteet, metsät ja järvet patikointiin. Laita ihmeessä listalle tämäkin.

      Tykkää

      Vastaa

Jätä kommentti